Koncepcja z software'm byłaby piekna i prosta, gdyby nie fakt, że ja mam też 1.0.5...
X
-
-
A ja uważam iż rozwiązanie nie leży w oprogramowaniu a w tym iż Adam sprawdzał już po upgradzie w lepszych warunkach oświetleniowych.
Aby środkowy działał potrzebne jest mu sporo światła. Jeśli tego jest naprawdę dużo to działa nawet względnie sprawnie.
BTW Statyw zdecydowanie ułatwia łapanie ostrości.40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszamKomentarz
-
A ja wczoraj byłem w sklepie ze swoją 40D i 400/5,6 i po zamontowaniu 1,4 Canona oraz kenko był tylko MF , nawet po zaklejeniu styków!
Więc nie kupiłem
Soft mam 1.0.4. może spróbuję update i jeszcze raz tam pójdę
Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2Komentarz
-
A dobrze zakleiłeś? Bo jeśli rzeczywiście tylko MF (AF nie próbował nawet szukać?) i 40d pokazywał f/8 zamiast f/5.6, to coś skopałeś...Komentarz
-
AF nie próbował szukać, a styki były dobrze zaklejone, dostępny był tylko manual focus
a tu przy okazji link do firmware wersja 1.0.5 do 40D,Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2Komentarz
-
Nie ma takiej możliwości, coś musiałeś źle zrobić. Tak długo jak styki są poprawnie zaklejone, tak długo korpus będzie pokazywać taką jasność jaką ma obiektyw i AF będzie działać (znaczy próbować).Komentarz
-
Ja dzisiaj w świetle dziennym sprzwdziłem dokładniej - AF działa - środkowy punkt działa słabiej niż boczne.. ale jak się człowiek uprze to działa.. jednak nie jest to jakiś demon prędkości
5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Przepraszam jeżeli idę pod prąd: środkowy punkt AF w 40D działa lepiej aniżeli pozostałe...
Tak mnie się to widzi
Zwolennik ekumenizmu sprzętowegoKomentarz
-
Henryku G może Ci i działa lepiej ale na pewno nie w komplecie z kenko 1,4 DG pro 300 (czy jak się to ... nazywa) +400L5,6 a o tym cały czas piszemy.40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
-
No właśnie nie dopisałem.. a jak się kapnąłem to już nie mogłem wyedytować... ale jest dokładnie tak jak Zigi pisze - testowałem dokładnie taki zestaw..5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
mam lamerskie pytanie : po co zaklejacie te styki? mam kenko 1.4 i dziala ok ze wszystkimi obiektywami, ktore podpinam.
jarekKomentarz
-
Zaklejamy styki aby AF działał przy używaniu kanko 1.4 ze szkłami o światełku 5,6 i ciemniejszymi. Inaczej kenko daje znać do body info o tym ze jest a ściślej o tym, iż układ optyczny jest przyciemniany. Pucha widząc, iż ma do czynienia z czymś (układem szkło ciemne +kenko) co jest ciemniejsze niż 5,6 AF wyłącza. Zresztą dokładnie tak samo by zrobiła np po podpięciu samego szkła o nominalnej jasności słabszej niż 5,6.40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
-
dzieki za wyjasnienia, nie mialem jak dotad szkla ciemniejszego jak 5,6 dlatego wszystko dziala ok. Ale jedna sprawa mnie zastanawia, podpialem kenko i do tego manualny obiektyw przez zlaczke i aparat nie zrobil fotki tylko wyswietlil blad chyba 909. Czy jak zakleje styki to bedzie ok?
jarekKomentarz
-
1. Uważaj, żebyś nie zrobił zwarcia przejściówką na stykach TC (choć to mało prawdopodobne).
2. W tym przypadku musiałbyś odizolować TC na stykach aparatu. Nie próbowałem, nie polecam, wg mnie można więcej szkody zrobić niż pożytku.
3. Styki o których mowa w tym wątku nie mają z Twoją sytuacją nic wspólnego (nie ma ich pomiędzy korpusem i TC).Komentarz
-
Czyli "daje znać" i wyświetla skorygowaną/faktyczną wartość przysłony (zapisując ją w exifie), czy tylko "daje znać" a wyświetlana jest wartość jak bez konwertera?
Bo mój KENKO 1.4x TELEPLUS PRO 300 DG (8+3 styków) bez zaklejania czegokolwiek wyświetla wartość przysłony jak bez konwertera i teraz nie wiem, czy mimo to "daje znać" czy nie daje?
(AF powyżej f/6.3, do f/8, działa wyraźnie gorzej, ale to wciąż jeszcze zależy od oświetlenia - praktycznie lepiej wtedy polegać na MF i potwierdzeniu ostrości.)Komentarz
Komentarz