X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jarrino
    • 2016
    • 4

Canon5d classic

Szukam kogoś z terenu Warszawy, kto bawi się jeszcze sprzętem wymienionym w tytule. Bardzo proszę o kontakt na adres: [email protected]
    Pozdrawiam
  • jarrino
    • 2016
    • 4

Odp: Canon5d classic

Oczywiście kontakt może być tutaj na stronie...

Komentarz

• michalko
      Bywalec
      • 2013
      • 133

Panie o co chodzi?
      EFM+22mm; 5D+50mm

Komentarz

• jarrino
        • 2016
        • 4

Chciałbym się z taką osobą spotkać i "ukraść" trochę doświadczenia i wiedzy o pracy z tym sprzętem. Tylko i aż tyle...

Komentarz

• michalab
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1580

Re: Canon5d classic

Aparat jak aparat, trochę może mało feature'ów ma, ale zdjęcia robi. Co chciałbyś wiedzieć dokładnie?
          Zapraszam

Komentarz

• zdebik
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 4065

Czekam, aż rodzyny B5 1.9 w gnoju będą nazywać classic.

Ale wracając do tematu. Aparat jak aparat, dwa pokrętła wizjer. AF na dzisiejsze standardy bez racji bytu, odpadające lustro. Zapomniałbym, przedpotopowe baterie.

Nadal robi zdjęcia a pastele, niejedną dziewicę przyprawiły o zawroty głowy. Polecam youtube, dużo znajdziesz informacji o w/w rodzynie.
            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• jarrino
              • 2016
              • 4

Dziękuję, już nie zawracam Wam głowy...

Komentarz

• TM_Mich
                Dopiero zaczyna
                • 2018
                • 38

jarrino - ten Canon to bardzo fajna maszyna.
                Może nie ma opiekacza, mikrofalówki czy prędkości wirowania bębna w ilości 1000 obrotów na minutę, ale do robienia 95% zdjęć idealnie się nadaje.
                Obecnie na rynku można kupić w dobrej cenie, a po sparowaniu z 50 mm 1,8 będzie fajnym zestawem.
                Bardzo ładnie naświetla, ładnie oddaje kolory, śmiało możesz pracować do ISO 1600.
                Jeżeli masz pewną sztukę to bierz.
                Zdebik pisze, że AF na dzisiejsze standardy bez racji bytu - bzdura, którą pomijam przy czytaniu tego tupu porad. Odpadające lustro zdarza się rzadko, a jak nawet, to naprawisz za 90 zł. Baterie ciągle w sprzedaży.
                Bierz śmiało, a będziesz zadowolony.

Komentarz

• michalab
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1580

Re: Odp: Canon5d classic

Zamieszczone przez TM_Mich
                  Obecnie na rynku można kupić w dobrej cenie, a po sparowaniu z 50 mm 1,8 będzie fajnym zestawem.
                  Ja polecam parować z 85f1.8 i 35f2 (dzięki małej gęstości matrycy wersja bez IS pod względem ostrości będzie równie dobra jak ta nowa z IS)

Zamieszczone przez TM_Mich
                  Zdebik pisze, że AF na dzisiejsze standardy bez racji bytu - bzdura, którą pomijam przy czytaniu tego tupu porad.
                  Też uważam, że AF daje radę, choć oczywiście postęp od czasu jego premiery był duży i są aparaty z o wiele lepszym AF.

Z resztą całkowicie się zgadzam.
                  Zapraszam

Komentarz

• Leon007
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2709

Zdjęcie 393 w wątku o ulubionych zdjęciach jest zrobione 5D z obiektywem 85 (innym niż wymienione) w tym miesiącu - taki przykład.
                    Jeśli sam robisz zdjęcia, czyli wiesz co to jest przysłona i czas, a nie oczekujesz że zrobi je za Ciebie aparat, to 5D jest bardzo dobrym wyborem.
                    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                    Ja
                    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                    Konfucjusz

Komentarz

• mirror
                      Pełne uzależnienie
                      • 2018
                      • 1446

w cenie 1000zł przy odrobinie szcześcia i instynktu samozachowawczego można mieć fajny pełnoklatkowy korpus - kupiłem do zabawy dwa lata temu i nadal dobrze się bawię (mam jeszce 6D), lustro powinno być po serwisie (był robiony za darmo właściciel powien był tego dopilnować) dostałem na to papier od poprzedniego własciciela, żeby sprawdzić przebieg trzeba wysłać do autoryzowanego serwisu - nadal nie sprawdziłem kupowałem na forum i jakoś nie chce mi się bawić w sprawdzanie - chociaż zwykle kieruję się maksymą józefa wissarionowicza - "ufać znaczy kontrolować" - af jest jaki jest podobny jest w 5DII i w 6DI jeśli ktoś potrzebuje lepszy to jest spory wybór w pełnoklatkowych korpusach canona - mało megapikseli to może być problemem ale jest jednocześnie pewną zaletą - ale zgodnie z internetową influencerską internetową mową 13Mpixeliowa pełnoklatkowa matryca w 5D nie nadaje się do niczego ale 16mpixelowa matryca m4/3 wielkości mojego paznokcia jest szczytowym osiągnieciem technologicznym do każdych zastosowań profesjonalnych. z innych wad to jeszce widzę brak mikroregulacji ale mikroregulacja od canona jest przereklamowana na ciemnym zoomie mikroregulacja to tylko problem mentalny bo i tak (najczęściej) nie bedzie widać różnicy, a na jasnej stałce mikroregulacja może nie rozwiązać problemu - ale zawsze można kupić sigmę arta jak się potzrebuje jasna stałkę nie dość ze będzie lepsza optycznie to można se wszystko naregulować dockiem i tym optymistycznym akcentem zakończę posta - trudno cokolwiek więcej napisać bo nie wiadomo co chcesz focić i jaką optykę planujesz używać.
                      Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                      EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• TM_Mich
                        Dopiero zaczyna
                        • 2018
                        • 38

mirror bardzo ładne podsumowanie!!!

Komentarz

• radiki
                          Początki nałogu
                          • 2014
                          • 341

Jakoś w starej piątce mikroregulacja nigdy nie była mi potrzebna, wszystkie obiektywy trafiają w punkt. AF na centralnym całkiem niezły, ogólnie ciągle fajna pucha.

Komentarz

• BugsBunny
                            • 2007
                            • 6

Ja mam bodaj już trzeci egzemplarz.
                            W porównaniu do dzisiejszych cudów techniki to jest zdecydowanie zabytek któremu brakuje dużo użytecznych rzeczy, np. wysokiego ISO, LiveView, odchylanego wyświetlacza czy mikroregulacji ale poza tymi wymienionymi to w zasadzie cała reszta daje radę, ciągle można tym zrobić bardzo przyjemne w odbiorze zdjęcia.
                            Nie jest to korpus reporterski bo AF jest słaby w ruchomych scenach ale do wszystkiego statycznego bez problemu.
                            Baterie można kupić nowe, markowe zamienniki o wydajności oryginału.
                            Czy kupić - kwestia ceny, 5D II jest pod każdym względem lepszy poza kolorystyką i przy niedużej różnicy w cenie to jest lepsza opcja. U mnie to wybór raczej emocjonalny niż rozsądkowy, z 5D I współpracowało mi się jakoś wyjątkowo, do 5D II nic nie poczułem i szybko się pożegnaliśmy.
                            Za małą kasę polecam, za większą tylko tym którzy kiedyś marzyli jak się pojawił a nie było ich stać

Komentarz

• taniFotograf
                              Zablokowany
                              • 2020
                              • 96

brak mikroregulacji(do sigmy art jest niezbędna)
                              brak auto iso
                              wada fabryczna - trzeba podklejać lustro
                              TRAGICZNY ekran - wstyd pokazać zdjęcie modelce, bo wygląda naprawdę źle
                              max iso użyteczne 800 - powyżej spada dynamic range
                              AF powolny i gorszy niż w 6d
                              AF użyteczny jest tylko punkt centralny co zmusza do dekompozycji, co jest złym nawykiem używanym przez użytkowników canona
                              nie ma możliwości sprawdzenia przebiegu
                              brak automatycznego czyszczenia matrycy

Komentarz

Pracuję...