X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BelYaal
    Początki nałogu
    • 2007
    • 387

Moze mieszka gdzies w poblizu Czarnobyla swoja droga naprawde dziwne, bo rozne szkla, rozne puszki, bez karty... moze cos promieniuje jednak, sprawdz czy nie mieszka obok ktos arabskiego pochodzenia, itd ... w kazdym razie wykluczyles wszystko... poza otoczeniem otoczniem, bo tak jeszcze komputer i czytnik ale mignelo Ci na ekraniku bez karty, wiec i tu nie mozna sie przyczepic

Komentarz

• marekk_ok
      Uzależniony
      • 2007
      • 821

Zamieszczone przez BelYaal
      Moze mieszka gdzies w poblizu Czarnobyla swoja droga naprawde dziwne, bo rozne szkla, rozne puszki, bez karty... moze cos promieniuje jednak, sprawdz czy nie mieszka obok ktos arabskiego pochodzenia, itd ... w kazdym razie wykluczyles wszystko... poza otoczeniem otoczniem, bo tak jeszcze komputer i czytnik ale mignelo Ci na ekraniku bez karty, wiec i tu nie mozna sie przyczepic
      Moze to dobry trop --> promieniowanie - moze trzeba jakos "odmagnesowac" matryce ?

Komentarz

• Max_im
        Uzależniony
        • 2006
        • 668

tak jak napisał "jceel"
        i potem ja zasugerowałem
        zrób fotki z różnymi czasami naświetlania
        ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• Drozdi
          Początki nałogu
          • 2006
          • 418

Zamieszczone przez Shadow
          Jeżeli uzyskujesz to samo na dwóch różnych korpusach na tej samej karcie to wygląda na to że karta miesza. Zresetuj korpus, włóż inną kartę i sprawdź.
          Ewentualnie coś z obiektywem jeśli robisz to na tym samym.
          Jak juz napisalem. Zdjecia robie bez karty i to samo. Sprawdzalem na 2 obiektywach.
          Zamieszczone przez Max_im
          tak jak napisał "jceel"
          i potem ja zasugerowałem
          zrób fotki z różnymi czasami naświetlania
          Za okolo 2 h bede w domu i zaczne znowu walke...

Caly dzien dzisiaj nie chodzi mi nic innego po glowie jak ten problem.
          Przyszlo mi do glowy, ze to moga byc akumulatorki (ostatni raz ladowane okolo 3 tygodnie temu). Jezeli bede mial ten sam problem przy naladowanych akumulatorkach (co za 2 godziny sprawdze) to chyba --> serwis

Dzieki za wskazowki.
          - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Komentarz

• Drozdi
            Początki nałogu
            • 2006
            • 418

Wlozylem naladowane baterie do aparatow i wszystko dziala ok.

Prawdopodobnie akumulatorki byly na tyle naladowane, ze udalo sie robic zdjecia, ale przy 1/2500 s nie wystarczalo mocy baterii aby np. z wystarczajaca szybkoscia poruszyc lustrem/migawka.

To moje zdanie i moge sie mylic, ale ciezko wytlumaczyc mi to inaczej ...

Komentarz

• marekk_ok
              Uzależniony
              • 2007
              • 821

Zamieszczone przez Drozdi

Prawdopodobnie akumulatorki byly na tyle naladowane, ze udalo sie robic zdjecia, ale przy 1/2500 s nie wystarczalo mocy baterii aby np. z wystarczajaca szybkoscia poruszyc lustrem/migawka.

A co pokazywal "super" wskaznik pomiaru naladowania akku?

Fajnie iz to odkryles - moze to spotkac kazdego i wowczas mamy "solution".

Komentarz

• fotokor1
                Początki nałogu
                • 2006
                • 373

hmm w obydwu body taki sam stan baterii....
                Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

• Drozdi
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 418

Zamieszczone przez marekk_ok
                  A co pokazywal "super" wskaznik pomiaru naladowania akku?
                  Prawie wyczerpane
                  Zamieszczone przez fotokor1
                  hmm w obydwu body taki sam stan baterii....
                  Wszystko zgadzaloby sie. Ladowalem 2 akku, jeden po drugim.

Komentarz

• Max78
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 172

Proponuje wrzucic to info np takze do Canona - niech zolta brac inzynierow troche poglowi jak zadowolic tych, ktorzy im chleb funduja (no dobra - miske ryzu i sushi ;P)

A watek z tym tematem lub ogolnie info Problem -> Solucja przykleic
                    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

• jceel
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 282

Zamieszczone przez Drozdi

Nie, to raczej niemożliwe. O ile aparat w ogóle się odpalił to znaczy że było jeszcze wystarczająco dużo "mocy" by zrobić kilka zdjęć, a i zapasu trochę zostało. Firmware nie może pozwolić na to, by lustro albo migawka została gdzieś w połowie drogi - nawet podczas długiego naświetlania albo czyszczenia matrycy (kiedy migawka jest otworzona) to przy wyczerpaniu akumulatora "składa się" do pozycji wyjściowej przed wyłączeniem aparatu.
                      EN57D DIGITAL.

Komentarz

• Max_im
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 668

Zamieszczone przez jceel
                        Nie, to raczej niemożliwe. O ile aparat w ogóle się odpalił to znaczy że było jeszcze wystarczająco dużo "mocy" by zrobić kilka zdjęć, a i zapasu trochę zostało.
                        mi też tak się wydaje

oprócz naładowania baterii pewnie zrobiłeś fotki gdzie wszystko było inne
                        ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• Drozdi
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 418

Powtorzylem zdjecia w dokladnie takich samych warunkach i zdjecia sa ok.

Ja wiem na 100% ze to byly akumulatorki.

Jezeli uwazacie, ze Waszym zdaniem jest to niemozliwe, to nie probuje Was przekonac.

Jednak jak komus cos sie takiego przytrafi, to nie zalamywac sie, a ladowac akumulatorki

Pozdrawiam i proponuje zamknac temat.

Komentarz

• albercikk
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 258

zanim temat zostanie zamknięty to Podlinkuj jeszcze miejsce gdzie można ściągnąć tą ciekawą kartę testową.

Pozdrawiam
                            - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• Max_im
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 668

Na wasze nieszczęście dam wam ten link

Komentarz

• marekk_ok
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 821

Zamieszczone przez Max_im
                                Na wasze nieszczęście dam wam ten link
                                http://www.traumflieger.de/desktop/f...usdetektor.php
                                Pocoś to zrobił - będzie miał na sumieniu wielu userów

Komentarz

Pracuję...