X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartek90
    • 2011
    • 4

Canon 350D problem z AF

Witam, mam problem z Canonem 350D, posiadam do niego obiektywy 18-55 i 28-105, którego nie podepnę zawsze mam problem ze złapaniem ostrości. Nie ma znaczenia czy ustawie dowolny punkt ostrości czy wszystkie. Próbuje ostrzyć w jedną i drugą stronę ale bez rezultatu. Dodam, że przy trybie manualnego ostrzenia nie zawsze podświetli się punkt ostrości. Co może być przyczyną ?

Pozdrawiam, Bartek
  • pathar
    Coś już napisał
    • 2009
    • 83

Odp: Canon 350D problem z AF

Może warto spróbować przeczyścić styki o obu obiektywach, poza tym zobacz czy lustro nie jest zabrudzone jakoś mocno.
    Piotr Dejneka

Canon 6D, 5D, C 70-200/2.8, C 50/1.8 STM, S 35/1.4, C 17-40/4, S 85/1.4

piotrdejneka.pl

Komentarz

• bartek90
      • 2011
      • 4

styki czyściłem już wcześniej, lustro nie jest zabrudzone

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Weź gruszkę (żadne sprężone powietrze w puszce itp wynalazki) i przedmuchaj czujniki AF na dole komory lustra. Trzeba to robić przy podniesionym lustrze, najlepiej zatem ustaw mirror lockup, pstryknij by się podniosło i odsłoniło czujniki ale migawka nadal zasłaniała matrycę. Mojemu 350D to pomagało zawsze gdy coś mi przestało trafiać.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• pawelo1
          Początki nałogu
          • 2012
          • 408

przedmuchaj gruchą czujniki af powinny być od spodu w komorze lustra. Tylko jak będziesz to robił to najpierw podnieść lustro w opcjach menu w przedostatniej zakładce musi być cf. iii ekspozycja/migawka ja tak mam w canon 7d. Musisz poszukać już sam, a napewno znajdziesz. Następnie odwróc aparat żeby były czujniki na samej górze i dopiero przedmuchaj. Tylko uważaj bo lustro opadnie po kilku sekundach, ale z tym nie ma problemu bo zdążysz to spokojnie zrobić. Widze że przedmówca mnie wyprzedził. Pozdro
          Ostatnio edytowany przez pawelo1; 45437.

Komentarz

• bartek90
            • 2011
            • 4

ok załatwie gruszkę i spróbuję, napisze co i jak

Komentarz

• rysib
              Początki nałogu
              • 2006
              • 281

Tylko uważaj na paproch i pyłki z gruchy. Szczególnie gdy jest nowa moze mieć w środku talk, choć używana może mieć w środku różne inne niespodzianki
              Pozdrawiam Rysiek

Komentarz

• bartek90
                • 2011
                • 4

nie pomogło nic z gruszką

Komentarz

Pracuję...