X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kociałko
    Coś już napisał
    • 2007
    • 98

pierwszy mały test zrobiony
    użyłem skryptu Fingala do pokazywania parametru "a" (czasu)
    wykrycia sygnału z USB

@title test remote
    do
    do
    a = get_usb_power
    until a>0
    if a>0 then print a
    until is_key "set"
    end

przy starcie programu wysyłałem "0"
    potem podtrzymywałem "1" na pinie przez zadany czas (wpisywany w okienku programu) potem wysyłałem "0"

a tak źle działało

sprawdziłem wersję Fingala programem portmon.exe ,który graficznie pokazuje stan na pinach LPT i okazało się ,że u niego na pinie wisi cały czas "1" ,a zadany czas podtrzymuje "0" potem znów jest "1"
    przerobiłem więc program i działa dobrze
    rozrzut czasu wykrytego przez aparat jest ok.40ms nawet
    znaczy wysyłam mu 300ms ,a pokazuje 280-320ms

jak będę miał chwilkę przetestuję ze skryptem normalne działanie z wysyłaniem komend stopzoom, zoom+ ,zoom-, shoot, exit_alt....itp

Komentarz

• Kociałko
      Coś już napisał
      • 2007
      • 98

zrobiłem test już z użyciem skryptu
      niestety do końca stabilnie to nie działa -zarówno z moją wersją programu,jak i Fingala -wina więc leży po stronie aparatu
      wiesza się gdy zoomem odjedziemy na max lub z powrotem na min-zazwyczaj
      działa o ile robimy to krokami (zoom+,stopzoom,zoom+....)

no nic trudno -lepsze takie sterowanie niż żadne
      niedługo wrzucę linka do programu- to każdy się będzie mógł pobawić...

Komentarz

• Kociałko
        Coś już napisał
        • 2007
        • 98

The Zshare file hosting providing website had been shut down many few years ago. The new zShare website is a news blog that publishes the latest trending news on the web. So what happened to the old Zshare? As the new owner of the domain zshare.net, I honestly don’t know. The domain had not been

Program DOWNLOAD here:
        chdk remote control.zip - 0.50MB

Komentarz

• Kociałko
          Coś już napisał
          • 2007
          • 98

pojawiła się (chyba) nowa wersja CHDK Allbesta v12
          niewiadomo czemu ale na stronie GrAnda http://grandag.nm.ru/hdk/latest/

Komentarz

• rambler
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 22

a Są jakies zmiany?

Komentarz

• Kociałko
              Coś już napisał
              • 2007
              • 98

jakie są zmiany w v12 nikt nie napisał
              w między czasie ALLBEST wypuścił v15 http://malbe.nm.ru/chdk/

zmiany:

Review of new functionality and fixes:
              NEW EWAVR feauteres :
              + raw files merging
              + raw files development (averaging of several raw files via file system)
              + Added free/total space message in file browser
              + Added bad pixels patch (experimental) (via file- pattern)
              and from myself:
              + Added new menu key for EWAVR option "Show OSD in review mode"
              + Barney Fife English grammar corrections in menu items names
              + Fixed: errors in basic commands "Set_av96_direct" and "get_far_limit"
              + Fixed: false visualisation of overridden shutter speed values that greater than 0.32767 or Subject distance values that greater than 32.767
              + Fixed: Now Tv-bracketing should properly work on ixus800-sd700
              + The Algorithm of Subject Distance Override was changed. Now every shift of subject distance override value changes its quantity by adding or subtracting of factor value. For example if value factor of 100 is set and subject distance override value is equal to 89 than pressing of key "KEY_RIGHT" results in changing of subject distance override value to 189. It can be expressed via next equation: NewSD=OldSD+(-)factor. Besides in alt mode with manual focus mode extra visualization was added. Now value factor is showed on the display. Additionally when subject distance is changed via alt mode feature focus is set in real time
              + Now real apertures values is showed in the menu "Override Aperture Value"

Komentarz

• Kociałko
                Coś już napisał
                • 2007
                • 98

w nowej wersji jak wleziemy w menu RAW/RAW develop otworzy się nam File Browser-przeglądarka plików
                jeśli zrobiliśmy wcześniej 2 lub więcej fotek w formacie RAW - to po zaznaczeniu ich z menu przeglądarki można wybrać RAW SUM lub RAW AVERAGE czyli
                sumowanie RAW-a lub uśrednianie RAW-a

użyteczne to jest przy astrofotografii,fotografii nocnej lub łączeniu fotek z wysokim ISO żeby się pozbyć szumów na zdjęciu

pliki RAW są domyślnie zapisywane z rozszerzeniem *.CRW
                plik wynikowy z sumy lub uśredniania nazywa się jak ostatni RAW tyle ,że z rozszerzeniem *.WAV (pewnie inaczej się nie dało)-musimy mu więc zmienić nazwę na numerek wiekszą na przykład i dać rozszerzenie *.RAW

pliki RAW można obejrzeć korzystając z darmowej przegladarki do obrazków XNVIEW (po polsku)
                Ostatnio edytowany przez Kociałko; 13159.

Komentarz

• winiarro
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 156

Niestety, nie wiem czemu, ale nie mogę zmienić rozszerzenia pliku na *.RAW. Czy mógłbyś mi wytłumaczyć w jaki sposób to robiłeś?
                  Ostatnio edytowany przez winiarro; 13535.
                  R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
                  https://500px.com/pwiniars/galleries

Komentarz

• Kociałko
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 98

jak? normalnie przegrałem pliki na kompa i tam zmieniłem

Komentarz

• winiarro
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 156

Ja też zrzucam je na kompa i po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na plik dopisuję na końcu .RAW, albo .CRW, ale nadalnic ich nie widzi (DNG4PS, Xnview itp.)
                      R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII

Komentarz

• Kociałko
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 98

hmm
                        no to nie wiem

zrobiłem 2 RAW-y zsumowałem je wyszedł mi *.wav,przegrałem na kompa,pod TotalCommanderem zmieniłem nazwę na *.crw i Xnview mi plik wynikowy pokazał (normalnie go używam do oglądania plików *.CRW)

Komentarz

• winiarro
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 156

Dzięki, rzeczywiście w Total Commanderze zmieniają się na *.CRW bez problemu. Wcześniej robiłem to po "windowsowemu" i nie wychodziło.
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Jak się okazuje funkcja RAW Develop ma jeszcze jedno zastosowanie. Kiedy wejdziemy w menu RAW/RAW Develop i po otworzeniu przeglądarki "klikniemy" na jeden plik RAW to pojawia się informacja, aby przełączyć się do trybu robienia zdjęć (trzeba mieć włączoną opcję zapisu w RAW) i zrobić zdjęcie. W rzeczywistości aparat nie zrobi żadnego zdjęcia tylko wywoła wybrany wcześniej plik RAW do pliku JPG. Dzięki temu będziemy mogli podejrzeć go na LCD w trybie podglądu zdjęć. Identycznie da się wywołać również pliki z rozszerzeniem *.WAV
                          Ostatnio edytowany przez winiarro; 13535. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• rambler
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 22

Jest juz v 16

Komentarz

• Kociałko
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 98

v16

zmiany w v16:

1.EWAVR Small patch in bad pixels patching (for RAW)
                              EWAVR Clarification:
                              This feature is turns on if text file with name "badpixel" exists in the CHDK directory
                              Line structure of trhis file:
                              x1,y1
                              x2,y2
                              and so on
                              Here {xn,yn} are coordinates of bad pixels in RAW file format
                              To recieve this coordinates you should to capture shoot with a cap on the objective. After that you can use this program:

super-czyli mamy maskowanie bad pixeli bezpośrednio już w aparacie!!!

2.From myself:
                              FIXED: Camera hangs up during operation with focus distance in alt-mode when flash is turned on ("flash on" mode)
                              Added additional level of compatibility with different camera models. For example now property cases of 560 is the same as 570's (thanks to EWAVR)
                              Excluded not functional menu items for SD (ixus) and a560 cameras

ze strony Allbesta mozna pobrać nowy plik językowy english.lng

Komentarz

• Kociałko
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 98

programu do przygotowania listy bad pikseli używa się z linii komend
                                show_bad.exe raw_file <threshold>\n

przykładowy plik wynikowy działania programu:

417,3
                                1616,4
                                2294,7
                                2780,7
                                169,8
                                545,9
                                1091,9
                                511,10
                                2002,10
                                2331,10