X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pe.en.de
    Początki nałogu
    • 2009
    • 321

A ja tam mam starą 5tke i tez fajnie jest
    Ale jak będziesz miał nową, to będzie jeszcze fajniej.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Komentarz

• borkomar
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1083

Zamieszczone przez pe.en.de
      Ale jak będziesz miał nową, to będzie jeszcze fajniej.
      Nie sądzę, gdyż pewnie będę miał dopiero następcę 5DII
      5D +

Komentarz

• pe.en.de
        Początki nałogu
        • 2009
        • 321

Oj, to dopiero będziesz miał radochę. Warto poczekać.
        Ja kiedyś przesiadłem się z poloneza na opla, do dzisiaj pamiętam to uczucie.

Komentarz

• borkomar
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1083

Oj, to dopiero będziesz miał radochę. Warto poczekać.
          Ja kiedyś przesiadłem się z poloneza na opla, do dzisiaj pamiętam to uczucie.
          Dla mnie za mały przeskok jest stąd i moja decyzja - ja na szczeście nigdy poloneza nie miałem
          5D +

Komentarz

• pe.en.de
            Początki nałogu
            • 2009
            • 321

No tak, u mnie skoki są większe. Niedawno zmieniłem D70 z kitowym 18-70 na D5II
            ze stałką 50mm f/1,2 L USM. To prawie to samo co z samochodami.

Komentarz

• borkomar
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1083

No tak, u mnie skoki są większe. Niedawno zmieniłem D70 z kitowym 18-70 na D5II
              ze stałką 50mm f/1,2 L USM. To prawie to samo co z samochodami.
              No to pogratulować.
              Choć 50L według mnie szałem nie jest.
              5D +

Komentarz

• _igi
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2035

Zamieszczone przez borkomar
                No to pogratulować.
                Choć 50L według mnie szałem nie jest.
                Moim zdaniem w drugą stronę, 50L jest szkiełkiem na które choruje ostatnio. W tygodniu kupuję sybstytut (1,4), a jakoś w wakacje sobie to cudeńko sprawię
                5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• R@F
                  • 2010
                  • 5

Ja po N F75, D70s, D80 i D300 i rocznej przerwie od fotografii postanowilem zmienic system.
                  Zakupilem 5d II i 24-105 i 50/1.8 plus 580EX II.
                  Musze przyznac ze trzeba sie galkologii na nowo uczyc. Wszystko nie tam gdzie trzeba ;D
                  Wydaje mi sie tez ze musze skalibrowac obiektywy (jakies rady jak to sprawnie wykonac?)
                  Nareszcie mam FF
                  Czasami mam wrazenie ze aparat sie zamula, nie reaguje na przyciski/spust przez kilka sekund. To normalne?
                  Canon S30--> Nikon D70s--> D80--> D300+18-70, T90/2.8, 50/1.8, 70-200/2.8VR--> wszystko sprzedane + rok przerwy--> C5DII, 24-105 IS, 50/1.8
                  Fotografia to moj nałóg...

Komentarz

• fil91
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 140

Zamieszczone przez R@F
                    Ja po N F75, D70s, D80 i D300 i rocznej przerwie od postanowilem zmienic system.
                    Zakupilem 5d II i 24-105 i 50/1.8 plus 580EX II.
                    Musze przyznac ze trzeba sie galkologii na nowo uczyc. Wszystko nie tam gdzie trzeba ;D
                    Wydaje mi sie tez ze musze skalibrowac (jakies rady jak to sprawnie wykonac?)
                    Nareszcie mam FF
                    Czasami mam wrazenie ze aparat sie zamula, nie reaguje na przyciski/spust przez kilka sekund. To normalne?
                    Prawdopodobnie nieświadomie wciskasz przycisk głębi ostrości8)

Komentarz

• serafin
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 23

Zamieszczone przez R@F
                      Nareszcie mam FF
                      Prawdopodobnie nieświadomie kupiłeś wersje whitebox. Jak to jest, że jedynym (z czterech) egzemplarzem 24-105 bez wad, jaki miałem w ręku to była wersja BOX, z czerwonym paskiem pożyczona od kolegi dla porównania, zakupiona w Nowym Jorku. > coś takiego http://www.allegro.pl/item1033884561...z_od_reki.html

BOX to właśnie to pudełko, które zdjęcie zamieściłem w linku powyżej.
                      Na 24-70 też niektórzy narzekają więc i tak najlepiej sobie sprawdzić w sklepie i nie kupować w ciemno.

Żeby było jasne: nie wiem czy faktycznie jest jakiś związek pomiędzy jakością obiektywu a opakowaniem ;-), może miałem po prostu pecha, przedstawiłem jedynie fakty:
                      - pożyczony od kolegi "box" - żadnych wad (potem kupiłem taki sam i zeroproblemó BF/FF
                      - 4 sprawdzone sztuki w białych kartonach (z różnych źródeł) - każda miała jakiś mały problemik.
                      Pozostałe 3 whiteboxy w Polsce...z każdym było coś nie tak: a to problem z centrowaniem, a to miękki, a to problem z AF...
                      Jak mówi przysłowie: raz to przypadek, dwa razy - pech, ale trzy razy - to już spisek!

Komentarz

• nowart
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 809

serafin - albo masz pecha na tyle dużego, że powinieneś zacząć grać w totka - kiedyś się odwróci albo serwujesz nam tu bajki z mchu i paproci...
                        to jedno z najpopularniejszych szkieł na rynkach i miałem ich w rękach wieeele sztuk. Na własne oczy widziałem jedną sztukę astygmatyczną (używaną). Natomiast trafić 3 (!!!) sztuki pod rząd, nowe z pudła z usterkami to już daje sporo do myślenia o asortymencie sprzedawcy...
                        Poza tym na naszym rynku niemalże nie istnieje wersja box w kolorowym pudle. Zakup jej jest kompletnie nieopłacalny dlatego szkło ma tak dobre ceny, gdyż jest wyciągane z zestawów kitowych 5DII.
                        I oczywiście nie ma różnic jakościowych szkieł w zależności od koloru pudełka...

Komentarz

• R@F
                          • 2010
                          • 5

Moja wersja to kitowa sprzedawana z 5DII. Jak sie zachowac kiedy zestaw mam od 3 tyg? Wymienic sam obiektyw? Troche zaluje ze nie wzialem 24-70 2.8. Teraz to bym chyba musial wymienic caly zestaw...
                          Dodam jeszcze ze na innych obiektywach nie spotkalem sie z zadnymi problemami...
                          Canon S30--> Nikon D70s--> D80--> D300+18-70, T90/2.8, 50/1.8, 70-200/2.8VR--> wszystko sprzedane + rok przerwy--> C5DII, 24-105 IS, 50/1.8
                          Fotografia to moj nałóg...

Komentarz

Pracuję...