Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Czekam, aż rodzyny B5 1.9 w gnoju będą nazywać classic.
Ale wracając do tematu. Aparat jak aparat, dwa pokrętła wizjer. AF na dzisiejsze standardy bez racji bytu, odpadające lustro. Zapomniałbym, przedpotopowe baterie.
Nadal robi zdjęcia a pastele, niejedną dziewicę przyprawiły o zawroty głowy. Polecam youtube, dużo znajdziesz informacji o w/w rodzynie.
jarrino - ten Canon to bardzo fajna maszyna.
Może nie ma opiekacza, mikrofalówki czy prędkości wirowania bębna w ilości 1000 obrotów na minutę, ale do robienia 95% zdjęć idealnie się nadaje.
Obecnie na rynku można kupić w dobrej cenie, a po sparowaniu z 50 mm 1,8 będzie fajnym zestawem.
Bardzo ładnie naświetla, ładnie oddaje kolory, śmiało możesz pracować do ISO 1600.
Jeżeli masz pewną sztukę to bierz.
Zdebik pisze, że AF na dzisiejsze standardy bez racji bytu - bzdura, którą pomijam przy czytaniu tego tupu porad. Odpadające lustro zdarza się rzadko, a jak nawet, to naprawisz za 90 zł. Baterie ciągle w sprzedaży.
Bierz śmiało, a będziesz zadowolony.
Zdjęcie 393 w wątku o ulubionych zdjęciach jest zrobione 5D z obiektywem 85 (innym niż wymienione) w tym miesiącu - taki przykład.
Jeśli sam robisz zdjęcia, czyli wiesz co to jest przysłona i czas, a nie oczekujesz że zrobi je za Ciebie aparat, to 5D jest bardzo dobrym wyborem.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry. Konfucjusz
w cenie 1000zł przy odrobinie szcześcia i instynktu samozachowawczego można mieć fajny pełnoklatkowy korpus - kupiłem do zabawy dwa lata temu i nadal dobrze się bawię (mam jeszce 6D), lustro powinno być po serwisie (był robiony za darmo właściciel powien był tego dopilnować) dostałem na to papier od poprzedniego własciciela, żeby sprawdzić przebieg trzeba wysłać do autoryzowanego serwisu - nadal nie sprawdziłem kupowałem na forum i jakoś nie chce mi się bawić w sprawdzanie - chociaż zwykle kieruję się maksymą józefa wissarionowicza - "ufać znaczy kontrolować" - af jest jaki jest podobny jest w 5DII i w 6DI jeśli ktoś potrzebuje lepszy to jest spory wybór w pełnoklatkowych korpusach canona - mało megapikseli to może być problemem ale jest jednocześnie pewną zaletą - ale zgodnie z internetową influencerską internetową mową 13Mpixeliowa pełnoklatkowa matryca w 5D nie nadaje się do niczego ale 16mpixelowa matryca m4/3 wielkości mojego paznokcia jest szczytowym osiągnieciem technologicznym do każdych zastosowań profesjonalnych. z innych wad to jeszce widzę brak mikroregulacji ale mikroregulacja od canona jest przereklamowana na ciemnym zoomie mikroregulacja to tylko problem mentalny bo i tak (najczęściej) nie bedzie widać różnicy, a na jasnej stałce mikroregulacja może nie rozwiązać problemu - ale zawsze można kupić sigmę arta jak się potzrebuje jasna stałkę nie dość ze będzie lepsza optycznie to można se wszystko naregulować dockiem i tym optymistycznym akcentem zakończę posta - trudno cokolwiek więcej napisać bo nie wiadomo co chcesz focić i jaką optykę planujesz używać.
Jakoś w starej piątce mikroregulacja nigdy nie była mi potrzebna, wszystkie obiektywy trafiają w punkt. AF na centralnym całkiem niezły, ogólnie ciągle fajna pucha.
Ja mam bodaj już trzeci egzemplarz.
W porównaniu do dzisiejszych cudów techniki to jest zdecydowanie zabytek któremu brakuje dużo użytecznych rzeczy, np. wysokiego ISO, LiveView, odchylanego wyświetlacza czy mikroregulacji ale poza tymi wymienionymi to w zasadzie cała reszta daje radę, ciągle można tym zrobić bardzo przyjemne w odbiorze zdjęcia.
Nie jest to korpus reporterski bo AF jest słaby w ruchomych scenach ale do wszystkiego statycznego bez problemu.
Baterie można kupić nowe, markowe zamienniki o wydajności oryginału.
Czy kupić - kwestia ceny, 5D II jest pod każdym względem lepszy poza kolorystyką i przy niedużej różnicy w cenie to jest lepsza opcja. U mnie to wybór raczej emocjonalny niż rozsądkowy, z 5D I współpracowało mi się jakoś wyjątkowo, do 5D II nic nie poczułem i szybko się pożegnaliśmy.
Za małą kasę polecam, za większą tylko tym którzy kiedyś marzyli jak się pojawił a nie było ich stać
brak mikroregulacji(do sigmy art jest niezbędna)
brak auto iso
wada fabryczna - trzeba podklejać lustro
TRAGICZNY ekran - wstyd pokazać zdjęcie modelce, bo wygląda naprawdę źle
max iso użyteczne 800 - powyżej spada dynamic range
AF powolny i gorszy niż w 6d
AF użyteczny jest tylko punkt centralny co zmusza do dekompozycji, co jest złym nawykiem używanym przez użytkowników canona
nie ma możliwości sprawdzenia przebiegu
brak automatycznego czyszczenia matrycy
Komentarz