X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Ja doświadczam od jakiegoś czasu podobnego zjawiska. Nawet bez lampy. Zarówno w OneShot jak i na Servo. Jakieś dziwne zamulanie, tak jakby spust nie ogarniał czy coś...

Najpierw było tak, że na one-shot ostrzyłem do połowy, bipało i mrugało, przekadrowywałem, dociskałem do końca a aparat jeszcze raz ostrzył (jestem przekonany, że w międzyczasie "nie popuściłem" spustu).

Ostatnio natomiast mulił mi w servo. Dociskam spust do końca, a on czeka ze 2 sekundy i robi ze dwa kłapy, ale na pewno nie w 6,3fps. Obstawiałbym na jakieś 2-3fps i od razu mówię, że na 100% miałem ustawiony tryb seryjny H.

Komentarz

• rog
      Bywalec
      • 2008
      • 144

580 blyska bez pelnej mocy, bo jest profesjonalna :>
      5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Komentarz

• medic
        Coś już napisał
        • 2006
        • 54

podobny objaw u mnie skonczyl sie wizyta na zytniej...
        czekam na diagnoze - w srode bede wiedziec cos wiecej...

ponoc spust migawki czasami nie domaga (chcialbym zeby to bylo to a nie migawa do wymiany).

u mnie to bylo tak ze w 1/2 spustu ostrzyl i mierzyl, potem wcisk i nic, po 1-2 sek zdjecie...zeby wyzwolic "o czasie" trzeba bylo wcisnac/wdusic spust o wiele mocniej, do konca-konca (myslalem czasami ze juz glebiej nie idzie a poszedl)...

na razie wiec nie podpowiem nic - po srodzie bede madrzejszy...
        szkiełko i oko

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

Dzisiaj na sesji w studio spust kilkukrotnie nie reagował w ogóle (mówię już o dociśnięciu z 1/2 do 1/1). Pomagało w sumie nie wiem co, ale robiłem przerwy, ruszałem aparatem w tą i z powrotem, wyłączałem, włączałem, kręciłem przyciskiem spustu dookoła

Wkurzające to to! Mam jeszcze 4 śluby w tym sezonie

Komentarz

• Peter Kaltblutig

Witam - Zaobserwowałem u siebie podobne objawy ( w 50D). Po jakimś czasie intensywnego focenia z lampą wbudowaną, aparat złapał zadyszkę co objawiało się podobnie jak opisaliście- łapał ostrość. ale nie można było docisnąć spustu. Dopiero po jakimś czasie 2 do 5 sekund można było oddać strzał. Ja
            akurat radziłem sobie zamykając ręcznie lampę i ponownie ją otwierając. Pomagało na tyle że można było zrobić zdjęcie - więc było fota lampa fota lampa itd. Dlatego skłaniam się ku teori iż jest to wina lampy przy słabiej naładowanych akumulatorkach której brak powera i zwalnia, jak to już napisał maciej76. Pzdr

Komentarz

• panuna
              Początki nałogu
              • 2007
              • 267

Nie wiem czy jest to wina wbudowanej lampy, bo podobny przypadek parę razy zauważyłem u siebie ale z podpiętą EX580II. Nie jestem pewien czy trwało to aż 2 sec. ale przy dynamicznej scenie 1 sec. braku reakcji to wieczność. Miałem pod rząd cztery wesela i z 5-6 razy zauważyłem taki objaw. Najczęściej pojawiał się jak na 1/2 spustu ostrzyłem i robiłem przekadrowanie. Po wciśnięciu do końca potrzebował chwili na odpalenie. Jestem pewien, że spust mi z pod palca nie uciekła przy zmianie kadru.

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

To co, kto będzie pierwszym odważnym i zapyta się na Żytniej o co chodzi?

Ja w sumie mam już koniec sezonu aż do studniówek, także może się sypnę i oddam moją 50tkę, ale to jest jak na razie w odległych planach...

Komentarz

• panuna
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 267

Zamieszczone przez micles
                  To co, kto będzie pierwszym odważnym i zapyta się na Żytniej o co chodzi?

Ja w sumie mam już koniec sezonu aż do studniówek, także może się sypnę i oddam moją 50tkę, ale to jest jak na razie w odległych planach...
                  Z Krakowa mam trochę nie po drodze

Komentarz

• paproszek_na_kredensie
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 32

Ja z Gdańska tym bardziej... i obłożony fotami jestem na najbliższy okres czasu, więc oddanie puchy na naprawę gwarancyjną nie wchodzi w grę.

A przydałoby się, bo też mydli obrazek z większych odległości...

A tak poza tym to super pucha
                    Chcesz w ryj?

Komentarz

• paweleverest
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1138

Zamieszczone przez paproszek_na_kredensie
                      Padająca migawka... no to mnie pocieszyłeś przy tych moich 10k na liczniku...

Dzięki
                      Tak dla pocieszenia dodam że mi w

5D padła migawka po 15k a w 40D spust po 4k !!

Gwarancja sobą a zycie sobą

Komentarz

• jagular
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 422

Będę lepszy: 1D Mark III: pad po 3.5K :E
                        Aparaty, obiektywy, lampy.

Komentarz

• Caudatus
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 26

Zamieszczone przez Peter Kaltblutig
                          Witam - Zaobserwowałem u siebie podobne objawy ( w 50D). Po jakimś czasie intensywnego focenia z lampą wbudowaną, aparat złapał zadyszkę co objawiało się podobnie jak opisaliście- łapał ostrość. ale nie można było docisnąć spustu. Dopiero po jakimś czasie 2 do 5 sekund można było oddać strzał. Ja
                          akurat radziłem sobie zamykając ręcznie lampę i ponownie ją otwierając.
                          a to nie jest to może związane z przegrzewaniem się lampy po większej ilości strzałów pod rząd? Nie pamiętam gdzie to czytałem, może nawet w instrukcji, że w ramach samo-ochrony wbudowana lampa blokuje się jak stwierdzi że jej za ciepło, a akcja z zamknięciem i otwarciem jakby resetuje jej „ilościooszybkość” błyśnięć.
                          Ostatnio edytowany przez Caudatus; 8982.

Komentarz

• Thomason2005
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 507

Może to zabezpieczenie przed przegrzaniem się lampy?
                            Ja również parę razy zauważyłem to u siebie. Przy zewnętrznej po prostu ta przestaje na chwilę działać. Przy wewnętrznej z kolei wygląda jakby zaciął się spust i w tym czasie nie można zrobić zdjęcia (nowy aparat)

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

No ale ja mam włączone to, że pomimo że lampa się nie naładowała do pełna, to aparat dalej robi foty. Wcześniej to działało i normalnie też to działa. Wg mnie to problem spustu.

Komentarz

• arturs
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 4196

Zamieszczone przez micles
                                No ale ja mam włączone to, że pomimo że lampa się nie naładowała do pełna, to aparat dalej robi foty. Wcześniej to działało i normalnie też to działa. Wg mnie to problem spustu.
                                to nie kwestia naładowania lampy tylko zabezpieczenie przez przegrzaniem/przypaleniem palnika co jest niezależne od naładowania kondensatora..
                                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

Pracuję...