X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kraktus
    Bywalec
    • 2007
    • 105

Problemy s PS S3 SI

Witam... Czy ktoś ma podobne problemy z PowerShot S3 SI :

Czy normalne jest że zdjęcia robione najczęściej na szerokim kącie 36mm ale nie jest to regułą na tele również , ma jeden róg nieostry i nie zawsze ten sam i wygląda jak "mydło" i jest tu bez znaczenia czy stabilizacja jest włączona czy nie . Zdjecia nocne robione ze statywu (35mm) i z samowyzwalaczem to porażka ! moja stara A60 robi lepsze.

Host your images online with an easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Ostrość (często) pomimo dobrych warunków oświetlenia itp. mimo że automatyka pokazuje go na obiekcie na którym ma być (jest zielony kwadracik) jest z tyłu kadru lub pod nogami?

Host your images online with an easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Makro też ma ostrość niewiadomo gdzie
    To samo robi z lampą błyskową pokazuje na obiekcie po zrobieniu jest z tyłu choć czasami mu się to uda .
    Zaraz po zakupie (sprawdzałem fotki) z tą ostrością nie było takich problemów!

Po włączeniu aparatu z zamknietym wyświetlaczem , uruchamia się ten wewn. EVF i ustawiony jest na max jasność wyświetlacza otwieram zewnętrzny i jasność ustawiana jest na max ale świeci na minimum ! Teraz trzeba w menu przestawić na min. i zaraz na max i jest jaśniej tak jak powinno być .Można to zrobić odwrotnie:
    włączyć z otwartym wyświetlaczem zewnętrznym jest na max ale po przełączeniu na wewn. trzeba wejść w menu aby dać w lewo i zaraz w prawo aby było jaśniej i teraz jest wszystko niby wporządku można otwierać i zamykać przełączać z wewn na zewn i odwotnie jest na full , ale po wyłączeniu aparatu i ponownym włączeniu juz tego nie pamięta , nie pomaga nawet "pamiec nastaw".
    Czy wszystkie S3 mają taki ciemny wyświetlacz LCD jasność wyświetlacza i w porównaniu do A60 i G5 bez porównania jest w nich jaśniej nawet na słońcu jeszcze coś widać ten w S3 można zamknąć jest bezużyteczny a może to też jest usterka?

Jest taka opcja w funkcjach jak "moje kolory" domyślnie mam je zawsze wyłączone okazuje się jednak że jeśli było coś przestawione w tych opcjach "własne kolory" np. damy ostrość na plus 2 , kontrast na plus 3 , nasycenie na minus 3 itd. ale nie chcemy w tym momencie korzystać z tej opcji wychodzimy dajemy na off i powinno być normalnie nic bardzej mylnego akazuje się że po zrobieniu zdjęć z ustawionym na off w Exif -e zdjęcia są pokazane wszystkie wyżej wymienione zmiany o ile kolor , nasycenie się nie zmienia za to ostrość się niestety zmienia, jak jest minus 3 to jest nieostre jak plus 3 to wyostrza i zdjęcie jest do skasowania !

Nie wiem czy są one spowodowane błędnym oprogramowaniem (moje firmware to 1.00) czy może usterką aparatu chodzi pzede wszystkim o ten nieostry róg fotki?

Zaznaczam że nigdy mi nie upadł itp i pomimo że zrobiłem nim ponad 4000 zdjęć mam go od lipca 2006 wygląda jak nowy.

Zaczynam żałować wydanych pieniędzy ale zawsze miałem Canona i nigdy nie miałem z nimi takich "numerów" więc wybrałem S3 SI w zamian za G5 i chyba tu zrobiłem błąd .

Proszę o jakąś radę pisałem już do Canon Polska ale jeszcze mi nic nie odpowiedzieli z góry dziękuję bo niewiem co mam dalej z nim robić ?

Aparat kupiony był w Niemczech i raz był u nich w serwisie tak twierdzi sprzedawca ale żadnej adnotacji w karcie gwarancyjnej nie ma a w sklepie po około 3 tygodniach odpowiedzieli że jest wszystko OK.
    Pozdrawiam
    Krzysiek
    ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |
  • Longiner

Rzeczywiście, na pierwszej fotce jest rozmyty grn. prawy róg. Niestety, myślę, że jest to wina konkretnego obiektywu, konkretnie trafił Ci się słaby egzemplarz. Największe zniekształcenia są zwykle w rogach kadru i niedokładnie spasowany obiektyw właśnie tam się wykrzaczy.... Dobrze byłoby, gdybyś postarał się zrobić jakąś fotkę testową np. kartkę w kratkę lub jakiś inny regularny przedmiot, wtedy można by się było wypowiedzieć co do stopnia zniekształceń tego konkretnego obiektywu. Co do drugiego zdjęcia, to powinieneś wskazać, w którym miejscu dokładnie celowałeś ostrością, bo trudno się jednoznacznie wypowiedzieć, z tego co zauważyłem głowy są faktycznie nieostre, ale jest to zdjęcie niepozowane i być może rozmycie wynika z poruszenia. Poza tym fragmenty odzieży wydają się być ostre....
    Myślę, że po kompakcie nie można oczekiwać jakości lustrzanki, więc chyba będziesz musiał się pogodzić z taką, a nie inną jakością fotek.
    Co do jasności ekranu LCD - taki pewnie mały błąd w firmware, u mnie też się samoczynnie przestawia. Ot taka ciekawostka... Co do trybów "Moje kolory" nie radzę stosować na aparacie. Od czego są edytory graficzne? Zamiast bawić się w jakieś wyostrzanie na aparacie, nie lepiej sobie wyregulować kontrast, jasność, gamma na monitorze, kiedy wszystko elegancko widać? To samo się tyczy wyostrzania. Zamiast bawić się opcjami w aparacie, wystarczy w dowolnym programie do edycji zdjęć (choćby ACDSee) użyć opcji "Unsharp Mask" regulując sobie dowolnie poziom wzmocnienia, grubość wzmacnianych krawędzi i próg wzmocnienia.

Najbardziej bym się martwił o te rozmywanie na rogu kadru.
    Zrób jakieś testowe zdjęcie, np. kartki w kratkę A4, ja zrobię też w ten sam sposób (o ile się uda) i porównamy. Aha napisz jeszcze, jakiej użyłeś przysłony, czasu naświetlania, ogniskowej i czułości.

Komentarz

• kraktus
      Bywalec
      • 2007
      • 105

Dzieki za zainteresowanie ...
      Jeśli chodzi o fotkę http://img172.imageshack.us/my.php?image=img4049hp2.jpg ostrość była ustawiana właśnie na głowie a czas 1/400 f3.5
      natomiast jeśli chodzi o tą opcję moje kolory to nieużywam tego tylko piszę tak w ramach ciekawości bo kiedyś coa tak grzebałem a póżniesz wyszło na fotkach
      Spróbuję zrobić jakies zdjęcie testowe to wystawię
      pzdr
      ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Komentarz

• kraktus
        Bywalec
        • 2007
        • 105

Aparat aktualnie jest jeszcze w serwisie na Żytniej w Warszawie . Po rozmowie z panem który zajmuje się moim S3 obiecał że wymieni mi obiektyw na nowy ale nie chciałby go widziec ponownie na tę samą usterkę po podobno jakość obiektywów w tym modelu jest taka jaka jest !?
        A jeśli chodzi o usterki programowe to nie są wstanie nic zrobić bo nie ma nowego firmware bo nikt wcześniej nie zauważył tych błędów a sprawdzali , są we wszystkich modelach S3.
        Dzwoniłem w tej sprawie do Canon Polska, zajęli się tą sprawą i poszło wyżej, oddzwaniali do mnie dwa razy i ... mam czekać ... a do mnie ma wrócić niepełnowartościowy sprzęt.
        Mogę podobno próbować u sprzedawcy dochodzić swoich praw bo otrzymam od serwisu oświadczenie ale nie wiem jak to będzie bo kupiony był w Niemczech.
        Chyba trzeba zmienić firmę bo zauważyłem że idą na ilość i reklamę pozostawiając jakość produktu na drugim planie .
        Oglądałem ostatnio Fuji s6500 jest całkiem całkiem i zdjęcia też robi chyba nawet lepsze od S3!
        pozdrawiam wszystkich.
        Ostatnio edytowany przez kraktus; 10270.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez kraktus
          Chyba trzeba zmienić firmę bo zauważyłem że idą na ilość i reklamę pozostawiając jakość produktu na drugim planie .
          Oglądałem ostatnio Fuji s6500 jest całkiem całkiem i zdjęcia też robi chyba nawet lepsze od S3!
          pozdrawiam wszystkich.
          Tylko zebys sie nie zdziwil potem ze Fuji tez idzie na ilosc i reklame . Ciekawe ile lat zajmie ci przekonywanie siebie ze nie ma w obecnych czasach takiej firmy ktora by nie miala takiego podejscia. Nie ma bo... zbankrutowaly .

Komentarz

• kraktus
            Bywalec
            • 2007
            • 105

Witam
            Sprzęt wrócił z Żytniej z nowym obiektywem .
            Zrobiłem trochę zdjęć testowych i okazało się że jakość zdjęć jest zdecydowanie lepsza jak narazie nie zauważyłem nic niepokojącego ze strony ostrości na rogu (rogach ) kadru .
            Brawo dla serwisu CSI.
            Niestety błędów programowych nie usunęli bo nie ma nowego softu i chyba już nie będzie (info z supportu Canon-a). Podobno nikt przedemną tego nie zauważył i wszystkie modele PS S3 SI je mają a nie wpływa to bezpośrednio na jakość zdjęć (nie dotyczy opcji moje kolory trzeba mieć ustawienia na zero ) ale mnie to conajmnej irytuje. Ciekawe czy w modelu S5 to naprawili ?
            pozdrawiam
            Krzysiek

Komentarz

Pracuję...