X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • moskit99

Aż tak nieostre? EOS 400D

Czy coś jest nie tak z moim sprzętem?
    Canon 400D + Sigma 17-70.
    Próbowałem różnie i efekt jest mniej więcej taki:
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Komentarz

• jarekA
      Początki nałogu
      • 2005
      • 326

Sprawdzałeś z innym obiektywem i przy ostrzeniu ręcznym?
      chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• moskit99

Sprawdzałem z drugą sigmą i z kitem - ba nawet wymieniłem body na inne bo poprzednie robiło jeszcze gorsze fotki! Ani AF ani manualnie nie sposób zrobić lepszego zdjęcia!

Komentarz

• piast9
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3267

Ze statywu robione?
          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• moskit99

Przyznam, że nie! Ale światło bardzo dobre - i czas naświetlania bardzo krótki, obydwa zdjęcia z ręki.

Komentarz

• Zibi1970
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 45

zeby miec pewnosc to sprawdz z innym obiektywem, nawet kitowym.

Komentarz

• moskit99

Pisałem, że sprawdzałem na kicie i innej sigmie i wygląda to podobnie!

Komentarz

• fret
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1503

W cuda, to ja nie wierze. Jeśli dobrze zrozumialem, to przetestowaleś w sumie trzy obiektywy i dwa korpusy. Musialbyś mieć niewyobrażalnego pecha, żeby to byla wina sprzętu.

Komentarz

• drJolo
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 105

Ciężko coś wymyślić, na początku stawiałem na złe ustawianie ostrości w Sigmie, ale napisałeś, że testowałeś też na innych szkłach. Cyknij może jakąś fotkę np betonu pod kątem 45 stopni i sprawdź czy którykolwiek fragment jest ostry. Jak tak, to znaczy że aparat Ci źle ustawia ostrość, jak nie, to sprawdź ustawienia Sharpness i jakie tam są w 400D, albo przywróć ustawienia fabryczne, a jak to nie pomoże to chyba raczej do serwisu. Ale tak jak pisze fret podejrzewam, że coś może źle czynisz
                    Aha, i włącz tylko ocentralny punkt AF.

Komentarz

• moskit99

Robiłem test na FF/BF i wyszło mi że ostrzy dobrym punkcie tyle że nigdzie nie jest to żyleta. Zwiekszałem już Sharpness i przywracałem ustawienia fabryczne. Przy 1/250 chyba ciężko zrobić zdjęcie "poruszone" chyba że się mylę?
                      Zdjęć tego kremiku robiłem już kilkadziesiąt 400D i jedno A95 i jest o niebo lepsze! Co jest? Poprzednie body robiło jeszcze gorsze zdjęcia!
                      Oczywiście wybrałem tylko centralny punkt dla AF.
                      Ostatnio edytowany przez Gość; 11304.

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Zrób jedno zdjęcie ze statywu zamiast 50 z ręki to się okaże. Da się poruszyć i 1/1000 jak kto zdolny
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• moskit99

Robiłem też zdjęcia ze statywu - z autowyzwalaniem, akurat nie te ale efekt jest podobny! Może jest ktoś z 400D komu aparat działa jak należy i zrobi mi zdjęcie - np. zadrukowanej kartki papieru, poda wszystkie parametry a ja zrobię to samo swoim? Dla uściślenia - zdjęcie kartki papieru leżącej płasko z jakiejś określonej odległości abym mógł to powtórzyć!

Komentarz

• Max_im
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 668

Robisz w RAW ?
                            ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• moskit99

Też próbowałem z RAWem i potem podkręcać ostrość ale o wiele więcej szczegółów widać z kompakta.

Komentarz

Pracuję...