często bywa tak, że fotografuję na dwa aparaty i później mam problem przy zrucaniu zdjęć, bo nie sposób czasami zapamiętać, które z nich zostało wcześniej zrobione. jakie macie sposoby na synchronizacje dwóch lub większej ilości body ?
X
-
Tagi: Brak
-
-
Komentarz
-
normalnie.. ustaw zegarki w nich tak samo.. a potem w programie w którym obrabiasz sortowanie ustaw wg daty pliku/zrobienia zdjęcia..
jak nazwy są takie same to czasem się mieszają - ja robię tak że zgrywając z karty w TC dodaję do nazwy jakim aparatem robione zdjęcie i to wystarcza..
jak chcesz się bawić to polecam faststone tam pod F3 masz opcję wsadowego przetwarzania i możesz pozmieniać wsadowo też nazwy plików wyciągając daty zrobienia do nazw5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Bogdan, a co ma numeracja do czasu zrobienia zdjęcia??? Zakładasz, że będzie robił raz jednym, raz drugim i po tyle samo zdjęć?
Jak robię dwoma body, to upewniam się, że mam w nich zsynchronizowane zegarki, a resztę robi lightroom.Komentarz
-
Za dużo kombinujecie...
EOS Utility:
Preferences -> File Name -> Customize -> Shooting Time + np. Camera ModelKomentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Chociażby po to, żeby za każdym razem nie trzeba było sortować po dacie/czasie. A u mnie na przykład otwierając folder z RAWami i ustawiając sortowanie po dacie zrobienia zdjęcia system albo nie sortuje w ogóle, albo błędnie. A tak mam odpowiednie nazwy i nie ma żadnego problemu. I z EU za dużo nie trzeba kombinować, bo zrobisz to raz i przy każdym zrzucaniu zdjęć nazwy masz zmienione automatycznie.Komentarz
-
z ciekawości zainstalowałem - i d... zbita - to ustawienie działa ale tylko jak robisz import przez eos utility z aparatu do kompa ale to na pewno nie działa żeby w puszce już pliki nazywane były wg podanego schematu5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
To najprostsza pod słońcem i skuteczna metoda. Przy czym warto jeszcze sprawdzić i ewentualnie zróżnicować nazwy plików pomiędzy aparatami tak. by nie zdarzyło się, że dwa pliki z różnych aparatów mają taką samą nazwę.Komentarz
-
A po co Ci takie nazewnictwo na karcie? Przecież jak się chce mieć zdjęcia z dwóch różnych korpusów to trzeba je zgrać, nie?
No na prawdę was nie rozumiem... :neutral:
Komentarz
Komentarz