X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Smigaacz
    Coś już napisał
    • 2016
    • 51

Canon Eos 5D

Witajcie
    Jestem tu nowy i noszę się z zamiarem nabycia Canona 5D z uwagi na jego analogowy obrazek
    Jednak zanim to nastąpi chciałbym być świadomy zalet wad tego aparatu. Mam nadzieję że wogle go dostenę wśród forumowiczó tutaj
    Moje pytanie nie tylko dotyczy opinii, ale najważniejszego z jakimi obiektywami najlepiej użytkować ten aparat
    Interesują mnie ogniskowe w zakresie 24-70 mm zoom ewentualnie stalka w okolicach 35 mm i najlepiej systemowe szkła Canona

Możecie mi coś podpowiedzieć Nigdy nie posiadałem Canona

Z góry dziękuję
    Sławek
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Odp: Canon Eos 5D

Zamieszczone przez Smigaacz
    Moje pytanie nie tylko dotyczy opinii, ale najważniejszego z jakimi obiektywami najlepiej użytkować ten aparat
    Z takimi jakich potrzebujesz.
    Interesują mnie ogniskowe w zakresie 24-70 mm zoom ewentualnie stalka w okolicach 35 mm i najlepiej systemowe szkła Canona
    Jeśli chodzi o stałki to z tych relatywnie tanich masz do wyboru: 35/2, 35/2IS, 50/1.8STM, 85/1.8 Wszystkie z nich mogę polecić.
    Jeśli chodzi o zoom to napisz ile chcesz wydać i czy zależy ci na świetle czy też niekoniecznie. Wszystko zależy od tego co chcesz fotografować.

Ponadto:

Komentarz

• becekpl
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 4304

ja wiem ze nie chce ci szukac info, ale wystarczy wpisac w wyszukiwarke "canon 5 d" i masz kompendium wiedzy

walcz z lenistwem
      Ostatnio edytowany przez becekpl; 27958.
      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• szwayko
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2076

Ciężko Ci będzie znaleźć pewny egzemplarz, ktoś kto ma dobry raczej używa aż padnie.
        Można trafić, bo ja np. nadal używam 2 egz. i mają po 70 i 90 tys. Wolałem inwestycje w szkła czy w system lampowy niż zmianę body.
        Na tym aparacie to i standardowy tani zoom 24-85/3.5-4.5 dobrze się sprawuje.
        Lepiej zawsze kupić 24-70/4L - ma wszystko i makro, i IS najnowszej generacji, i szczelną budowę, i obrazek lepszy niż 24-105L. Jest teraz w cashbacku (860zł) , ale tez sprzedawcy podnieśli ceny.
        Mi się udało kiedyś nówkę za 2,4 tys. zł nabyć. Co do 35mm to tylko 35IS - szkło potaniało i od premiery dużo osób je używa się sprawdziło.
        frickr FB
        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Smigaacz
          Coś już napisał
          • 2016
          • 51

szwayko super informacje mi zapodałaś
          becekpl nie jestem leniwy

po prostu nie znalazłem odp. co do szkieł
          Opinie o aparacie znam dlatego się nim zainteresowałem
          Tak chciałbym taki nabyć w dobrym stanie.
          Ostatnio edytowany przez Smigaacz; 56246.

Komentarz

• michalab
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1580

Zamieszczone przez szwayko
            Co do 35mm to tylko 35IS - szkło potaniało i od premiery dużo osób je używa się sprawdziło.
            A ja osobiście akurat do 5D polecam również starszą wersję bez IS, chyba że zależy Ci na IS - jest dwa razy tańsza a na 5D dzięki małemu upakowaniu pikseli różnicy w ostrości nie zauważysz, chyba że na rogach - dla mnie osobiście 35f2 daje z 5D dobry obraz. W każdym razie jeden z tych dwóch obiektywów + koniecznie 85f1.8 i razem z 5D masz super trio. Jeśli między 35 a 85 będzie Ci czego brakowało to dowolna 50 jest OK, wersja 1.4 daje naprawdę fajny obrazek - dla mnie różnica w rozmyciu między 1.8 i 1.4 jest dosyć duża, ale i wersja 1.8 będzie OK. Szerzej niż 35mm to sam nie wiem, 17-40L jest bezpiecznym wyborem.
            Ostatnio edytowany przez michalab; 8064.
            Zapraszam

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Zamieszczone przez michalab
              A ja osobiście akurat do 5D polecam również starszą wersję bez IS, chyba że zależy Ci na IS - jest dwa razy tańsza a na 5D dzięki małemu upakowaniu pikseli różnicy w ostrości nie zauważysz,
              stare 35/2 to świetne szkło na 5D, polecam
              jak masz więcej kasy to warto kupić 35/2IS ze względu na lepszy AF i bokeh

Komentarz

• Smigaacz
                Coś już napisał
                • 2016
                • 51

dzięki Wam za podpowiedzi
                W pierwszej kolejności muszę poszukać w dobrym stanie samo body

Komentarz

• aptur
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3837

dzięki Wam za podpowiedzi
                  W pierwszej kolejności muszę poszukać w dobrym stanie samo body
                  Poszukaj egzemplarza z potwierdzeniem przebiegu z serwisu.

Komentarz

• Smigaacz
                    Coś już napisał
                    • 2016
                    • 51

Aptur ok rozumiem z ulicy Żytniej w Warszawie

A ile dziś ten aparat może być wart Wiem, że to zależy od stanu technicznego i przebiegu migawki

Jednak lata robię swoje i istnieje duże ryzyko ewentualnej awarii czytaj wysokie koszty serwisu a mi chodzi o dobrą fotografię zabawę hobbystycznie oczywiście
                    Znajomy zaszczepił we mnie ten temat i polecił zainteresować tym modelem który ponoć generuje bardzo dobre JPEG nie wymagające zbytniej obróbki Podobno

Komentarz

• chester_jds
                      Początki nałogu
                      • 2015
                      • 374

Jak będziesz kupował, dowiedz się, czy aparat przeszedł akcję serwisową podklejania lustra - było za friko do września 2015. Jeśli tego nie przechodził, masz ryzyko kosztu takiej naprawy.

Komentarz

• szwayko
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2076

Zamieszczone przez chester_jds
                        Jak będziesz kupował, dowiedz się, czy aparat przeszedł akcję serwisową podklejania lustra - było za friko do września 2015. Jeśli tego nie przechodził, masz ryzyko kosztu takiej naprawy.
                        Ja np. od początku jak mam aparaty sam sobie zabezpieczyłem lustra klejem - zanim by się odkleiły. Nigdy nie wiadomo czy soczewki nie porysują lub czegoś nie zniszczą.
                        frickr FB
                        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Smigaacz
                          Coś już napisał
                          • 2016
                          • 51

A cenowo ile dalibyście za taki używany egzemplarz ?

Komentarz

• lucas_g
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 58

Tu masz bardzo ładny egzemplarz z potwierdzonym przebiegiem od sprawdzonego sprzedawcy: FOTO TANIEJ Canon EOS 5D JAK NOWY GWARANCJA RATY (6242816671) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Cena pewnie z górnego zakresu, ale pucha wydaje się naprawdę zadbana.

Komentarz

• aptur
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3837

Zamieszczone przez lucas_g
                              Tu masz bardzo ładny egzemplarz z potwierdzonym przebiegiem od sprawdzonego sprzedawcy: FOTO TANIEJ Canon EOS 5D JAK NOWY GWARANCJA RATY (6242816671) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Cena pewnie z górnego zakresu, ale pucha wydaje się naprawdę zadbana.
                              Radziłbym kupować z odbiorem osobistym i sprawdzić przy odbiorze.

Komentarz

Pracuję...