X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18766

Odp: Canon EOS M

Zamieszczone przez strideer
    Kąt widzenia obiektywu oczywiście się zmieni mimo braku elementów optycznych w adapterze. O ile oczywiście założymy, że kąt obiektywów EF liczymy względem pełnej klatki.
    A widzisz teraz już wiem - zawsze coś mi się nie zgadzało jak podpinałem szkła EF do moich cropów . Pytanie co będzie jak je podepnę do "M". Czarodziejsko mi się kąt zmieni .
    Merde wyjaśnił to jeszcze dobitniej .

Zamieszczone przez becekpl
    przecież nie kupie nexta czy innego samsunga skoro przejściówka załatwia sprawę...
    a canonowcow jest parę ładnych milionów
    Nie jestem entuzjastą tych atrap aparatów (jakimi dla mnie są bezlusterkowce) ale dokładnie jak już mam to kupić to tylko takie które będzie kompatybilne z moimi szkłami.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• punky
      Początki nałogu
      • 2008
      • 483

Byłem o krok od kupienia PEN'a,
      wejście tego evila zmienia postać rzeczy.

Posiadam kilka szkieł canona, i brakuje mi czegoś małego na wycieczki co zawsze będzie pod ręką.
      Kupując PEN'a byłbym skazany na wydatki typu przejściówki pod moje szkła albo kupowanie drugiego systemu od zera.
      Wyjdzie toto, wyjdą jakieś testy, cena spadnie i pod choinkę mam prezencik jak znalazł
      Magic Lantern też pewnie pod to wyjdzie, może być zacnie.
      Tak czy inaczej ja to kupię.
      R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• czornyj
        Zasłużeni
        • 2006
        • 2626

Gdybym już nie miał NEX-5n, to bym z przyjemnością przygarnął eMkę - ta 22/2 sprzedałaby mi ją od ręki. Jak dla mnie to koronna szerokość, a cena to istna okazja w porównaniu z Sonoltowym cajsikiem 24/1,8 patrząc zaś na MTF-y jakość powinna być conajmniej niegorsza.
        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Turon
          • 2008
          • 1

Jak dla mnie najciekawsza jest lampa, z opisu na stronie Canon wynika że działa w trybie master. Cena 150$ ale mam nadziej że troszkę spadnie. Zamiennik Speedlite Transmiter dla bienych jak ja.

Komentarz

• strideer
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1905

Zamieszczone przez Turon
            Jak dla mnie najciekawsza jest lampa, z opisu na stronie Canon wynika że działa w trybie master. Cena 150$ ale mam nadziej że troszkę spadnie. Zamiennik Speedlite Transmiter dla bienych jak ja.
            Mam niejasne przypuszczenie, że ta lampka będzie mogła być sterownikiem dla całego systemu, ale tylko w połączeniu z korpusem EOS M. Obym się mylił...

Komentarz

• jacek_73
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 2587

Zamieszczone przez strideer
              Mam niejasne przypuszczenie, że ta lampka będzie mogła być sterownikiem dla całego systemu, ale tylko w połączeniu z korpusem EOS M. Obym się mylił...
              Myślisz, że będą tacy perfidni?
              Jestę fotografę
              miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12158

kurcze, i mnie wpienili, no... marzyla mi sie malenka stalka 22/2 i to Canon zrobil wrecz perfekt... jedynym mankamentem jest... niekompatybilnosc z EF-S. wiec na wersje EF-S raczej sie nie doczekam. a focic mydelniczka bez celownika i dwoch kolek... dziekuje, postoje...
                www albo tez flickr

Komentarz

• becekpl
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 4304

eeeno, skoro będzie przejściówka w jedna stronę to pewnie i zrobią w druga...tylko ze Chińczycy
                  Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                  Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• jacek_73
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 2587

Zamieszczone przez becekpl
                    eeeno, skoro będzie przejściówka w jedna stronę to pewnie i zrobią w druga...tylko ze Chińczycy
                    Młotkiem będziesz wbijał obiektyw do środka?
                    Jestę fotografę

Komentarz

• becekpl
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 4304

inczyki dadzą rade ,tylko im dać trochę czasu
                      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• jacek_73
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 2587

Chińczyki mają wszystko mniejsze to dadzą radę wcisnąć, nam to dane niestety nie będzie
                        Jestę fotografę

Komentarz

• czornyj
                          Zasłużeni
                          • 2006
                          • 2626

Odległość flanszy obiektywu od matrycy w systemie M wynosi 18mm, natomiast w systemie EF-S jest to 44mm. Adapter musiałby mieć -37mm grubości, do tego w magiczny sposób przenikać przez kłapiące lustro. Mimo całego szacunku dla przemyślności chinoli należy liczyć się z tym, że może im zejść trochę czasu zanim opracują to cudo...
                          Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• jan pawlak
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 4283

Zamieszczone przez Artubi
                            Przeczytałem opinie tu oraz na optyczne pod artykułem i jestem bardzo zaskoczony tą ogólną niechęcią. Przyznam się, że czekałem na EVIL od Canona i to, co wypuścił jest na 80% zbieżne z oczekiwaniami (te 20% to cena). Dla mnie najbardziej przemawia współpraca z obiektywami EF/EFS. Pomimo, że taki zestaw "trochę" nieporęczny to na pewno znajdzie swoje zastosowanie (makro, tele ze statywu w czatowni, itp). Aparat należy potraktować jako kompakt z awaryjną możliwością podpięcia innych szkieł. Tylko ta cena...
                            Na ale jak podepniesz jakiś EF zoom to cała zabawa z małymi wymiarami M przestaje mieć sens.
                            Praktycznie tylko obiektywy M typu naleśnik się nadają.
                            Już założenie przejściówki + EF prime jest wątpliwe jako mały, drugi, zastępczy itd.

jp
                            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                            Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                            http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                            public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• jacek_73
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 2587

Zamieszczone przez czornyj
                              Odległość flanszy obiektywu od matrycy w systemie M wynosi 18mm, natomiast w systemie EF-S jest to 44mm. Adapter musiałby mieć -37mm grubości, do tego w magiczny sposób przenikać przez kłapiące lustro. Mimo całego szacunku dla przemyślności chinoli należy liczyć się z tym, że może im zejść trochę czasu zanim opracują to cudo...
                              Mi z Twoich obliczeń wychodzi -26, ale to drobiazg. Gdyby wymienić lustro na półprzepuszczalne, a materiał z którego wykonano by adapter byłby półprzepuszczalny także...to teoretycznie powinno to przez siebie jakoś przenikać. Wszystko przed nami.
                              Jestę fotografę

Komentarz

• strideer
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1905

Zamieszczone przez jacek_73
                                Myślisz, że będą tacy perfidni?
                                Zwróć uwagę, że ta lampa nie ma żadnych przycisków poza wyłącznikiem. To oznacza, że całe sterowanie odbywa się z poziomu menu w aparacie. Teraz wystarczy, aby Canon ograniczył funkcje sterujące dla tej lampy w innych aparatach (przypuszczalnie starsze puszki mogą ją widzieć jako "głupiego" flesza). Po co podkopywać rynek dla 600EX? Ale zobaczymy co faktycznie będzie jak sprzęt stanie się dostępny.

Komentarz

Pracuję...