X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oszczepnik
    Początki nałogu
    • 2008
    • 279

5D i 1DSmkIII

Witam
    Nie krzyczcie, jak gdzieś było, ja nie znalazłem
    Pytanie do użytkowników tych puszek (obu ). Czy nie macie przeświadczenia, że stara 5 naświetla inaczej niż 1ds przy tych samych ustawieniach w tych samych warunkach etc. Ostatnio bawiłem się i zrobiłem mały test i wyszło, że histogramy obu puszek różnią się na korzyść 5 (jest jaśniej), dopiero jak dam na +EV w 1 mam podobne wyniki. Rozumiem,że matryce są inne ale czy to daje taka różnicę?
    pozdr
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."
  • gerbil
    Bywalec
    • 2009
    • 115

5d przeważnie też nie doświetla o 1/3-2/3 EV. Mam jedynie 5tkę, więc porównać Ci nie mogę, ale kierując się logiką, wszystko zależy od światłomierza...

Komentarz

• C80
      Uzależniony
      • 2007
      • 855

To problem nie tylko między 5D i 1Ds. Zdarza się również w przypadku innych serii. U mnie jest różnica 1/3 - 2/3 EV między 40D, a 7D.
      [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• tkosiada
        Początki nałogu
        • 2007
        • 419

Nie mam, ale bawiłem sie i uważam, że 5d prześwietlał średnio o 2/3 a 1 ds pokazywał własciwie
        x pro2/ 23/ 56/10-24/

Komentarz

• Goomis
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1893

Nie jest t o wina światłomierza. Bo rozumiem, że mówisz o fakcie, że masz ustawienia na manualu w obu puszkach te same a zdjęcia są inaczej naświetlone?
          ISO w aparatach to nie jest takie dokładne jak to z kliszy.
          Różne są odchyłki 1/3, 1/2 i to na +/-
          Pamiętam, że kiedyś na dpreview widziałem taką tabelkę z kilkoma modelami Canona (5D, 40D, 30D i ISO rzeczywiste) ale nie mogę teraz znaleźć.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          P.S. Z tego co pamiętam 5D2 ma chyba takie jak rzeczywiste, ale pewności nie mam.
          Ostatnio edytowany przez Goomis; 6015. Powód: Automerged Doublepost
          5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• miszaqq
            Uzależniony
            • 2006
            • 678

ISO / Sensitivity accuracy

EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• tkosiada
              Początki nałogu
              • 2007
              • 419

na stronie dxo można zobaczyć jak realne jest obecne iso w naszych aparatach, na wykresach porównawczych body

co do pomiaru światła to zbadać z światłomierzem
              x pro2/ 23/ 56/10-24/

Komentarz

• oszczepnik
                Początki nałogu
                • 2008
                • 279

teraz widzę co napisałem, chodziło mi o 0,1EV oczywiście. Co do naświetlania to wg mnie 1 nie doświetla a 5 właśnie daje ten właściwie naświetlony obraz, ale skoro to "norma" to bedziem z tym życ
                pozdr

Komentarz

• Misiek87
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 267

U mnie tez 5d daje pozadany wg mnie obraz zawsze. Np. 40d zawsze byl na +1/3 badz 2/3. 5d2 roznie - tutaj ten pomiar jest tak dziwny, ze ja go nie rozumiem

Komentarz

• adrenag
                    Coś już napisał
                    • 2012
                    • 96

ISO w Canonach dość znacznie zaniżone, np 5DII 3200 realnie 2100, gdzie np sony a900 to realnie 2500, potem robisz te same ustawienia i się okazuje że mogłeś użyć w sonym iso2500 żeby mieć to samą ekspozycję.. najlepsze jest X100 z fuji - tam iso1600 = iso6400, nie wiem ale to chyba musi być drażniące w trybie Av... jak zmieniasz ISO a czas naświetlenia zostaje taki sam haha

Komentarz

• Matt_K-K
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 322

Za to stare puszki Canona miały ISO lekko zawyżone - i może dlatego w porównaniach z niektórymi swoimi następcami nie wypadają blado pod względem szumu

Komentarz

• tomba
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 234

Zamieszczone przez oszczepnik
                        Co do naświetlania to wg mnie 1 nie doświetla a 5 właśnie daje ten właściwie naświetlony obraz, ale skoro to "norma" to bedziem z tym życ
                        pozdr
                        Ja się nauczyłem to ty też dasz radę
                        Głowę bym dał że by mi jedynka naświetlała automatyką tak jak piątka.
                        ...no może przesadziłem z tą głową
                        sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
                        niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
                        Fotograf ślubny

Komentarz

• oszczepnik
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 279

Ale masz może jakieś, że się tak wyrażę ostrożnie stałe pewne nastawy w sensie, że biorąc 1 odrazu dajesz zna + EV. Powiem Ci, że da się z tym żyć ale wolałbym żeby tego nie było
                          pzdr

Komentarz

• tomba
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 234

To jest tak, że jak biorę jedynkę to od razu włącza mi się myślenie: szkło, scena, przysłona. Im szerzej tym korekta bardziej idzie na + . Np 24mm szeroko otwarte to już norma, że dokładam +1. Jak mam w scenie ostre światło nawet punktowe to czasem dodaje do +3, tylko że w takich sytuacjach to już pewniej czuję się w pełnym manualu i nie ufam pomiarowi przy np. takich zdjęciach.
                            Zdaje mi się, że prawie idealnie jest dla 50mm, lekko koryguję na +
                            Dla 85mm trzymam do +1, ale ja zboczony jestem i lubię mieć czasem trochę prześwietlone
                            Dla porównania powiem, że na starej piątce, jak i nowej nie robiłem korekt, może czasem na 24mm gdy były światła w tle.
                            Myślę, że przy 24mm jednym z powodów takiej korekty może być winietowanie.
                            Ostatnio edytowany przez tomba; 8458.
                            sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
                            niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
                            Fotograf ślubny

Komentarz

• tojacc
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 157

Ja miałem 40D który naświetlał tak jak trzeba, a 5d2 muszę +2/3EV walić żeby było dobrze...

W tym przypadku podejrzewam też winę winietowania obiektywów na pełnej klacie, ale nie wiem ile w tym prawdy...
                              6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L

Komentarz

Pracuję...