X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kociałko
    Coś już napisał
    • 2007
    • 98

TV Braketing 1EV
    Manual czas ustawiasz na 15 sekund
    tryb zdjęć seryjnych
    i trzymasz guzik
    lub skryptem sprawę załatwić chyba można (nie próbowałem)

do testu lepiej czas ustawić krótszy ,a jak zadziała 15 sekund
    z tym ,że w EXIF nie pokaże ci czasów powyżej 15,wszystko co jest powyżej 15 w exifie jest jako 15
    więc czy to działa widać tylko po jasności zdjęcia i czasie otwarcia migawki
    ja testowałem w toalecie z delikatną poświatą

Komentarz

• Juriko
      Początki nałogu
      • 2007
      • 485

To jeszcze powiedz jakie w serii dostajesz zdjęcia, z jakimi czasami?
      Pierwsze z naswietleniem 15sekund drugie i następne z jakimi?
      Przy tak długich czasach można mierzyć stoperem, exif może się mylić to jasne.

Komentarz

• Kociałko
        Coś już napisał
        • 2007
        • 98

15", 8", 30", 4", 65", 2" 65", 1", 65", 1/2", 65", ...

Komentarz

• Juriko
          Początki nałogu
          • 2007
          • 485

Czyli jest nagły przeskok np jedna ekspozycja trwa 1sek. a następna 65sek.?
          Hmm, u mnie jest tak:
          15'', 8'', 8'', 8'', i tak do końca. Wg exifa i stopera.
          Ostatnio edytowany przez Juriko; 11187.

Komentarz

• Kociałko
            Coś już napisał
            • 2007
            • 98

w teście
            1 zdjęcie 15", zdjęcie mi wyszło czarne
            2 zdjęcie 8", oczywiście czarne
            3 zdjęcie 30", exif pokazuje 15" skok jasności w górę widzę zarys przedmiotów
            4 zdjęcie 4", oczywiście czarne
            5 zdjęcie 65" exif pokazuje 15" zdjęcie jeszcze jaśniejsze zaczyna być widać szczegóły

fotki robiłem w ciemnej łazience z zapalonym światłem w przedpokoju i lekko uchylonymi drzwiami łazienki tak ,że było dość ciemno-długie czasy nie są za dobre dla matryc stąd takie warunki
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Ewavr wydał testową wersję CHDK z TV Bracketingiem i opcją o nazwie
            "Override shutter speed" ,którą można ustawić od 20" 25,30,40,50,do 65"
            Ostatnio edytowany przez Kociałko; 13159. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Juriko
              Początki nałogu
              • 2007
              • 485

Uff, wreszcie ruszyło. Załadowałem jeszcze raz soft na kartę i działa.
              Ale faktem jest, że jakaś dziwna jest ta sekwencja. Dziwne przeskoki czasów, może ten nowy soft będzie w tym względzie ciekawszy.
              Nie widziałeś gdzies może softu/skryptu z wyborem PAL obok NTSC przy filmowaniu?

Komentarz

• Kociałko
                Coś już napisał
                • 2007
                • 98

o ile wiem nie ma możliwości tego zmiany

Komentarz

• Juriko
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 485

Nowy sofcik ślicznie działa na długich czasach, do 65 sekund. Jeśli nie ma jakiś błędów, to on teraz u mnie zagości.

Komentarz

• Kociałko
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 98

Fingalo wersja 124

chłopaki są piekielnie szybkie
                    Fingalo już dodał do swojej wersji opcję Evawr-a "Override shutter speed" ,którą można ustawić od 20" 25,30,40,50,do 65"

jak na razie to najlepsza z wszystkich wersji CHDK (na dziś hihhiihi)

Komentarz

• Juriko
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 485

No nie! A ja jeszcze nie skończyłem testować poprzedniej.
                      Czyli co, ładujemy fingalo. Do jutra niech już nic nowego nie motają.

Komentarz

• Kociałko
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 98

Gary dopisał poradę do robienia fotek przy długich czasach : "It is strongly urged that you use this feature with Noise Reduction turned to OFF (in the RAW options menu), as that actually provides less noise. Instead depend on a nice Black-Frame Subtraction utility to remove any warm or hot pixels from your images. A nice freeware one may be obtained from Mediachance's BlackFrame NR When these long shutter-speeds are used in conjunction with low ISOs (ISO80, ISO100) you may obtain images with little to no noise in properly exposed areas of your images.
                        Note that any option you select for Noise Reduction (in the RAW menu) will still be applicable to these new shutter speeds. If you choose NR=Auto or On, then a 50 second exposure will take approximately 100 seconds, 50" for the exposure, 50" for the black-frame that needs to be recorded."

znaczy chyba ,żeby NOISE REDUCTION=off ,fotki robić na małym ISO-będziemy mieli mniejsze szumy
                        a jak włączymy Auto lub On to na czasie 50 sekund zrobi 2 fotki-w sumie 100 sekund -1 normalnie i drugą dla black-frame (czarna ramka)

Komentarz

• Juriko
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 485

Przy długich czaach opcja robienia pustego zdjęcia (czarnej ramki) powinna być włączona, w celu wyeliminowania hot pikseli. Niskie ISO, to jest jasne.
                          Mamy 65 sekund, tylko jechać za miasto i pstrykać gwiazdy, najlepiej te spadające.

Komentarz

• Kociałko
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 98

Fingalo wersja 124

doczytałem się trochę o nowej komendzie "get_usb_power" :

"The "get_usb_power" uBASIC command was implemented due to some requests to find
                            a way to read the USB port so that 3-5vdc voltage applied to the USB cable could
                            be read as a data stream, allowing you to send rudimentary morse-codelike
                            sequences of power to that port. Thus enabling you to trigger different features
                            on your camera or activating defined subroutines in scripts by these "digitally"
                            signed events. Since script commands/code-lines cannot be executed faster than
                            10ms each, think slow-slow-slow serial data. Coupled to the right hardware (or a
                            well timed morse-code-key finger) this does allow you to perform things like
                            zoom your lens, or any other of the many dozens of manual camera controls, all
                            by USB remote control. Provided your script is designed to interpret the voltage
                            pulses and then execute them properly. Simple tests for duration might suffice
                            in most instances. Long press = zoom out 10 steps, short press = zoom in 10
                            steps. 2 short presses = trip shutter, etc."

wychodzi na to,że ta komenda pozwala odczytać status zasilania z usb
                            możemy więc napisać skrypt ,który zliczy nam ile razy włączymy i wyłączymy zasilanie na usb i sterować aparatem i jego różnymi funkcjami
                            np. długo podajemy napięcie na usb=działa nam zoom 10 kroków w przód
                            krótko trzymamy=zoom wraca 10 kroków
                            2 razy podajemy napięcie na usb=przełączamy czas migawki...itd...
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            a co do redukcji szumów NOISE REDUCTION-dziwne ale na wielu forach pisze ,że jeśli ustawisz to na OFF szumy są MNIEJSZE
                            "This feature also works with or without dark-frame-subtraction noise reduction
                            too, if using the Noise Reduction options of Auto, Off, On. (in the RAW menu
                            options) Surprisingly, on many cameras people are finding that there's actually
                            LESS noise in all shutter speeds when NR is turned to OFF. Many are now using
                            this setting permanently. They suspect it might be the way the Digic II and III
                            processors are handling it in darker regions and longer exposures (less than
                            1/100th or so, and higher ISOs). YMMV, you'll have to test this to see if it
                            holds true for your camera."
                            Ostatnio edytowany przez Kociałko; 13159. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• rambler
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 22

a ja mam troszke banalne pytanie jak po wyboro skryptu dm lub jakiegokolwiek innego powrocic do skryptu default??

Pzdr

Komentarz

• Juriko
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 485

Pytanie w jakim celu? "Script default" w tym ustawieniu mamy tylko komunikat na temat funkcjonowania skryptów. ale jeśli chcesz to uzyskać, to usuń z karty skrypty.

Komentarz

Pracuję...