X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • allxages
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2549

Kolorystyka 5D3/6D -> 5D2

Hej,

szukam sprawdzonych sposobów, aby na wyjściu RAWa mieć zbliżony obrazek z nowych matryc do tych z 5D2.

Trochę pomogło wyłączenie wszystkich "auto" w menu (typu auto usuwanie winiety, auto optymalizacja swiatla itd). Ale wciaż cały zafarb jest dużo inny. Bardziej siny i jałowy na moje.

Zastanawiam się nad użyciem ColorChecker Passport, ale nie do końca wiem co i czy mogę za jego pomocą osiągnąć.

Wyobrażam sobie, że fotografuję tablice przy użuciu 5D2 w różnych warunkach świetlnych i na podstawie tych obrazów generuje profile do 5D3/6D. Ale czy dobrze mówię oraz czy ma to jakiś sens?
  • bucefal14
    Bywalec
    • 2008
    • 137

Odp: Kolorystyka 5D3/6D -> 5D2

Sfotografuj tablice za pomocą 5Dii i 6D, ukręć profile i zobacz jakie są różnice.
    Ludzie listy noszą...

Komentarz

• banan82
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1165

Aż taki inny obrazek ma ta piątka mark II?

Używam 5DmkI oraz nowej piątki marka III i obrazek myślę nie różni się zbytnio, pomijając szumy itp.
      5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
      Crazy Apple Fanboy
      Ex Linux User

Komentarz

• allxages
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2549

Zamieszczone przez bucefal14
        Sfotografuj tablice za pomocą 5Dii i 6D, ukręć profile i zobacz jakie są różnice.
        Ale jest szansa na coś? Bo paszportu nie mam, a kupować tylko na próbę to trochę nie chce

@banan82: dla mnie różnica jest ogromna. Może i nawet technicznie ten obrazek jest lepszy, bo bardziej płaski (można więcej go obmacać później), ale dużo bardziej wolę obrazek z 5D2

Komentarz

• Grabus
          Coś już napisał
          • 2013
          • 65

Zamieszczone przez allxages
          (...)ale dużo bardziej wolę obrazek z 5D2
          To po co masz 6D?

Komentarz

• allxages
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2549

Bo juz coraz ciężej o sprawne 5D2?
            Poza tym 6D ma kilka zalet których brakuje mi bardzo. Wiec próbuje złożyć calosc do kupy

Takie 6D z matryca z 5d2 byłoby dla mnie idealne

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

No popatrz, na forum jest trochę osób, które by powiedziało dokładnie na odwrót :-)
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• amroz
                Uzależniony
                • 2006
                • 772

Bo juz coraz ciężej o sprawne 5D2?
                Poza tym 6D ma kilka zalet których brakuje mi bardzo. Wiec próbuje złożyć calosc do kupy

Mam dokładnie takie same odczucia. W 6d kolorystyka/zafarb w sztucznym oświetleniu tragiczny, nie akceptowalny jak dla mnie. Wróciłem do pracy 5dII a 6d mam teraz jako dodatek i do pracy na sali i w ciemnych pomieszczeniach bo tu przydaje mi się lepszy AF i wysokie iso.
                Faktycznie 6d z kolorami z 5dII to byłoby coś pięknego. Zastanawiam się poważnie nad zakupem jeszcze jednego 5dII. Walczę z tym już drugi rok i nie mam pomysłu jak to obejść. Z przyjemnością będę śledził ten temat

Komentarz

• xxkomarxx
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1456

Przypomina mi sie sytuacja gdy wyszedl 5dmk2. Obraz jakis metaliczny bez duszy. :-)

Komentarz

• robson999
                    Uzależniony
                    • 2013
                    • 716

Na szczęście przeszedłem z cropa na 6D, a 5D nigdy nie miałem w rękach, więc nie mam porównania. Natomiast po przeczytaniu tego tematu, szybko porównałem sobie wnikliwiej obrazek 40D z 6D, no i mam mieszane odczucia.
                    Ostatnio edytowany przez robson999; 48766.
                    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
                    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
                    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Komentarz

• Bingant
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 507

Zamieszczone przez robson999
                      porównałem sobie wnikliwiej obrazek 40D z 6D, no i mam mieszane odczucia.
                      napisz proszę coś więcej?
                      6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• amroz
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 772

miałem 30d,40d,50d,5dII i wszędzie było kolorystycznie bardzo przyzwoicie

Komentarz

• Flores
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 104

szybko porównałem sobie wnikliwiej obrazek 40D z 6D, no i mam mieszane odczucia.
                          Każdy aparat ma inne matryce i przy każdym nowym sprzęcie trzeba się od nowa uczyć "kręcić" kolory. Także najlepsze rozwiązanie dla tego problemu to robić jak najwięcej zdjęć w każdych warunkach a później siedzieć przed kompem i znowu analizować, który suwak jest od czego. Ja przy zmianie systemu byłem załamany, nie wiedziałem co jest z kolorami 5DII i myślałem, że mam dwie walnięte puszki. Tak samo ostatnio załamywałem ręce przy 1D i płakałem, że nie mam kolorów z 5D. Teraz przy przemłóceniu masy plików jestem zdania że zarówno 1D jak i 5D mają świetne matryce, które przy odpowiednim podejściu wynagradzają pięknymi rezultatami.
                          pawelflorczak.com

Komentarz

• robson999
                            Uzależniony
                            • 2013
                            • 716

Zamieszczone przez Bingant
                            napisz proszę coś więcej?
                            Nie mam generalnie zastrzeżeń do 6D. Porównując 40D z 6D, pod względem techniczym (ostrość, głębia itd.) to jest przepaść. Natomiast kolorystyka w 6D jest dla mnie aż za "piękna", jest za mocno techniczna i trochę przesadzona.
                            Jak oglądam zdjęcia z 40D, to tam kolory są takie jakie ja widzę swoimi oczami, natomiast w 6D są za ostre.
                            Poza tym zauważyłem że szóstką trzeba nauczyć sie robić prawidłowo zdjęcia, bo ja np mam nieraz problem z uzyskaniem odpowiedniej ekspozycji. Dziś w słoneczny dzień wykonałem kilka ujęć na działce, no i zdjęcia wychodziły w ten sposób, że w cieniach wychodziła ciemność a w bardziej doświetlonych miejscach prześwietlenia. Strasznie mnie to denerwuje, ale mam świadomość tego, że w 6-tce jest inny rodzaj matrycy (FF), więc trzeba się tego nauczyć, tym bardziej, że to moja pierwsza pełna klatka
                            5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
                            600EX-RT, 430EXII, 568EXII
                            CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Komentarz

• Jasper
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 152

Jak oglądam zdjęcia z 40D, to tam kolory są takie jakie ja widzę swoimi oczami, natomiast w 6D są za ostre.
                              Kwestia ustawień w menu... W 6D masz duże możliwości "dostrojenia" kolorów i obrazka w ogóle do swoich potrzeb.

Komentarz

Pracuję...