X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Matias
    Coś już napisał
    • 2004
    • 98

6d vs 1Ds mk3

Aktualnie ceny obu aparatów są podobne. Zastanawiam się nad zaletami i wadami obu konstrukcji względem siebie.
    W podobnym wątku znalazłem wypowiedź Dinderi: "Jeden znajomy, kiedyś skwitował to tak. Jak potrzebuję bardzo szybkiego AF to zabieram 1Ds, a jak bardzo dobrych zdjęć to 5DII."... czy sądzicie, że sprawa podobnie ma się też w przypadku 6d i 1ds mk3?
    mój blog
    mój poradnik fotograficzny na Youtube
  • gadget_zary
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1046

Odp: 6d vs 1d mk3

Jak do tej pory nie ujawnił się, żaden posiadacz 6d więc trudno o jakąś opinię poza taką, że jakoś obrazka z FF będzie zawsze lepsza niż crop (i nie ważne jaki to crop).

Komentarz

• Heilsberg
      Początki nałogu
      • 2009
      • 274

Ale uściślij kolego czy chodzi o 1Ds Mk III czy 1D Mk III? Bo coś tu pomieszane jest.
      EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Komentarz

• jasiorzaca
        Coś już napisał
        • 2010
        • 54

ja bym brał 6d (1D Mk III przerabiałem i tam AF nie rzuca na kolana)

Komentarz

• Matias
          Coś już napisał
          • 2004
          • 98

Zamieszczone przez Heilsberg
          Ale uściślij kolego czy chodzi o 1Ds Mk III czy 1D Mk III? Bo coś tu pomieszane jest.
          ajjjjj.... faktycznie, niechcący namieszałem zapominając o literce w tytule. Myślałem o 1Ds. Porównywanie tych dwu modeli wydaje mi się sensowne ze względu na ten sam rozmiar matrycy jak i podobną cenę.

Myślę sobie, że 6d powinien dawać lepszy obraz w złych warunkach, bo to nowsza technologia i ma wyższe czułości. Dla mnie dużą zaletą jest też kompaktowy rozmiar aparatu jak na model z FF. Zastanawiam się jakie zalety nad nim może mieć 1Ds. Nigdy nie porównywałem w praktyce działania autofocusów poszczególnych modeli z różnych półek, ciekawię się czy różnice w ich działaniu są znaczące i odczuwalne. Ciekaw jestem też jakie inne zalety mają modele z najwyższej półki od swoich tańszych kuzynów.
          mój blog

Komentarz

• spino
            Coś już napisał
            • 2006
            • 80

Zamieszczone przez Matias
            (...) kompaktowy rozmiar aparatu ....
            dziwnie to określiłeś, wymiary 6D są prawie identyczne jak 30d, 40D, a stara 5D jest tylko 7x3 mm większa :-D. Dla mnie słowo "kompakt" to znacznie mniejszy rozmiar
            UWAGA 26.10.2012 SKRADZIONO: Canon 5D -nr ser. 3431303646; Canon Speedlite 580EX II -nr ser. 352198; Canon 50 f/1,4 -nr ser. 77370854, Canon 85 f/1,8 -nr ser. 49800336, CANON 70-200 f/2,8L IS USM -nr ser. 471918, Tamron SP AF 28-75 f/2.8 -nr ser. 536031; TORBA Canon Deluxe Camera Bag 10EG; KAMERA SONY XDR-NX5E -nr ser. 211529

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez spino
              dziwnie to określiłeś, wymiary 6D są prawie identyczne jak 30d, 40D, a stara 5D jest tylko 7x3 mm większa :-D. Dla mnie słowo "kompakt" to znacznie mniejszy rozmiar
              Nu, od 1Ds jest znacznie mniejszy.
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• michael_key
                Fotografujący
                • 2009
                • 2129

Odp: 6d vs 1Ds mk3

Zamieszczone przez Matias
                W podobnym wątku znalazłem wypowiedź Dinderi: "Jeden znajomy, kiedyś skwitował to tak. Jak potrzebuję bardzo szybkiego AF to zabieram 1Ds, a jak bardzo dobrych zdjęć to 5DII."
                Podejrzewam, że kontekście 6D vs 1DsIII będzie podobnie.

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

Lub po prostu kupuje sie 5D3
                  https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• crazy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1554

Zamieszczone przez Czacha
                    Lub po prostu kupuje sie 5D3
                    Jak ma się zasopbny portfel dylematów nie ma
                    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• qsqs
                      • 2007
                      • 11

jak ktoś mi powie jak odpalić rawy z 6D to podeślę sample z wczoraj, porównanie 5D mk II vs MK III vs 6D. tylko 6D rawy mi się nigdzie nie odpalają nawet infolinia canona nie pomogła. Wszystko po update inie działa . ps. 6D nie ustępuje 5DmkIII pod względem jakości zdjęć.
                      5DMII, 16-35 II, 70-200 4 IS,
                      www.qsqs.digart.pl

Komentarz

• SDDR
                        • 2011
                        • 10

Zamieszczone przez qsqs
                        jak ktoś mi powie jak odpalić rawy z 6D to podeślę sample z wczoraj, porównanie 5D mk II vs MK III vs 6D. tylko 6D rawy mi się nigdzie nie odpalają nawet infolinia canona nie pomogła. Wszystko po update inie działa . ps. 6D nie ustępuje 5DmkIII pod względem jakości zdjęć.
                        Do Lightrooma własnie wgrałem łatkę 4.3. Dodali m. in. obsługe 6D. Nie mam jednak 6D ani 5Dmk2 więc nie porównam

Komentarz

• pawelo1
                          Początki nałogu
                          • 2012
                          • 408

Zamieszczone przez qsqs
                          jest już nowa aktualizacja do dpp 3.12.52 od 12 grudnia, więc pobierz i pochwal się wrażeniami Canon U.S.A. : Consumer & Home Office : EOS 6D. A posiadasz to body 6d czy tylko same sample. Jeśli tak to jak sprawują się boczne punkty w słabszym oświetleniu tzn. czy są też pewne i szybkie. Centralny napewno będzie oki pewny i szybki. W jakość obrazka od początku wierzyłem i intuicja mnie nie zawiodła, że będzie lepszy od 5d II i porównywalny do 5d III. Szybkość af też powinna być ze względu na procka digic 5+. Pozdrówki
                          Ostatnio edytowany przez pawelo1; 45437.

Komentarz

• ekrowa
                            Zablokowany
                            • 2004
                            • 145

6D i 1Ds MK3 ? Nie ma za bardzo czego porównywać. Aparaty przygotowane są na zupełnie inne rynki. Jeden miał zadowolić amatorów, drugi profesjonalistów pracujących w trudnych warunkach. Dla mnie osobiście jeśli chodzi o jakość obrazu to 6D w wysokich ISO jest na prawdę spoko. Jeśli to jest priorytetem w Twojej fotografii, czyli fotografia w miejscach słabo oświetlonych nawet się nie zastanawiaj. Jeśli jednak poszukujesz aparatu który wykona fotografie o najwyższym współczynniku jakości i odwzorowania detali na zdjęciu bez straty na jakości w niskich ISO to 1Ds MK3 jest dla mnie jak na razie niekwestionowanym liderem a 6D to może mu jedynie "wypolerować buty". Nie wiem jednakże, czy takiej odpowiedzi oczekiwałeś i czy to Cię w ogóle do czegoś przybliża.

Komentarz

• Matias
                              Coś już napisał
                              • 2004
                              • 98

Zamieszczone przez ekrowa
                              6D i 1Ds MK3 ? Nie ma za bardzo czego porównywać. Aparaty przygotowane są na zupełnie inne rynki. Jeden miał zadowolić amatorów, drugi profesjonalistów pracujących w trudnych warunkach. Dla mnie osobiście jeśli chodzi o jakość obrazu to 6D w wysokich ISO jest na prawdę spoko. Jeśli to jest priorytetem w Twojej fotografii, czyli fotografia w miejscach słabo oświetlonych nawet się nie zastanawiaj. Jeśli jednak poszukujesz aparatu który wykona fotografie o najwyższym współczynniku jakości i odwzorowania detali na zdjęciu bez straty na jakości w niskich ISO to 1Ds MK3 jest dla mnie jak na razie niekwestionowanym liderem a 6D to może mu jedynie "wypolerować buty". Nie wiem jednakże, czy takiej odpowiedzi oczekiwałeś i czy to Cię w ogóle do czegoś przybliża.

Zastanawia mnie czym różni się zaspokajanie "amatorów" od zaspokajania "profesjonalistów", tj w czym lepsze są modele z najwyższej pułki, za co się dopłaca, co sprawia, że stara konstrukcja z wyższej pułki ma cenę porównywalną z nowoczesnym aparatem z pułki niżej.

Zastanawiam się też nad tym czy różnica w pracy autofokusów instalowanych w droższych i tańszych modelach jest wyraźna i odczuwalna.
                              Z tego co piszesz zrozumiałem, że 1Ds MK3 na niskich czułościach powinien dawać obraz ostrzejszy niż 6d... dobrze kumam? Jakie parametry określasz hasłem "współczynnik jakości:"?

Zamieszczone przez ekrowa
                              Dla mnie osobiście jeśli chodzi o jakość obrazu to 6D w wysokich ISO jest na prawdę spoko. Jeśli to jest priorytetem w Twojej fotografii, czyli fotografia w miejscach słabo oświetlonych nawet się nie zastanawiaj.

Przy fotografowaniu w ciemnościach przydaje się nie tylko dobre wysokie ISO. Są chwile gdy AF mojego aparatu zaczyna odmawiać posłuszeństwa. Ciekaw jestem czy w wyższych modelach problem ten pojawia się później (gdy jest jeszcze ciemniej) i czy to faktycznie może być znacząca różnica.
                              mój blog

Komentarz

Pracuję...