X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lutek
    Uzależniony
    • 2005
    • 560

[350d] A-DEP

Chciałby spytać sie o działanie tej funkcji.
    W instrukcji stoi napisane, że w tym trybie aparat tak dobiera AF, Czas i przysłonę naświetlania by najdalszy wykryty punkt i najbliższy były ostre. Owszem nawet gdy mam wybrany jednopunktowy AF w trybie P to w tym wszystkie 5 punktów AF jest aktywne.... ale patrząc na dobieraną przysłonę i czas widzę ze aparat dobiera duży otwór przysłony (mały f) więc głebia ostrości jest mała..... wg mnie to absurd bo moze to oznaczać ze niemozliwym bedzie uzyskanie maksymalnej ostrości w majbliższym i najdalszym punkcie bo przecież przy małym f mala jest tez głebia ostrości!
    Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozumieć działanie tego trybu?

Pozdr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
  • froolk
    Początki nałogu
    • 2005
    • 256

Cześć!
    Na wstępie zaznaczę, że nie używam tej funkcji
    Jeśli mnie pamięć nie myli (dawno nie zagladałem do instrukcji) to dotyczy to ostrości najbliższych i najdalszych obiektów wykrytych przez czujniki AF (a nie obiektów widocznych w kadrze) więc jeśli wszystkie czujniki zostaną skierowane, powiedzmy, na grupę ludzi stojących stosunkowo w niewielkiej odległości od siebie i mniej wiecej takiej samej do fotografującego to moze się okazać, że A-DEP wybierze nie tylko f4 ale i F2,8. Dlaczego by nie?
    Funkcja ta to nie to samo co w automatach funkcja "pejzażyk". Przy opisanej powyzej sytuacji i funkcji A-DEP możesz mieć ostrą wpomnianą grupkę ludzi i piekny bokeh za nimi

Komentarz

• lamerok
      Bywalec
      • 2005
      • 184

Aparat stara się dobrać najmniejszą wartość przysłony, aby uzyskać głębię ostrości w zakresie punktów AF.
      Ja również nie używam tej funkcji, zamiast nie wolałbym Iv (automatyczna zmiana ISO, przy stałym czasie i przesłonie), ale może będzie taka za jakiś czas (zwłaszcza jak będą lepsze mniej szumowe matryce)

Komentarz

• kocis
        Początki nałogu
        • 2005
        • 472

"A-DEP" czytaj "adept".
        Funkcja, przez pomyłkę umieszczona po niewłaściwej stronie pokrętła.

P.S. Dotyczy 300D. Czy w 350D jest tak samo - nie wiem.
        Ostatnio edytowany przez kocis; 1467.
        300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EX

Komentarz

• dom3k
          Dopiero zaczyna
          • 2005
          • 46

Zamieszczone przez Lutek
          Chciałby spytać sie o działanie tej funkcji.
          W instrukcji stoi napisane, że w tym trybie aparat tak dobiera AF, Czas i przysłonę naświetlania by najdalszy wykryty punkt i najbliższy były ostre. Owszem nawet gdy mam wybrany jednopunktowy AF w trybie P to w tym wszystkie 5 punktów AF jest aktywne.... ale patrząc na dobieraną przysłonę i czas widzę ze aparat dobiera duży otwór przysłony (mały f)

Pozdr
          Przy zdjeciach kiedy jest duza roznica odleglosci wylapana przez punkty AF to czasy sa dlugie i przeslona domknieta. Latwo wtedy o poruszone zdjecie, ale glebia jest duza.
          Zwroc uwage na odleglosc od fotografowanych obiektow - jesli ustawione sa w jednej linii to duza glebia ostrosci nie jest potrzebna. Wg. instrukcji opcja ta sprawdza sie m. in. w fotografii grupowej.

Komentarz

• Lutek
            Uzależniony
            • 2005
            • 560

Zamieszczone przez dom3k
            Przy zdjeciach kiedy jest duza roznica odleglosci wylapana przez punkty AF to czasy sa dlugie i przeslona domknieta. [CIACH]
            Ano sęk w tym ze aparat robi z dużą "dziurą"...

Pozdrawiam
            Lutek
            EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Komentarz

• dom3k
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 46

Zamieszczone przez Lutek
              Ano sęk w tym ze aparat robi z dużą "dziurą"...

Pozdrawiam
              Moja 350tka dziala tak jak opisalem powyzej. Mozliwosci sa dwie: albo zle dobierasz punkty, na ktore ma byc ustawiona ostrosc albo masz problem z aparatem.

Komentarz

• lamerok
                Bywalec
                • 2005
                • 184

Odp: [350d] A-DEP

Zamieszczone przez lamerok
                Aparat stara się dobrać najmniejszą wartość przysłony, aby uzyskać głębię ostrości w zakresie punktów AF.
                Ja również nie używam tej funkcji, zamiast nie wolałbym Iv (automatyczna zmiana ISO, przy stałym czasie i przesłonie), ale może będzie taka za jakiś czas (zwłaszcza jak będą lepsze mniej szumowe matryce)

Wynika, ze moje prosby zostaly spelnione

Komentarz

Pracuję...