Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Witam
posiadam 30d od kilku lat i wypadało by kupić coś mniej szumiącego szybszego i nowszego.
puszka może być używana do około 2000pln
co polecacie i proszę mnie nie przekonywać do FF
mam takie szkiełka 70-200 f/4 IS,17-55 f/2.8 IS,50 f/1.8 STM
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
60d w fajnym stanie kupisz za 900 zł. Dobra matryca, af wszystkie punkty krzyżowe, odchylany ekran, bardziej kompaktowy.
xd 18mpix w canonie to dobra matryca? chyba nie.
szkoda, że masz tego 17-55, bo bym polecił FF. między 30d a 6d mark 1 różnica jest kolosalna. jeśli chcesz lustro to szukaj używki 80d, nowe 200d lub m50.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez jinks
60d w fajnym stanie kupisz za 900 zł. Dobra matryca, af wszystkie punkty krzyżowe, odchylany ekran, bardziej kompaktowy.
xd 18mpix w canonie to dobra matryca? chyba nie.
szkoda, że masz tego 17-55, bo bym polecił FF. między 30d a 6d mark 1 różnica jest kolosalna. jeśli chcesz lustro to szukaj używki 80d, nowe 200d lub m50.
M50 to nowy bagnet i trzeba wymienić szkła, bo przez adapter sa nieporęczne. Seria xxxd jest z niższej serii. 80d może się nie zmieścić w budżecie.
18mpix? Robiłem zdjęcia na tej matrycy i w sumie OK. Jeśli ktoś ma duże wymagania co do jej możliwości to pewnie powinien pomyśleć o jakiejś współczesnej puszce, ale to już nie w takim budżecie.
W tej chwili jeśli ktoś chce kupić niedrogi aparat z bdb możliwościami obrazowania to tylko używany 6d za 2500-3000 zł. Kolega jednak nie chce FF. Czego zupełnie nie rozumiem W cropie na dzień dzisiejszy szukałbym raczej kompaktowości dlatego fuji albo canon M, ale to wiąże się z wymianą obiektywów.
Że jak ? "Dobra matryca" ? "Bardziej kompaktowy" ? Od czego ma lepszą matryce i od czego jest bardziej kompaktowy ?
Zamieszczone przez jinks
M50 to nowy bagnet i trzeba wymienić szkła, bo przez adapter sa nieporęczne.
A tak w ogóle to wiesz co oznacza termin Flange focal distance ??? https://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance że piszesz takie bajki o wymianie szkieł i mniejszej poręczności M50 ??? Dla wielu osób mały bezlusterkowiec z małym obiektywem to ideał. No ale bez DSLRa to dziś zdjęcia już się nie da zrobić
Zamieszczone przez jinks
18mpix? Robiłem zdjęcia na tej matrycy i w sumie OK. Jeśli ktoś ma duże wymagania co do jej możliwości to pewnie powinien pomyśleć o jakiejś współczesnej puszce, ale to już nie w takim budżecie.
O matulu...
Podążając Twoim tokiem myślenia trabantem też mi się dobrze jeździło 30 lat temu. Możesz go spokojnie polecać swoim znajomym szukającym samochodu AD 2019.
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Wszystko właściwie będzie lepsze. 30D był fajny sam nadal mam 40D. Jako że trzeba mi było duuuuzo klatek to mam 1d mk.3 za grosze, szumami nie powala, za to szybszy i troche pewniejszy AF.
Ale co do cropa dobrze mówia M50+ converter, powinien być i tak lepszy od 30D ew może 7D bo 80D ponad budrzetem, chyba że 70D lub 77D słabo znam te modele a może inni coś ciekawego o nich powiedzą ? Było tu też troche o tych modelach bo jakis czas temu szukałem.
Myślę, że nie zrozumiałeś pytania norix-a. Co gorsza zakładasz, że nie mam wiedzy i doświadczenia.
Człowiek określa budżet na do 2k zł.
Zamieszczone przez candar
Od czego ma lepszą matryce i od czego jest bardziej kompaktowy ?
od 30d, w cropie, w canonie, używany, do 2k zł
A tak w ogóle to wiesz co oznacza termin Flange focal distance ???
Wiem.
że piszesz takie bajki o wymianie szkieł i mniejszej poręczności M50 ???
to mały korpus, posiadane szkła są ciężkie, środek ciężkości całości przez adapter przesuwa się do przodu i często przez to zestaw jest niewygodny. Możesz poczytać opinie użytkowników tu na forum.
Dla wielu osób mały bezlusterkowiec z małym obiektywem to ideał.
Z tymi szkłami to już nie jest "z małym obiektywem"
No ale bez DSLRa to dziś zdjęcia już się nie da zrobić
Musisz spróbować. Ml-e są całkiem spoko
Podążając Twoim tokiem myślenia trabantem też mi się dobrze jeździło 30 lat temu. Możesz go spokojnie polecać swoim znajomym szukającym samochodu AD 2019.
przypominam - canon, crop, używany, z zachowaniem posiadanych szkieł, do 2k złMożna ew. polecić 70d, lub stare 7d.
jakby nie patrzeć, m50 będzie lepszym wyborem niż 60d. za 60d przemawia jedynie ergonomia, choć i tak takie kloce jak 17-55 trzeba raczej trzymać w lewej ręce gdy się go ma przy oku. twierdzenie, że 18mpix matryca jest dobra jest po prostu śmieszne.
jakby nie patrzeć, m50 będzie lepszym wyborem niż 60d. za 60d przemawia jedynie ergonomia, choć i tak takie kloce jak 17-55 trzeba raczej trzymać w lewej ręce gdy się go ma przy oku. twierdzenie, że 18mpix matryca jest dobra jest po prostu śmieszne.
Mialem 60d mam teraz 80d i co do matrycy to choc ta w 80d tez jak dla mnie szału nie robi to jednak roznica miedzy nimi jest bardzo wyraźna na korzyść 80d oczywiscie plus oczywiscie szybkość, celność i ilosc punktow af ale to już inna kwestia
Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II
Za niewiele więcej można kupić 250D, lub dużo taniej starszego 200D z 24.2 Mpix Dual Pixel CMOS AF, ale nie bardzo rozumiem "parcie" na DSLR. Jeśli już coś komuś polecamy to starajmy się choć ciutkę zgłębić temat a nie po raz N-ty polecać coś, czego się używało kilkanaście lat wcześniej bez wglądu w obecne na rynku konstrukcje.
Zamieszczone przez jinks
Musisz spróbować. Ml-e są całkiem spoko
Miałem już osiem z różnych systemów To za mało, abym mógł o nich pisać ?
Komentarz