X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • morafi
    Bywalec
    • 2007
    • 111

5D Mark II vs 1D Mark IV

Witam wszytkich,
    mam mały dylemat w doborze nowej puszki i mam nadzieje ze wasze opinie i rady pomoga mi w rozwiazaniu problemu
    A wiec tak
    Body bedzie słuzyc do focenia wesel jak i sportu. Mam pytania:

1. jak jest z migawka. chodzi mi o wyzwalanie lamp droga radiowa. Obecnie mam 50D i tam synchro jest 1/250 i troszke mało podczas sportu. Kiedys mi sie obiło o uszy ze 1D ma sychro na bezpzrewodzie do 1/500?? Czy to prawda?

2. DPI?? Z tego co wiem w 5D jest 72dpi czy tak samo jest w 1D?
    W nikonie jest na wyjsciu 300dpi. Jak to sie ma w praktyce na fotkach??

3. Pełna klatka czy crop? Nie uzywam jakis mega szerokich planow i raczej nie bede ale czy sa jakies "+" przemawiajace za pełna klatka? Nie wiem lepsze odzwierciedlenie kolorow, wieksza przestrzen tonalna? (nie biorac pod uwage brak przelicznika i mniejsza glebie ostrosci)

4. SZUMY wiadomo na weselach warunki potrafia czasem byc mega fatalne i ktora puszka lepiej sobie poradzi ciemnych warunkach?? Jak to jest z wyzszymi czulosciami w tych dwoch puszkach? ktora lepiej wypada??

5. ktory polecacie osobiscie

Pozdrawiam
  • P72
    Coś już napisał
    • 2006
    • 91

Jak sport bardziej dynamiczny, kup jedynkę ze względu na AF.
    AD 2. A co byś powiedział na zdrobienie dwóch RAWów, zamiast 100 JPGów?
    , EF 24-105 f/4 L, EF 35 f/1.4 L, EF 70-200 f/2.8 IS L, EF 85 f/1.2 L II, EF 300 f/4 IS L, 580 EX II , DA 12-24 f/4, DA 18-55, F 35-80, DA 40 f/2.8 Limited, DFA 50 f/2.8 macro, DFA 100 f/2.8 macro, AF-540FGZ, Zeiss Planar 85 f/1.4, Tamron 70-300, Exakta 80-200, Takumar-A 2x TC

Komentarz

• sebcio80
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2655

1. czas synchronizacji obecnie w serii 1D to 1/300s, ale co za problem robic w HSS? no ale robienie lampa sportu to ogolnie siara i nieporozumienie, chyba ze sesje bardziej pozowane, gdzie tylko Ty focisz,
      2. nie ma to zadnego znaczenia,
      3. indywidualne preferencje i posiadane szkla
      4. szumi mniej 5D2

tylko ze w cenie 1D4 kupisz dwa 5D2..
      Moje wątki na forum: sport | fashion
      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• micles
        Zablokowany
        • 2006
        • 4359

Po stylu posta wnioskuję, że najlepiej będzie zostać przy 50d i pofocić jeszcze z rok-dwa. Wstawka z DPI przelała czarę niewiedzy

Robienie lampą sportu to nie siara i nieporozumienie, tylko kreatywne podejście do tematu. Jeżeli tylko dostaniemy pozwolenie na błyskanie of course.

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

Zamieszczone przez micles

Robienie lampą sportu to nie siara i nieporozumienie, tylko kreatywne podejście do tematu. Jeżeli tylko dostaniemy pozwolenie na błyskanie of course.
          wszystko zalezy co, jak i gdzie,

przewgladajac posty kolegi marafiego wyszukalem ze fotografuje rowery itp, tu oczywiscie wykorzystanie lamp moze dac ciekawe efekty, zreszta tak jak w kazdym innym freestylowym sporcie

przeczytalem tez, ze chyba uzywasz lamp studyjnych w plenerze wiec o HSS mozna zapomniec, wyjsciem z sytulacji moga byc filtry szare
          Moje wątki na forum: sport | fashion
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Wyspa Bahama
            Zablokowany
            • 2010
            • 196

5. ktory polecacie osobiscie
            do sportu , zdjec dynamicznych , szybkich - c7d

imprezy ,( sluby , uroczystosci portrety) , spacery , pejzaz itp - zdecydowanie c5dmk2.

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Po stylu posta wnioskuję, że najlepiej będzie zostać przy 50d i pofocić jeszcze z rok-dwa. Wstawka z DPI przelała czarę niewiedzy
              ewentualnie wybrać drogę na skróty: przysiąść, poczytać i zrozumieć, aby na przyszłość głupot nie wypisywać :-)
              Mobilna gra strategiczna GPS. Zaznaczaj heksy na prawdziwej mapie, buduj budynki, oblężaj wrogów. Graj chodząc po mieście.
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• morafi
                Bywalec
                • 2007
                • 111

dziekuje wszytkim za posty

Komentarz

• mxw
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2315

Wstawka z DPI przelała czarę niewiedzy
                  dokładnie

ale swoją drogą 1D w polu DPI mi wstawiał chyba 'nieskończoność' - i co wtedy?
                  pozdro.,
                  m.

Komentarz

• comatus
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 725

Zamieszczone przez mxw
                    i co wtedy?
                    Masz superwypaśne DPI

Komentarz

• wiktoch
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 89

jeżeli byłoby mnie stać na wydanie 17k pln na jedynkę i miałbym jeszcze dylematy i szukał wskazówek na forum to chyba ... kupiłbym go
                      EOS D |EOS5| 580EX | 16-35/2.8 II | 24-70/2.8 | 70-200/2.8 | 100 MACRO/2.8 IS | 10-22/3.5-4.5 | 50/1.4 | LOWEPRO NOVA 5 | MANFROTTO 055PROB 486RC2 804RC2 681B 234RC |

Komentarz

• Max13
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 208

1d mkIV a 5d mkII

Byly rozne kombinacje pytan dotyczace tych dwoch body - ale mam jedno pytanie konkretne:

Czy jakosc obrazu z 1d mkIV odbiega od jakosci obrazu 5d mkII?

Nie pytam o rozwazania o tym, ze jeden to APS-H a drugi pelna klatka, nie pytam o autofocus, ISO i rozne przeznaczenie obu - czyli nie pytam o rzeczy juz tysiac razy przedyskutowane i znane.

Pytam o porownanie jakosci otrzymywanych zdjec - wlaczajac nawet subiektywne opinie o tzw. "glebi" obrazu, glebi kolorow itd, itp - czy sa miedzy tymi dwoma zasadnicze roznice pod tym wzgledem?.
                        Ostatnio edytowany przez Max13; 27316.
                        Zeszyt Podróżny

Galeria

Komentarz

• michael_key
                          Fotografujący
                          • 2009
                          • 2129

Zacytuję kolegę ponieważ ja nie mam wiedzy i doświadczenia w tym względzie. On odniósł się zdjęcia APS-C vs APS-H

Kolega mówił, że porównując zdjęcia z 40D i 1DIV nie zauważalna była różnica na tyle jak z 5DII. Fakt faktem, kupił 5DII.

Śmiem twierdzić, że różnica nie będzie znacząca, choć podkreślam, że nie mam wiedzy praktycznej.

P.S. Sam jestem ciekaw, jak jest.

Komentarz

• KrzysiekT
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 141

Trochę nie rozumiem pytania - co to jest jakość obrazu, jeżeli nie uwzględniamy jakości ISO? Na pewno matryca z 1D nie podbija tak obrazka jak ta z 5DII - może o to Ci chodzi?
                            Pozdrawiam, Krzysztof

Komentarz

• Max13
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 208

Zamieszczone przez KrzysiekT
                              Trochę nie rozumiem pytania - co to jest jakość obrazu, jeżeli nie uwzględniamy jakości ISO? Na pewno matryca z 1D nie podbija tak obrazka jak ta z 5DII - może o to Ci chodzi?
                              KrzysiekT - z calym szacunkiem - ale wlasnie chce odejsc od takich rozwazan, bo znowu rozmyja temat - oczywiscie wiem, ze powiesz, ze to sprawa zasadnicza, bez tego to "strata czasu na dyskusje" itd- ale zapytam jeszcze inaczej: czy przy "najlepszych', najoptymalniejszych ustawionych parametrach dla danego strzalu (wlaczajac ISO ale takze swiatlo, przeslone itd) - jakosc obrazu z 5dII bedzie zdecydowanie lepsza od 1d mkIV?
                              Zeszyt Podróżny

Galeria

Komentarz

Pracuję...