X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • seba102

tuleja 52 czy 58

Witam znowu mam pytanko co lepiej kupic do Canon G5 tuleje, filtry na 52 czy na 58mm i co jest bardziej dostepne w kupnie i jaka jest roznica i jake najlepiej kupic filtry jakiej firmy dzieki za podpowiedz POZDRAWIAM
  • bart07
    • 2005
    • 12

52 mm - mniej zasłania wbudowany flash. Z wyjątkiem szerokiego kąta pozostaje użyteczny. 58 tylko z zewnętrzną lampą. Filtry 52 też tańsze.
    Pozdrawiam - Bartosz

Komentarz

• mlody911
      Bywalec
      • 2005
      • 121

Ja do swojego G2 kupiłem 58mm.
      Faktycznie troche przysłania wbudowana lampę, ale ja kupiłem taką bo już miałem z lustrzanki filtr 58mm. Dlatego jak nie zamierzasz używać filtru w innym aparacie to smiało bierz tą 52mm bo po co przepłacać!

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Z tego co piszecie, to zadna nie jest dobra:
        - 52mm winietuje na krótkim końcu,
        - 58mm przysłania lampę.
        No to pięknie ... :-?

Jesli ja miałbym ten problem, to wziąłbym jednak 58mm. Dlaczego?
        bo dla mnie najbardziej uzytecznym filtrem jest polaryzacyjny, a jakoś trudno mi sobie wyobrazić sytuacje, w której jednocześnie używałbym polara i flash'a :-)
        Zatem w plenerze miałbym na obiektywie tuleję z polarem, a gdyby zaszła potrzeba uzycia flash'a należałoby tę tuleję wraz z filtrem po prostu odkręcić.
        Wydaje mi sie to mimo wszystko lepszym rozwiązaniem, niż winietujący filtr 52mm.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• seba102

wielkie dzieki panowie za podpowiedzi chyba kupie tą 52mm dzieki pozdrawiam

Komentarz

• mlody911
            Bywalec
            • 2005
            • 121

Ja kupiłem 58mm bo mam zewnętrzna lampę!
            Po co kupować "G" jeśli stopki się nie używa??

Komentarz

Pracuję...