X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • norix
    • 2018
    • 7

Co po 30d ?

Witam
    posiadam 30d od kilku lat i wypadało by kupić coś mniej szumiącego szybszego i nowszego.
    puszka może być używana do około 2000pln
    co polecacie i proszę mnie nie przekonywać do FF
    mam takie szkiełka 70-200 f/4 IS,17-55 f/2.8 IS,50 f/1.8 STM
    Ostatnio edytowany przez norix; 58775.
    Eos R Sigma A24-35 2.0 Sigma A50 1.4 Canon 70-200 2.8L IS
  • candar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 3366

Re: Co po 30d ?

M50 i życie stanie się prostsze
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• jinks
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2178

Odp: Co po 30d ?

60d w fajnym stanie kupisz za 900 zł. Dobra matryca, af wszystkie punkty krzyżowe, odchylany ekran, bardziej kompaktowy.
      Miłego dnia
      moja www

Komentarz

• p0m
        Uzależniony
        • 2010
        • 698

Zamieszczone przez jinks
        60d w fajnym stanie kupisz za 900 zł. Dobra matryca, af wszystkie punkty krzyżowe, odchylany ekran, bardziej kompaktowy.
        xd 18mpix w canonie to dobra matryca? chyba nie.

szkoda, że masz tego 17-55, bo bym polecił FF. między 30d a 6d mark 1 różnica jest kolosalna. jeśli chcesz lustro to szukaj używki 80d, nowe 200d lub m50.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez jinks
        xd 18mpix w canonie to dobra matryca? chyba nie.

szkoda, że masz tego 17-55, bo bym polecił FF. między 30d a 6d mark 1 różnica jest kolosalna. jeśli chcesz lustro to szukaj używki 80d, nowe 200d lub m50.
        ebe ebe

Komentarz

• zdebik
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 4065

M50 - nowa matryca, dobry AF z eye-af, szybka seria.
          https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• jinks
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2178

M50 to nowy bagnet i trzeba wymienić szkła, bo przez adapter sa nieporęczne. Seria xxxd jest z niższej serii. 80d może się nie zmieścić w budżecie.
            18mpix? Robiłem zdjęcia na tej matrycy i w sumie OK. Jeśli ktoś ma duże wymagania co do jej możliwości to pewnie powinien pomyśleć o jakiejś współczesnej puszce, ale to już nie w takim budżecie.

W tej chwili jeśli ktoś chce kupić niedrogi aparat z bdb możliwościami obrazowania to tylko używany 6d za 2500-3000 zł. Kolega jednak nie chce FF. Czego zupełnie nie rozumiem W cropie na dzień dzisiejszy szukałbym raczej kompaktowości dlatego fuji albo canon M, ale to wiąże się z wymianą obiektywów.
            Miłego dnia
            moja www

Komentarz

• zdebik
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 4065

Zamieszczone przez jinks
              M50 to nowy bagnet i trzeba wymienić szkła, bo przez adapter sa nieporęczne.
              Ogólna długość szkła i body będzie taka sama w lustrze jak i m50. O AF nawet nie będę pisał bo to nawet nie przepaść - raczej Rów Mariański.
              https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• candar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 3366

Re: Odp: Co po 30d ?

Zamieszczone przez jinks
                Że jak ? "Dobra matryca" ? "Bardziej kompaktowy" ? Od czego ma lepszą matryce i od czego jest bardziej kompaktowy ?

Zamieszczone przez jinks
                M50 to nowy bagnet i trzeba wymienić szkła, bo przez adapter sa nieporęczne.
                A tak w ogóle to wiesz co oznacza termin Flange focal distance ??? https://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance że piszesz takie bajki o wymianie szkieł i mniejszej poręczności M50 ??? Dla wielu osób mały bezlusterkowiec z małym obiektywem to ideał. No ale bez DSLRa to dziś zdjęcia już się nie da zrobić

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: m50.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 51,8 KB
ID: 2081816

Zamieszczone przez jinks
                18mpix? Robiłem zdjęcia na tej matrycy i w sumie OK. Jeśli ktoś ma duże wymagania co do jej możliwości to pewnie powinien pomyśleć o jakiejś współczesnej puszce, ale to już nie w takim budżecie.
                O matulu...

Podążając Twoim tokiem myślenia trabantem też mi się dobrze jeździło 30 lat temu. Możesz go spokojnie polecać swoim znajomym szukającym samochodu AD 2019.
                Załączone pliki
                Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Wojciech O.
                  Coś już napisał
                  • 2013
                  • 84

Wszystko właściwie będzie lepsze. 30D był fajny sam nadal mam 40D. Jako że trzeba mi było duuuuzo klatek to mam 1d mk.3 za grosze, szumami nie powala, za to szybszy i troche pewniejszy AF.
                  Ale co do cropa dobrze mówia M50+ converter, powinien być i tak lepszy od 30D ew może 7D bo 80D ponad budrzetem, chyba że 70D lub 77D słabo znam te modele a może inni coś ciekawego o nich powiedzą ? Było tu też troche o tych modelach bo jakis czas temu szukałem.

Komentarz

• jinks
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2178

Odp: Re: Odp: Co po 30d ?

[MENTION=18138]candar[/MENTION]

Myślę, że nie zrozumiałeś pytania norix-a. Co gorsza zakładasz, że nie mam wiedzy i doświadczenia.

Człowiek określa budżet na do 2k zł.

Zamieszczone przez candar
                    Od czego ma lepszą matryce i od czego jest bardziej kompaktowy ?
                    od 30d, w cropie, w canonie, używany, do 2k zł

A tak w ogóle to wiesz co oznacza termin Flange focal distance ???
                    Wiem.

że piszesz takie bajki o wymianie szkieł i mniejszej poręczności M50 ???
                    to mały korpus, posiadane szkła są ciężkie, środek ciężkości całości przez adapter przesuwa się do przodu i często przez to zestaw jest niewygodny. Możesz poczytać opinie użytkowników tu na forum.

Dla wielu osób mały bezlusterkowiec z małym obiektywem to ideał.
                    Z tymi szkłami to już nie jest "z małym obiektywem"

No ale bez DSLRa to dziś zdjęcia już się nie da zrobić
                    Musisz spróbować. Ml-e są całkiem spoko

Podążając Twoim tokiem myślenia trabantem też mi się dobrze jeździło 30 lat temu. Możesz go spokojnie polecać swoim znajomym szukającym samochodu AD 2019.
                    przypominam - canon, crop, używany, z zachowaniem posiadanych szkieł, do 2k złMożna ew. polecić 70d, lub stare 7d.

Każdy tu może polecić coś od siebie.
                    Miłego dnia
                    moja www

Komentarz

• p0m
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 698

jakby nie patrzeć, m50 będzie lepszym wyborem niż 60d. za 60d przemawia jedynie ergonomia, choć i tak takie kloce jak 17-55 trzeba raczej trzymać w lewej ręce gdy się go ma przy oku. twierdzenie, że 18mpix matryca jest dobra jest po prostu śmieszne.
                      ebe ebe

Komentarz

• Marcinus
                        Początki nałogu
                        • 2018
                        • 444

Zamieszczone przez p0m
                        jakby nie patrzeć, m50 będzie lepszym wyborem niż 60d. za 60d przemawia jedynie ergonomia, choć i tak takie kloce jak 17-55 trzeba raczej trzymać w lewej ręce gdy się go ma przy oku. twierdzenie, że 18mpix matryca jest dobra jest po prostu śmieszne.
                        Mialem 60d mam teraz 80d i co do matrycy to choc ta w 80d tez jak dla mnie szału nie robi to jednak roznica miedzy nimi jest bardzo wyraźna na korzyść 80d oczywiscie plus oczywiscie szybkość, celność i ilosc punktow af ale to już inna kwestia
                        Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II

Komentarz

• candar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 3366

Re: Odp: Re: Odp: Co po 30d ?

Zamieszczone przez jinks
                          [MENTION=18138]candar[/MENTION]

Myślę, że nie zrozumiałeś pytania norix-a. Co gorsza zakładasz, że nie mam wiedzy i doświadczenia.

Człowiek określa budżet na do 2k zł.
                          [MENTION=4925]jinks[/MENTION] Doświadczenie to masz i robisz świetne zdjęcia i nie o tym pisałem!

M50 nowego kupisz za 1998 zł https://www.ceneo.pl/60707783;pla?se..._wcB#tab=click a używany za 1.500 złhttps://allegro.pl/zakonczone?string...&price_to=2000

Zamieszczone przez jinks
                          Każdy tu może polecić coś od siebie.
                          Aha...

Za niewiele więcej można kupić 250D, lub dużo taniej starszego 200D z 24.2 Mpix Dual Pixel CMOS AF, ale nie bardzo rozumiem "parcie" na DSLR. Jeśli już coś komuś polecamy to starajmy się choć ciutkę zgłębić temat a nie po raz N-ty polecać coś, czego się używało kilkanaście lat wcześniej bez wglądu w obecne na rynku konstrukcje.

Zamieszczone przez jinks
                          Musisz spróbować. Ml-e są całkiem spoko
                          Miałem już osiem z różnych systemów To za mało, abym mógł o nich pisać ?
                          Ostatnio edytowany przez candar; 18138.

Komentarz

• bans
                            Coś już napisał
                            • 2014
                            • 53

Zamieszczone przez norix
                            posiadam 30d od kilku lat i wypadało by kupić coś mniej szumiącego szybszego i nowszego.
                            puszka może być używana do około 2000pln
                            Polecam mojego 70D

Wzruszyłem się, mój poprzedni to też był 30D

Komentarz

• jinks
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2178

Oprócz bans-a wszyscy przekroczyli budżet. Dziękuję
                              Miłego dnia
                              moja www

Komentarz

Pracuję...