szukalem w szukajce i nie znalazłem, a pytanie o odczucia ludzi, którzy oda sprzęty posiadają, posiadali, używają, używali, czyli do praktyków. Proszę teoretyków o wstrzymanie się od rad i linków do testów. 1Dmk4 miałem przez chwilę oskarkowego lecz nie był to czas do testów i tylko co zauważyłem ( warunki wieczornej imprezy ) AF nie aż taki cudowny jak o nim piszą. Nie piszę dokładnie czy chodzi mi o AF, ergonomię itd itd. Proszę tylko o własne odczucia i porównanie. Inny kolega, tez z naszego forum stwierdził iż super ergonomia w jedyncel ecz on piątkę bez gripa stosuje...
X
-
Tagi: Brak
-
-
-
Ja bym pogadał z... Oskarkowym, nie wierzę, że nie miał 5D
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
ja z nim gadałem i nawet jego puszkę w rękach miałem
. Chodzi mi o wypowiedzi nie jednej a kilku osób
Komentarz
-
A może to są już na tyle poważne, profesjonalne aparaty, że ich właściciele spędzają czas pracując nimi, a nie na forach?
Komentarz
-
Komentarz
-
-
Z tego co pamiętam to chyba też Kubaman."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Witam.
Obie zabawki fajne, ale trochę z różnych bajek. Jak af servo to 1D, one shot 5D, to jest w/g mnie główna różnica. Gdybym musiał wybierać jeden, to zostawiłbym 1D MKIV,
ale np nie zajmuje się portretem.
Pozdr,MK.galeria na stronie EPWA.plhttps://www.epwa.pl/index.php?option...ek%20KowalczykKomentarz
-
Miałem 1d4 pożyczone na tydzień, 5d2 używam dość często... Ergonomia, ilość opcji, na + w jedynce, ale do mojej fotografii (spokojny reportaż) wolę FF. ;-)5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4Komentarz
-
Służę chętnie, mogę na PW napisać swoje odczucia oraz uwagi, mam 1D Mark IV już ponad rok, wal śmiało!:-DEos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-DKomentarz
-
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Komentarz
-
witam
Ja posiadam oba aparaty i powiedzmy użytkuje je tez rożnie.
1d do wszystkiego co szybko i ma być pewnie - czytaj złapane.
5dmk2 do domu portretu i riga ze wzgledu na wage , pseudo sesja auta ostatnia tez była z 5d - jak mi się nie spieszy nigdzie to 1d w aucie leży.
1d gubi się w ciemnościach było o tym już kiedy moje wrażenie jest takie ze dmk3 był lepszy jak ciemno jak w d.....
przetestowane w clubie nie porównywałem z 5d bo tylko jedna puszkę wybrałem niby ta pewniejsza.
to może małe podsumowanie
co nie lubię w 5d mk2
- pomiar światła .
- obudowa to plastik fantastic , jak chcesz konia roboczego to tylko 1ds
- syncho ze studyjnymi to już w ogóle jakaś porażka nie mogę wycisnąć więcej niż 1/160 vs 1/320- ale to może jakieś ustawienia u mnie w aparacie muszę postudiować instrukcje- tym aż tak bardzo bym się nie sugerował do końca .
- obydwa aparaty maja zwalone lcd kłamie jak z nut - trza nosić laptopa przynajmniej do riga.
- 5dmk2 lcd porysowałem w 1wszy dzień jakiś miękki plastik - ściągałem kurz z lcd zęby zobaczyć foty.
- bateria choć i tak lepiej niz 5dmk1.
1d minusy
- af w ciemnosciach .
- 21 vs 16 - sorry ale ciągle mi mało.
- plastyka ff vs crop
- przeciekające body 5d to tez ma ale już fabrycznie
- odpalić to w kościele to jest masakra , robiłem ślub i powiem ze 5d nie był tak pewny co do afu ale 1d jazgotu narobił, jest tryb silent ale traci się szybkość.
- waga przeżyłem wakacje w grecji z 1d i powiem ze łatwo nie było , choć można powiedzieć ze to nie sprzed wakacyjny
czy bym kupił jeszcze raz 5dmk2 hmmm nie wiem sam bo cena nie jest aż taka wysoka za to co się dostaje - powiedzmy nie ma nic lepszego za ta kasę jeszcze.
Te dwie puszki to zupełnie inna liga porównanie nie ma sensu bo nie ma co do czego - to jest jak porównanie sportowego auta do limuzyny.
Co do gripa tez nie stosuje choć myślałem o tym czy może nie było by lepiej jak na razie nie widzę potrzeby aż takiej.
Nie napisałem nic o kosztach zakupu bo tu nie o to chodzi , choć nie powiem tez jest jednym z punktów za i przeciw.
to chyba tyle jest 11g mojej pracy i trzeźwość myślenia spada systematycznie z godziny na godzinę szczególnie przy nockach.
Jak masz jakieś pytanie to dawaj postaram odpowiedzieć.
Darekpare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....Komentarz
-
dzięki Dzygit, mam dwie 5D2 od ponad dwóch lat więc wiem co po nich można się spodziewac, brakowało mi jedynie porównania. z tym AFem w ciemnościach to by się potwierdzało co piszesz bo mając oskarkowego w rękach przez 5 minut właśnie w trudnych warunkach , zauważyłem to. Nie rozumiem co masz na myśli przez pojecie: przeciekające body?? Co do wagi nie wiem jak mk4, ale MK3 sprawiał wrażenie lżejszego od mojej 5D2 z gripem i dwoma bateriami. Może właśnie to ergonomia?? To jednak mało ważne, mam w łapie jeszcze trochę, odżywiam się solidnie
. Co do tego AF-u w 1D, może wspomaganie lampy pomoże?? Dokładnie o czym myślałem to reportaż, a od innego naszego kolegi słyszałem podobnie, szybko i pewnie to 1D no i ponoć nie ma tyle pudeł na 24/1.4.
Mam pytanie, jak z rozpiętością tonalna w porównaniu tych dwóch puszek czy jest w stanie zauważyć różnicę -sam w to wątpię, ale jak już pytam...
?
Komentarz
Komentarz