Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Witam.Mam za sobą kilka ślubów i chciałbym zmienić body nikona d7000 na coś innego. Na razie nie potrzebuję przechodzić na FF ponieważ robiąc zdjęcia do ISO 1600 jest bez szumu, a większych czułości jak narazie to nie potrzebowałem. Powód zmiany systemu? Problemy z AF nie wiem czy to wina body czy szkieł, ale już nie chce przesiadywać nad mikrokalibracją i ustawiać co chwilę coś. W nd mam chrzciny i w sumie daję ostatnią szansę jeśli znowu będzie często BF przechodzę na Canona. Trochę tu czytałem o aparatach i raczej nie słyszałem, aby ktoś narzekał na celność. W nikonie zachwalany jest d300s lub d700, ale ten 1 już dość stary i szumiący, a na FF mnie nie stać. D7100 również zachwalany, ale nie wiem czy chcę znowu zaufać nikonowi;/
Mam tylko 3 szkła i 1 lampę kupione w dobrych pieniądzach, więc stratny na całości będę może 300zł.
Który aparat mi polecicie w którym będzie dość celny AF?
budżet to ok.2500zł za używkę
Kolego KaczorMC ! A ty naprawdę myślisz, że w systemie canona nie ma problemów z af-em? Przegrzeb to forum, to otworzą ci się oczy. Możesz trafić na zestaw szkieł i body, które nijak nie będą współgrały ze sobą. Jak tylko to jest powodem dywagacji nad zmianą systemu, to pozostań przy tym co masz.
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Jeśli priorytetem są śluby to IMO w grę wchodzi jedynie FF. Masz 2500 więc podchodzi tylko 5D. AF w nim nie jest rewelacyjny ale na środkowym daje radę. Mikroregulacją nie musisz się martwić bo jej nie ma
Tak w ogóle jeżeli narzekasz na AF i crop Tobie wystarcza to zostań przy Nikonie.
Celność/sprawność AF nie ma nic wspólnego z BF/FF, który to może wynikać z połączenia konkretnego obiektywu i konkretnego body. (lub zasyfionych czujników AF)
Co z tego, że świetny AF w 7d w połączeniu np z EF 85 potrafi byc koszmarem BF/FF. Ja miałem z tym problem, parę osób, które znam również. Kalibracja, kalibracją, a działanie i tak mocno losowe. Jakakolwiek kalibracja na targetach zawsze kończyła się fiaskiem.
To samo miałem z pierwszą sztuką EF 50mm 1.4. Z 5dII igła, z 6d totalna katastrofa. Aktualna sztuka działa na "zero" na wszystkich moich body.
Akurat body, które masz aktualnie czyli d7000 to już raczej osławiona puszka jeśli chodzi o dość nieprecyzyjnie działający AF, nie mówiąc o tym, że jak gdzieś jest ciemniej to jego działanie staje sie irytujące.
Akurat tą puszkę mam na co dzień do dyspozycji, miałem też w przeszłości do czynienia i kilkoma innymi body Nikona
C>N czyli może być tak, że d7K jest do **** po prostu?
aptur dlaczego uważasz, że jeśli śluby to tylko FF? dużo jest pentaxiarzy, którzy robią mnóstwo ślubów i tam nie ma czegoś takiego jak FF i nikt nie narzeka
C>N czyli może być tak, że d7K jest do **** po prostu?
nie wiem, czy jest do d***, wiem, że u mnie by długo nie przeleżał
Zamieszczone przez KaczorMC
dużo jest pentaxiarzy, którzy robią mnóstwo ślubów i tam nie ma czegoś takiego jak FF i nikt nie narzeka
jesli są przywiązani do systemu, to za bardzo wyjścia nie mają innego, jak nie narzekać
Zamieszczone przez KaczorMC
aptur dlaczego uważasz, że jeśli śluby to tylko FF?
bo jakość obrazka, bo lepsze wykorzystanie optyki?
bo jeśli ktoś Ci za cos płaci to wypada czasami zainwestować, żeby dać klientowi to za co płaci, czyli jakość? bo warto dac sobie większy komfort pracy na zleceniu i później przy obróbce?
Wiem, że crop'a w określonych sytuacjach nie odstaje od FF, bo często robię równocześnie na obu (ba, często ma nawet więćej zalet), ale są sytuacje, gdzie crop po prostu nie ma podejścia pod FF
Bzdury z tym FF do ślubów. A dlaczego nie średni format od razu? Tam jeszcze lepsza 'plastyka' bedzie
Taki David Ziser robi na cropie i nie narzeka, zarabia kase, prowadzi szkolenia i publikuje ksiazki i ma mnostwo
zadowolonych klientów... A roznic w tej tzw. 'plastyce' az tak duzych miedzy FF a cropem to znowu nie ma:
A może zrobimy ankietę, czy są wśród nas Użytkownicy, którzy wrócili do cropa i są szczęśliwi z tego powodu zawsze mnie to zastanawiało, bo ja jednak do cropa, by focić ludzi, w życiu bym nie wrócił, ale np. by focić samoloty - jako drugie body, chętnie
bzdury, nie bzdury, niech każdy pracuje na tym, na czym mu wygodnie.
Specjalnie nie użyłem słowa "plastyka", bo z tego co już za dążyłem zauważyć na wielu forach, to chyba najbardziej wyświechtane określenie, które w dodatku każdy tłumaczy sobie na swój sposób i jest z tym szczęśliwy.
Ta wzmianka o klientach była w sumie u mnie nie potrzebna, bo w wielu przypadkach osoby przesiadujące na forach nie są w stanie odróżnić obrazka z FF od cropa, a co dopiero mówić o klientach, których pojęcie o fotografii może być podobne do tego w wątku o reklamowaniu usługi foto.
Jednak obstawał będę przy tym, że FF robi największą różnicę dla osoby, która trzyma aparat i tyle. Jeśli komuś pasuje, to niech pracuje na 4/3 nic nam do tego.
I daleki jestem od tego, aby pisać, że do ślubu tylko FF, bo tak samo w sumie można napisać odnośnie każdej dziedziny fotografii. A, że FF ma określone swoje zalety, to raczej taka oczywista oczywistość
Jak dla mnie jedyny sensowny plus FF nad Cropem to szumy na wyższych rozdzielczościach, co nie jest bez znaczenia w fotografii okolicznościowej, wiadomo kościoły i sale mają różne oświetlenie i jednak to wyższe używalne ISO ratuje dosyć często du**. Owszem na cropie można świecić lampą, ale jednak fotki w świetle naturalnym/zastanym dają (przynajmniej mi) większą radochę i cieszą oko.
Używka do 2500zł to ciężki temat do ślubniaków, 7D fajna puszka, lecz późniejsza zabawa w obróbkę materiału (z ślubu/wesela masa fotek) to będzie katorga.
Komentarz