X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • swallow77
    Początki nałogu
    • 2010
    • 322

Odp: Re: Odp: EVF czy OVF?

Zamieszczone przez szandor
    Z tym się zupełnie nie zgodzę.
    Ani ja. Zeby widziec tylne lcd trzeba patrzec z 20-30 cm. Wypelnia on wtedy maly procent pola widzenia - evf (tak jak i ovf) prawie cale.

Pozdrawiam!
    wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12158

Re: Odp: Re: Odp: EVF czy OVF?

Zamieszczone przez swallow77
      Ani ja. Zeby widziec tylne lcd trzeba patrzec z 20-30 cm. Wypelnia on wtedy maly procent pola widzenia - evf (tak jak i ovf) prawie cale.
      moze. byc moze te nowe EVF sa duzo lepsze od starych tak pod wzgledem szczegolowosci jak i odwzorowania tonalnego (widocznosci cieni i plynnych gradientow w swiatlach). ja mam M5 i tam jest przepasc miedzy celownikiem a ekranikiem. przepasc, a nie tylko zauwazalna roznica.
      www albo tez flickr

Komentarz

• swallow77
        Początki nałogu
        • 2010
        • 322

Odp: Re: Odp: Re: Odp: EVF czy OVF?

Zamieszczone przez akustyk
        moze. byc moze te nowe EVF sa duzo lepsze od starych tak pod wzgledem szczegolowosci jak i odwzorowania tonalnego (widocznosci cieni i plynnych gradientow w swiatlach). ja mam M5 i tam jest przepasc miedzy celownikiem a ekranikiem. przepasc, a nie tylko zauwazalna roznica.
        Porownanie dotyczylo tylnego lcd i evf. Evf poza wyswietlaniem roznych rzeczy (jak wspomniany focus peak) jest lepszy od ovf w slabym swietle. Kiedy jest jasno ovf oczywiscie "wyświetla" lepiej i bez opóźnień.

Pozdrawiam!

Komentarz

• swallow77
          Początki nałogu
          • 2010
          • 322

Odp: Re: Odp: Re: Odp: EVF czy OVF?

Zamieszczone przez swallow77
          Porownanie dotyczylo tylnego lcd i evf. Evf poza wyswietlaniem roznych rzeczy (jak wspomniany focus peak) jest lepszy od ovf w slabym swietle. Kiedy jest jasno ovf oczywiscie "wyświetla" lepiej i bez opóźnień.

Pozdrawiam!
          Aha... Zdarza mi się też użyć powiększenia w evf.

Pozdrawiam!

Komentarz

• Photointo
            Bywalec
            • 2017
            • 210

Odp: EVF czy OVF?

Wczoraj robiłem zdjęcia Rką a wiadomo jaka była pogoda - mocne słońce, zero chmur. By używać tylnego ekranu, używałem przycisku rozjaśniania ekranu by coś widzieć w słońcu - w wizjerze było lepiej chociaż ekrany EVF trzeba zasłaniać ręką z prawej strony (focę prawym okiem) przed źródłem światła bo totalnie nic nie widać. Przykładając oko można jednak zrobić bardziej stabilizowane zdjęcie wg. mnie. Dużą zaletą EVF jest pogląd głębii ostrości bez przyciemniania obrazu. W EOS R trzeba nacisnąć i przytrzymać przycisk by ujrzeć głębię, w Sony A7RIII wystarczy zmienić przysłonę, głębia jest widoczna stale, bez przyciskania dodatkowych przycisków (to duża zaleta). Wczoraj robiłem "słoneczne gwiazdki" i możliwość kadrowania z widokiem tej gwiazdki jest przydatna.

Co do opóźnień, to fociłem M3 i tam były dla mnie wyraźne opóźnienia. Od M6, a już w ogóle od M50, eos R, czy A7RIII nie widzę żadnych opóźnień.
            Ostatnio edytowany przez Photointo; 57918.
            EOS R | RF 24-105

Komentarz

• jan pawlak
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 4283

Odp: EVF czy OVF?

Zamieszczone przez Photointo
              Wczoraj robiłem zdjęcia Rką a wiadomo jaka była pogoda - mocne słońce, zero chmur. By używać tylnego ekranu, używałem przycisku rozjaśniania ekranu by coś widzieć w słońcu - w wizjerze było lepiej chociaż ekrany EVF trzeba zasłaniać ręką z prawej strony (focę prawym okiem) przed źródłem światła bo totalnie nic nie widać. Przykładając oko można jednak zrobić bardziej stabilizowane zdjęcie wg. mnie. Dużą zaletą EVF jest pogląd głębii ostrości bez przyciemniania obrazu. W EOS R trzeba nacisnąć i przytrzymać przycisk by ujrzeć głębię, w Sony A7RIII wystarczy zmienić przysłonę, głębia jest widoczna stale, bez przyciskania dodatkowych przycisków (to duża zaleta). Wczoraj robiłem "słoneczne gwiazdki" i możliwość kadrowania z widokiem tej gwiazdki jest przydatna.

Co do opóźnień, to fociłem M3 i tam były dla mnie wyraźne opóźnienia. Od M6, a już w ogóle od M50, eos R, czy A7RIII nie widzę żadnych opóźnień.
              Do oceny GO służy także funkcja Wyświetlanie zarysu

jp
              puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
              Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
              http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
              public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

Pracuję...