X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pająk
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 30

G3 vs G5

witam, mam do wyboru g3 ig5 w tej samej cenie 3200zeta. g5 ma dużo większą aberrację chromatyczną i przybiera purpurowymi frędzlami widziałem to na paru zdjęciach, z kolei w g3 sypią sie LCD(przynajmniej w kilku o których czytałem). A może warto zaczekać na PRO1, ale ten z kolei będzie kosztować pewnie z 5500zeta . POMOCY!
    Canon G3, UV Hoya HMC super, Hoya+4, Hama +4, 512MB CF, 2x BP-511
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Re: G3 vs G5

Zamieszczone przez pająk
    g5 ma dużo większą aberrację chromatyczną i przybiera purpurowymi frędzlami widziałem to na paru zdjęciach
    To dosc rzadkie przypadki, G3 pewnie w podobnych sytuacjach rowniez by stworzyl aberracje.
    z kolei w g3 sypią sie LCD(przynajmniej w kilku o których czytałem)
    A to bardzo ciekawe. Jak dwa lata czytam grupe foto.cyfrowa, i jak sam uzywalem (i paru moich znajomych) G3 przez ponad rok - tak nigdy nie slyszalem o takim przypadku. Raczej miedzy bajki mozna wlozyc to :sypanie sie" - po prostu ktos puknal czyms za mocno w LCD i "mu sie rozsypal" .

Jesli masz oba w tej samej cenie - bierz G5.

A może warto zaczekać na PRO1, ale ten z kolei będzie kosztować pewnie z 5500zeta .
    The Pro1 will be priced at $999 in the US and €1199 in Europe.
    Ale z tych trzech Pro1 to zdecydowanie najlepsza zabawka. Tyle ze za ta cene to zdecydowanie bym radzil 300D+kit.

Komentarz

• alahari
      Początki nałogu
      • 2004
      • 343

Re: G3 vs G5

z kolei w g3 sypią sie LCD(przynajmniej w kilku o których czytałem)
      Ja mam G3, juz ponad pól roku i nic złego sie nie przytrafiło Trzeba postępowac "kulturalnie" z aparatem, a wtedy bedzie ok :wink:

Tyle ze za ta cene to zdecydowanie bym radzil 300D+kit.
      Zalezy czy ktoś woli lustrzanke czy kompakta. Lustrzanka np. nie "kręci" filmów :wink: Albo woli sie CCD, a nie CMOSA
      Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• JaW
        Początki nałogu
        • 2004
        • 258

Zalezy czy ktoś woli lustrzanke czy kompakta. Lustrzanka np. nie "kręci" filmów
        Jesli juz cos robic, to jak najlepiej w miare mozliwosci. Czyli 300D, a do filmików jakas kamerka za 500zl i efekt bedzie w obu przypadkach lepszy niz przy uzywaniu Pro1 czy innej hybrydy.
        Pozdr - JaW
        Moja galeria Fotojaw
        Moje zdjęcia na plfoto
        Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez JaW
          a do filmików jakas kamerka
          A do filmikow (statycznych, w domu z komputerem) dowolny Canon i Remote Capture : http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=29

Komentarz

• pająk
            Dopiero zaczyna
            • 2004
            • 30

Do filmów mam kamerke, a 300D i wielkość i cena , narazie odpada ,może kiedyś 10d. Teraz jest G3 i G5 na http://www.dpreview.com/ sporo osób nażeka na szumy dużo większe niż G3 i dwie osoby wymieniło w sklepie G5 na G3 (dziwna sprawa). Troche to kosztuje i nie chce żałować. Kamera też robi zdjęcia 1Mpixel, ale wierzcie mi mocno się pewstrzymuje żeby jej nie rozwalić o ścianę, głównie za jakość zdjęć alei jakość filmu, a ostrość gubi non stop(pewnie wina ciemnego obiektywu) tylko otworzyć okno i .....(nie kupujcie digital8). Czemu ja nie kupiłem canona? No to na tyle. A teraz nie chcę strzelić drugiej gafy.
            Canon G3, UV Hoya HMC super, Hoya+4, Hama +4, 512MB CF, 2x BP-511

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Wow.. dwie osoby wymienily na G3... a ile osob kupilo G5? Tzn ileset tysiecy osob ? 8)
              Co do narzekan na szumy - naprawde sa porownywalne, we wszystkich kompaktach. I tak bedziesz robil w ISO100 bo powyzej szumy sa nieakceptowalne zarowno w G3 jak i w G5. A jak bedziesz robil koniecznie powyzej iso100 to i tak uzyjesz programu NeatImage do odszumiania ich - niezaleznie czy to bedzie G3 czy G5 czy inny kompakt cyfrowy... tak wiec - raczej nie bierz szumow pod uwage. Jesli sa w tej samej cenie to naprawde - bardziej oplaca sie wziac G5.

Komentarz

• alahari
                Początki nałogu
                • 2004
                • 343

Bardzo nie fair, że wykasowałeś ot tak moja wypowiedz, panie moderatorze Przeszkadzała komus?
                Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• mroczny
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 292

JA również słyszałem o paru niedociągnięciach G5 wględem G3, choć jeżeli cena taka sama to raczej wybór sam ciśnie się na usta. Choćby ostatnio Chip opublikował swój wspaniały test aparatów cyfrowych i Powerem jest właśnie G5, Pro 1 to jeszcze ciepłe bułeczki kosztować będą u nas trochę, może ktoś z Niemiec coś tańszego załatwi.
                  POZDRAWIAM.
                  NO, not one of the First Ones,
                  I AM THE FIRST ONE !!!
                  PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez alahari
                    Bardzo nie fair, że wykasowałeś ot tak moja wypowiedz, panie moderatorze Przeszkadzała komus?

Gratuluje spostrzegawczosci
                    (polecam link "Zobacz posty od ostatniej wizyty" )

Komentarz

• mad3

Bawiłem się trochę G3, teraz mam G5. Różnic w szumach nie widać więc ten problem chyba można sobie odpuścić. Co do purpurowych, tudzież niebieskich flaków...przy dużych kontrastach to się zdarza. U mnie na szczęście w niewielkim stopniu. Jeśli rzeczywiście doskwiera to wystarczy zdjąć odpowiednią barwę w PS i po kłopocie.
                      Biorąc pod uwagę, że oba sprzęty są w tejsamej cenie, to brałbym G5.

Pozdro

Komentarz

• mroczny
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 292

Biorąc pod uwagę, że oba sprzęty są w tejsamej cenie, to brałbym G5.
                        Gdzie wy macie te same ceny ja pytam?????? Chyba na allegro, ale pamiętajmy, że tam jest TZW> EuroGwarancja, a z tym są jaja jak berety bo my w UE to jeszcze nie jesteśmy
                        I AM THE FIRST ONE !!!

Komentarz

• mad3

Gdzie wy macie te same ceny ja pytam?????? Chyba na allegro
                          nie wiem..pająk zaznaczył, że może kupić oba w tej samej cenie, po 3200 zł

Pozdro

Komentarz

• mroczny
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 292

nie wiem..
                            Skoro nie wiesz, to nie komentuj, a Pajak i tak już kupił G3 więc kontynuowanie tego wątku nie ma sensu :wink:
                            I AM THE FIRST ONE !!!

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez mroczny
                              Chyba na allegro, ale pamiętajmy, że tam jest TZW> EuroGwarancja
                              Jesli kupujesz od osoby godnej zaufania (polecanej przez innych i/lub z duza iloscia komentarzy) to ta osoba ci bez problemu zalatwi naprawe gwarancyjna. Kwestia zaufania.

Komentarz

Pracuję...