Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Nieświadomy klient z klubu "Kupię lustrzankę (tfu bezlustro) i będę pro". Ten sam klient, który kupował niskopółkowe Rebele.
p,paw
Pisałem już na forum FB z gościem, który będzie polecał R100 w odpowiedzi na zapytania: "jaki nowy aparat kupić". Tak więc tzw. polecajek będzie od groma Później na C-B pojawią się zapytania: "jaki dobry i jasny obiektyw do niego kupić?" Czas start!
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
ale można jeszcze cokolwiek pisać o nowych aparatach canona na forum C-B komentując ich wyposażenie pokładowe, czy Ty oficjalnie właśnie tego zabroniłeś?
BTW - nie interesują mnie Twoje preferencje w dobieraniu wyposażenia pojazdów samochodowych przed zakupem oraz to, co czytasz, gdzie czytasz i kiedy czytasz. Jak chcesz się podzielić swoimi wyborami oraz preferencjami to załóż odrębny wątek bo ten jest o czymś zupełnie innym (podobno umiesz czytać).
Nie wiem czy można. Pytaj administrację w PM. Podobno umiesz pisać.
Mnie też nie interesuje co ci się podoba w Canonie co nie. Założyłeś kolejny wątek "z d...y" to się teraz broń jako ojciec-założyciel przed wpisami jak moje.
Zamieszczone przez cauchy
Ok to powiedz dla kogo to jest aparat? Kto jest targetem ktory rzuci sie tlumnie i wykupi caly naklad zgodnie z marketingiem canona?
Ani Ty ani ja. I...? Ale Canon się zapewne załamie z powodu negatywnych komentarzy na CB bo tej premierze...
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Mnie też nie interesuje co ci się podoba w Canonie co nie. Założyłeś kolejny wątek "z d...y" to się teraz broń jako ojciec-założyciel przed wpisami jak moje.
To po co się odzywasz tym wątku jeśli Cię nie interesuje co się komu podoba? A Twoje wpisy chyba wiesz gdzie mam i jak głęboko?
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
To po co się odzywasz tym wątku jeśli Cię nie interesuje co się komu podoba? A Twoje wpisy chyba wiesz gdzie mam i jak głęboko?
A ty jesteś kolejny [MENTION=11382]atsf[/MENTION] żeby mi zakazywać, gdzie mam pisać a gdzie nie? To po co odpowiadasz?!? Nie trać czasu i wkładaj sobie moje wpisy, gdzie tam głęboko lubisz...?
[MENTION=18138]candar[/MENTION] - raz zdobądź się na wysiłek, odstaw wszystko co ci tam zaburza percepcję i odpowiedz sobie jak mężczyzna (?) na jedno generalne pytanie - po co jestem na forum CB? Że dla autorskiej galerii to szanuję i rozumiem. Może komuś trafisz w gust, że ktoś ubierze i wypacykuje panienkę, a profi tylko przyjdzie na koniec i uruchomi spust. Migawki. Różne są preferencje i poczucie estetyki, absolutnie nie zamierzam z tym polemizować.
Ale odpuść już sobie komentowanie sprzętu Canona, bo twoja opinia jest tu znana od lat. Cokolwiek się ukazało, czy zamierza być udostępnione przez Canona, będzie do bani od paska po dekielek. Weź załóż od razu wątki na sprzęt, który się jeszcze nie ukazał - R1, R1000 itp - i skrytykuj od razu, bo nic innego nie zrobisz, za nic innego ci nie płacą. A zaoszczędzisz sobie mnóstwo czasu i niepotrzebnej frustracji...
Nawet to jak zakładasz tytuły wątków (wykastrowany M50) od razu pokazuje, na jakim poziomie zamierzasz prowadzić dyskusję...
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
[MENTION=19522]Eberloth[/MENTION] - poziom dyskusji sam wyznaczasz i brnij dalej. Wiesz gdzie mnie to...
BTW - dzisiejszych premier canona cd.
Cytuję za Opacznymi: "Przewód OC-E4A jest oferowany w cenie 1029,99 zł i zachowuje kompatybilność z aparatami EOS R3, EOS R6 Mark II, EOS R7, EOS R8, EOS R10, EOS R50 i EOS R5 C firmy Canon."
OC-E4A - czyli nowy przewód do stopki wielofunkcyjnej systemu RF w cenie 1029,99 zł zastępuje poprzedni przewód wyzwalający ETTL Canon OC-E3 za 129,99 zł. Ja bym to nazwał fantazją, ale każdy można zwać po swojemu jak chce ^^
Ja się wtrącę bo mogę jeszcze Chyba, że ktoś zabroni
Dziś jest nowa premiera całkiem nowy obiektyw Canona z bagnetem RF 400mmm/5.6 L , jest super leki i jasny ale nie czekaj to jednak nie jest rok 1993
[MENTION=19522]Eberloth[/MENTION] - poziom dyskusji sam wyznaczasz i brnij dalej. Wiesz gdzie mnie to...
OC-E4A - czyli nowy przewód do stopki wielofunkcyjnej systemu RF w cenie 1029,99 zł zastępuje poprzedni przewód wyzwalający ETTL Canon OC-E3 za 129,99 zł. Ja bym to nazwał fantazją, ale każdy można zwać po swojemu jak chce ^^
Nie doceniasz, przecież to jest cyfrowa technologia
Nie doceniasz, przecież to jest cyfrowa technologia
p,paw
No właśnie doceniam i cały czas przy każdej nowości canona mam paszczę coraz bardziej otwartą ^^ Od zawsze fascynowało mnie w tym systemie stopniowanie przyjemności w kolejnych odsłonach sprzętu. Zawsze dbali o to, aby człowiek od nadmiaru szczęścia nie dostał zawału xD
Canon dokonuje transferu systemu M na bagnet RF.
Nowe R100 to odpowiednik M100. Tak to należy widzieć. Co dodali, co wycięli ale w stosunku do M100.
Nie ma gibanego ekranu ale jest EVF na przykład. Co lepsze to kwestia upodobań.
R100 podobie jak M100 nie wytrzyma porównania z żadnym sprzętem z wyższej półki.
No właśnie to nie jest ta grupa.
Ja mam prosty przykład z "mojego" podwórka. Foto kolejowe. Tego się nie da zrobić smartfonem (wbrew temu co twierdzi JP) a jest tam masa dzieciarni, która marzy za "lustrzanką". No i najczęściej właśnie celują w tego typu sprzęt - z resztą wiele więcej nie potrzeba.
Myślę, że takich "nisz" jest jeszcze sporo - choć oczywiście nie da się tego porównać do wolumenu użytkowników "ja i wieża Eiffela".
Komentarz