X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wertykal100
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 22

ISO w EOS 50D

Witam, wszędzie gdzie czytam EOS 50D ma używalne ISO 3200. Prawdę mówiąc używalność ISO mojego egz. to góra 800 - 1000. Czy to wynik tego, że redukcja wysokich czułości w menu jest wyłączona, czy może jakiś felerny egzemplarz? Jak będę miał chwilę czasy wstawię przykładowe foty. Mój aparat ma niecałe 1000 klapnięć. Czy ktoś z Was mógłby wstawić przykłądowe foto ze swoich puszek przy ISO 1600?
    PozdRAWiam
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

to jakie ISO uzywalne ma Twoj sparat to sprawa indywidualna, watpie aby Twoja puszka byla walnieta,

sample ISO mozesz sobie zobaczyc np tu:
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Zamieszczone przez wertykal100
      Witam, wszędzie gdzie czytam EOS 50D ma używalne ISO 3200. Prawdę mówiąc używalność ISO mojego egz. to góra 800 - 1000.
      Używalne? Zależy do czego :-) Jak do reporterki to rzeczywiście 3200, jak do krajobrazu to max 400 i to nie tylko w tej konkretnej puszce.

Na optyczne.pl masz testy porównawcze szumów w różnych aparatach na różnych czułościach, warto popatrzeć.
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• dominikb
        Coś już napisał
        • 2007
        • 98

Wysokie ISO a eos50d

Czy ktoś z Was również zauważył, że zdjęcia wykonywane eosem 50d w ciemnych pomieszczeniach np kościół (przy bardzo słabym oświetleniu) na iso 1600 wychodzą trochę nieostre?

Komentarz

• krzysiek1508
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 16

szumy w 50d na iso 800

drodzy koledzy kupilem uzywany 50d i wydaje mi sie ze mam za duze szumy widoczne juz od 400 iso i to mocno.

Komentarz

• lukasz5DmkI
            Bywalec
            • 2011
            • 223

Stary jaka tragedja ja bym oddał aparat Sczerze to ja szumu nie wiedzę

Komentarz

• latant
              Początki nałogu
              • 2009
              • 410

przy tej wielkości obrazka to szumu nie zobaczy się nawet na 3200 :wink:
              CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• mc_iek
                Uzależniony
                • 2008
                • 790

Jeżeli na tym zdjęciu jest uciążliwy szum, to najprawdopodobniej pochodzi on z niezakręconego kranu...

Ludzie!!! Przestańcie czytać wątki szumofobiczne, bo Wam się na oczy rzuca!!!
                Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• jacek_73
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 2587

Hm? Jak zaczniesz robić prawdziwe zdjęcia, tzn. takie na których coś będzie to nie będziesz zwracał uwagi na szumy (może), bo na tym co zaprezentowałeś to faktycznie - tylko szum można sobie pooglądać. Sorry, nie chciałem być złośliwy, ale istota fotografii jest dla mnie inna niż przyglądanie się szumom :-D A tak w temacie to nie zauważyłem za dużego zaszumienia, więc możesz spać spokojnie.

Pozdrawiam.
                  Jestę fotografę
                  miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• krzysiek1508
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 16

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    wiem ze to robocze zdjecie wiecej zdjec moich PRAWDZIWYCH na beautyfotos.pl
                    Ostatnio edytowany przez krzysiek1508; 36744. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Bolek02
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 3225

Kolego, zrobiles zdjecie ciemnym szklem w ciemnym mieszkaniu i czego sie spodziewasz?
                      Nawet taka puszka jak 50D ich nie rozjaśni. Idź zrób porządne foty w plenerze, przy
                      swietle dziennym, to zobaczymy co jest na rzeczy
                      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• krzysiek1508
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 16

tamron 17-50 2.8 to nie ciemne szklo chyba?

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

To jest jpeg prosto z puszki, czy z rawa?
                          Odszumiaj chrominancję i będzie dobrze.
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• ewg
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1079

Na iso100 też są, choć pewnie sądzisz, że żartuję...

Sam nie wierzę, że tu wlazłem...

Komentarz

• krzysiek1508
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 16

to jest raw i na iso 100 moja 50d to zyleta wiem temat glupi ,amatorski wiem mnie tez boli tylko zastanawiam sie czy musze wymienic na 5d by bylo lepiej jestem wzrokowcem i szumy mi pszeszkadzaja przy 400 iso juz je widac a przy 800 iso juz mnie irytuja ja wiem ze sa programy do odszumiania a to zdjecie jest slabe ale nic normalnego wam nie pokaze bo ratuje sie wrazie co 50mm 1.8 a iso nie dotykam bo mnie draznia szumy podobno wsród canona to wada firmy poprzednio mialem 1000d teraz zastanawiam sie czy moja 50d wymienic na 5d czy kupic obiektyw 24-70 2.8 L ?

Komentarz

Pracuję...