X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • canis_lupus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1252

Ja sądzę, że wszystkie problemy by się wyjaśniły po przeczytaniu instrukcji.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Komentarz

• karon

Zamieszczone przez ExploRa
      Nie mozna ? Jak ustawisz w trybie M parametry takie czy siakie, zdjecie bedzie zrobione. Czy po wcisnieciu spustu, nic sie nie dzieje ? Obiektyw na MF i jedziesz, przy kartce do WB nie trzeba ostrosci, zreszta i tak nie zlapiesz w trybie AF (nie ma nic kontrastowego...)
      To juz wiem ze nie trzeba ostrosci, we wczesniejszych postach byla o tym mowa. Dokladnie, po wcisnieciu spustu aparat milczy. Instrukcje przeczytalem ze dwa razy, gdyz przesiadlem sie z kompaktu i nie mialem wczesniej do czynienienia z lustrzankami

Komentarz

• ExploRa
        Początki nałogu
        • 2005
        • 336

Zamieszczone przez karon
        To juz wiem ze nie trzeba ostrosci, we wczesniejszych postach byla o tym mowa. Dokladnie, po wcisnieciu spustu aparat milczy. Instrukcje przeczytalem ze dwa razy, gdyz przesiadlem sie z kompaktu i nie mialem wczesniej do czynienienia z lustrzankami
        A obiektyw miales w trybie AF ? Jak nie zlapal ostrosci AF, to i fotki nie zrobisz... W MF Ty decydujesz...
        www.explora.pl

Komentarz

• canis_lupus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1252

Zamieszczone przez karon
          A mnie się cały czas wydaje, że mylisz MF z M.
          MF to manualny fokus - ustawiane przełącznikiem na obiektywie.
          M to tryb robienia zdjęć, gdzie sam ustalasz czas i przesłonę - nie ma nic wspólnego z ostrzeniem.
          "I love You Cię" Różyczko...
          Galeria ,
          Druga galeria,

Komentarz

• Artur79
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 49

Zamieszczone przez karon
            domyslam sie ze z prawej strony w wizjerze zapala sie zielona "dioda" ? moze poprostu jestes za blisko kartki i obiektyw nie moze jej "zlapac" ? do balansu z kartki pobierana jest tylko próbka z tego srodkowego kólka, wiec spoko mozesz sie odsunac.

Canon 40D | C 28-135mm f/3.5-5.6 | C 50mm f/1.4 | C 580 EX II | Eizo 2433W | Ubuntu 9.04/Win XP

Komentarz

• Goomis
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1893

Zamieszczone przez karon
              Znaczy się i tak i nie ;-) Po prostu zdjęcie do wzorca bieli nie musi być ostre ale jeżeli obiektyw działa w trybie AF(auto focus)to aparat nie zrobi zdjęcia dopóki nie otrzyma potwierdzenia o uzyskaniu ostrości(o tym zapewne nie wiedziałeś) ;-) A w Twoim przypadku nie miał prawa otrzymać bo:
              1. ostrzyłeś na czystą białą kartkę - Układ autofocusa potrzebuje jakiegoś kontrastowego punktu
              2. ostrzyłeś ze zbyt bliskiej odległości - każdy obiektyw posiada minimalną odległość ostrzenia - w tamronie na przednim pierścieniu masz skalę odległości ;-)

Taka mała rada - najpierw dobrze zapoznaj się z aparatem i panowaniem nad światłem a potem próbuj sił w studio - to jest dosyć wymagający temat ;-)

Czarny pas czy też spadek jasności jest właśnie spowodowany niższym czasem niż czas synchronizacji. Albo pracuj na czasie 1/250, albo możliwe, że lampa/lampy z których korzystasz mają tryb high speed - włącz go to da Ci dostęp do krótszych czasów ;-)

Pozdrawiam!
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Zamieszczone przez sluzalekmichal
              Nie ma pojęcia na jakiej podstawie tak piszesz. Nie wiem chcesz mnie obrazić czy nie wiem jakie masz motywy. Moje doświadczenia z Tamronem zawsze były negatywne. Albo nie ostrzył jak trzeba, albo aparat się wyłączał. Zawsze było to coś. Stąd nawet nie dotykam tego sprzętu i nie dziwi mnie to, że ktoś tez ma jakies problemy z tym "sprzętem". Pomyśl kolego zanim cos napiszesz.

M>S>
              może trzeba było dokładnie przeczytać pierwszy post autora i chwilę pomyśleć, zanim napisze się bzdury, że to wszystko tamrona wina...
              No ale, mam 2puszki i 2elki - jestem gość! Tamron to ścierwo - to jego wina...
              Pewnie iść po najmniejszej linii oporu...
              Ostatnio edytowany przez Goomis; 6015. Powód: Automerged Doublepost
              5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• sluzalekmichal
                Bywalec
                • 2008
                • 115

Zamieszczone przez Goomis
                No ale, mam 2puszki i 2elki - jestem gość! Tamron to ścierwo - to jego wina...
                Pewnie iść po najmniejszej linii oporu...
                HA,ha,ha, dobre...
                A mnie się wydaje, że każdy człowiek ma prawo do swojej opini, uważasz inaczej Twoje sprawa. Twój Tamron działa ok. - Twoja sprawa. Szanuj opinie innych, bo każdy na tym forum ma inne doświadczenia i jest innym człowiekiem. Chcesz żeby kady miał taką opinie jak Ty? To chyba bez sensu. Pomyśl nad tym.

Pozdrawiam
                M.S.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                sorry - każdy
                Ostatnio edytowany przez sluzalekmichal; 15014. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kubak82
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2348

Zamieszczone przez sluzalekmichal
                  A mnie się wydaje, że każdy człowiek ma prawo do swojej opini, uważasz inaczej Twoje sprawa.

Szanuj opinie innych, bo każdy na tym forum ma inne doświadczenia i jest innym człowiekiem.
                  Michal, bez urazy ale tu nie chodzi o opinie ale o to ze twoj wpis a)nic nie wniosl do tematu 2) rowniez wg. mojej opinii byl nietrafiony - co ma wspolnego obiektyw z synchronizacja lampy albo WB

tamron jest jaki jest - sam mialem z nim rozne doswiadczenia ale w tym wypadku nie ma on nic do rzeczy, za to Ty bronisz swojej tezy jak niepodleglosci z uporem godnym lepszej sprawy

Komentarz

• sluzalekmichal
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 115

Ok. Trzymajcie się wszyscy. Życze dużo udanych zdjęć.
                    Pozdrawiam
                    M.S.

Komentarz

• karon

Zamieszczone przez Goomis
                      Znaczy się i tak i nie ;-) Po prostu zdjęcie do wzorca bieli nie musi być ostre ale jeżeli obiektyw działa w trybie AF(auto focus)to aparat nie zrobi zdjęcia dopóki nie otrzyma potwierdzenia o uzyskaniu ostrości(o tym zapewne nie wiedziałeś) ;-) A w Twoim przypadku nie miał prawa otrzymać bo:

Rzeczywiscie o tym nie wiedzialem, teraz jest juz wszystko jasne , dzieki

Taka mała rada - najpierw dobrze zapoznaj się z aparatem i panowaniem nad światłem a potem próbuj sił w studio - to jest dosyć wymagający temat ;-)

Nie mam na to czasu, ucze sie na biezaco. Robie zdjecia modowe na potrzeby website. Po przesiadce z kompaktu ktory spisywal sie przyzwoicie, w jakims sensie lustro to maly szok w pozytywnym slowa znaczeniu.
                      Jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc i bardzo rzeczowe odpowiedzi.

Komentarz

• skydiver
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 57

Zamieszczone przez darekpdp
                        witam,

co do pojawiającego się czarnego paska. ten film powinien co nieco wyjaśnić.

pozdrawiam
                        Nagadaliście się Panowie...a chyba nikt nie zauważył, że sztuczka z filmu pozwala uzyskać czas synchronizacji nawet 1/8000s.

Komentarz

• dziobolek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2634

Zamieszczone przez skydiver
                          Nagadaliście się Panowie...a chyba nikt nie zauważył, że sztuczka z filmu pozwala uzyskać czas synchronizacji nawet 1/8000s.
                          A skąd ten wniosek???

I owszem, zauważyłem (pewnie nie tylko ja), tyle że wymaga to posiadania dodatkowych lamp sterowanych fotocelą. Jak narazie sprawdzone tylko z lampami studyjnymi

Pozdrówka!
                          "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                          Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                          tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• sirlukas
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 301

Zamieszczone przez skydiver
                            Tak, wystarczy włączyć lampy na światło zastane
                            "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
                            ... mój zestaw...

Komentarz

• woyd
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 488

Zamieszczone przez dziobolek

[...] tyle że wymaga to posiadania dodatkowych lamp sterowanych fotocelą. Jak narazie sprawdzone tylko z lampami studyjnymi

Pozdrówka!
                              dziobolek - 100% lamp które znam posiada fotocele.
                              Szczerze mówiąc rzecz niezwykle ciekawa, ale jak dla mnie ma 1 minus - lampy w trybie fotoceli są przekleństwem, gdy pracuje się na tłumnych imprezach, gdzie co druga osoba ma jakąś małpkę i m_u_s_i pstrykać zdjęcia w kluczowych momentach, kradnąc światło fotografowi. Przeżyłem to na 2 imprezach (ślub i komunia) i zainwestowałem w system radiowy. No za pomocą fotoceli nie da się odpalić innych lamp przy silnym oświetleniu.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

Pracuję...