X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grzes_S
    • 2009
    • 5

EOS R5 C kabelkologia

Witam Państwa,
    proszę o pomoc, bo chyba jestem za stary by to zrozumieć. Dostałem R5C do testów. Jakoś przebolałem, że zasilanie wewnętrzne wpina się w gniazdo sieciowe. Mogę zrozumieć, że nagrywanie zewnętrzne ma być przez HDMI OUT. Ale za diabła nie wiem jakim kablem podłączyć to HDMI OUT do zalecanego dysku z wejściem USB-C 2.0. Google oferuje tylko kable do normalnego dużego HDMI a w kamerze jest jakieś wyjści mini(?). Skąd to wziąć? Gdzie szukać?
    Nie śmiejcie się ze mnie tylko pomóżcie proszę!
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2595

Odp: EOS R5 C kabelkologia

prędzej odpowiedź dostaniesz na fejsie w grupie canoniarze, tutaj nie kojarzę by ktoś miał tą puszkę
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Komentarz

• Grzes_S
      • 2009
      • 5

Dziękuję. Spróbuję!

Komentarz

• adawro
        Pełne uzależnienie
        • 2011
        • 1075

Zewnętrzne nagrywanie to chyba przez np. atomos ninja podłączane kablem HDMI. Co do zasilania wewnętrznego to nie rozumiem pytania
        R3 + RF85LDS

Komentarz

• Grzes_S
          • 2009
          • 5

Tak, dziękuję, już doszedłem do tego, że dyski SSD tylko przez Atmosa. Natomiast nie bardzo mogę pogodzić się z tym, że de facto nie ma zasilania innego niż przez akumulator: w moich starych kamerach było zawsze oddzielne gniazdo do zewnętrznego zasilacza. Tu gniazdo sieciowe pełni funkcję wejścia zasilacza i doładowuje akumulator. Jakoś mi to nie pasuje...

Komentarz

• Przemek_PC
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2456

W Sony np. A7 III też tak jest, że można zasilać z sieci aparat przez USB ale w aparacie musi być akumulator. Można użyć tzw. dummy battery, włożyć zamiast akumulatora i podłączyć do zasilacza sieciowego.
            Ostatnio edytowany przez Przemek_PC; 1405.

Komentarz

• marfot
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 4568

Zamieszczone przez Grzes_S
              Tu gniazdo sieciowe pełni funkcję wejścia zasilacza i doładowuje akumulator. Jakoś mi to nie pasuje...
              Tak się porobiło, że sporo sprzętu zawierającego akumulator ładuje się przez USB-C: smartfony, laptopy, kamery Wi-Fi itd.
              https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
              EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5117

Zamieszczone przez marfot
                Tak się porobiło, że sporo sprzętu zawierającego akumulator ładuje się przez USB-C: smartfony, laptopy, kamery Wi-Fi itd.
                Tak się porobiło z powodów "eko"

Uniwersalna ładowarka USB typu C do końca 2024 roku będzie standardem dla wszystkich urządzeń mobilnych. Kolejne zmiany już w 2026 roku.

Można krytykować niektóre pomysły UE, ale akurat z tym się zgodzę. To już dawno powinno być tak rozwiązane IMHO.
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net
                SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• marfot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4568

Zamieszczone przez Bangi
                  Tak się porobiło z powodów "eko"

Uniwersalna ładowarka USB typu C do końca 2024 roku będzie standardem dla wszystkich urządzeń mobilnych. Kolejne zmiany już w 2026 roku.

Można krytykować niektóre pomysły UE, ale akurat z tym się zgodzę. To już dawno powinno być tak rozwiązane IMHO.
                  Mi to pasuje. Kakofonia wtyków i napięć w zasilaczach to porażka totalna.
                  https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                  EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• mirror
                    Pełne uzależnienie
                    • 2018
                    • 1446

Zamieszczone przez marfot
                    Mi to pasuje. Kakofonia wtyków i napięć w zasilaczach to porażka totalna.
                    dokładnie, dość dawno przeszedłem na usb-c i staram sie nie kupować nic innego - ale stare trzyma się nadal np. oferta powerbanków jest delkatnie nieświeża bez problemu można kupić taki z jednym usb-c, jak się poszuka to z dwoma ale czesto dodatkowo mają ogromne ilości przestarzałych usb-a np. dwa lub cztery - żadnego power deliwery na złączu usb-a nie będzie, to stare złącze, potrzebuję najwyżej jedno albo wcale - złącz usb-c potrzebowałbym więcej, a oferta mizerna.
                    EOS 3, 5D, R5

Komentarz

Pracuję...