X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotna
    Początki nałogu
    • 2004
    • 454

G9 czy sx1 is

G9 czy sx1 is
    Potrzebuje aparat do macro - na wysokim poziomie ale nie lustro i pstrykania do kotleta to tak przy okazji
    Czy G9 z ccd czy S1 z CMOS -teraz jak widzę obydwa maja raw
    Może ktoś by porównał jakość obrazu na wyższych iso
    Jak sprawa jakości obiektywu
    A może G10?
    fotna.dlm.pl
  • KretoiP

a może Panasonic LX3?

Komentarz

• Grzesiek_PL
      Uzależniony
      • 2008
      • 834

Ja bym wybrał SX1 IS + Raynox DCR-250.

Komentarz

• hekselman
        Uzależniony
        • 2005
        • 568

SX1 ma RAWy? Chyba coś przegapiłem... Ja bym wybrał coś z serii G - na okreslonym przez ciebie "wysokim poziomie" przede wszystkim liczy się jakośc szkła a nikt mnie nie przekona że 20x zoom ma lepsze właściwości optyczne od "węższych" szkieł aparatów G.
        Bo sam wiesz: czego ci szkło nie da - niczym nie nadrobisz...
        Co do jakości "wyższych ISO" - z moich doświadczeń widzę że matryca w SX1 mimo że CMOS nie jest taką matrycą jak w lustrzankach - szumi porównywalnie.
        Zresztą - czy do makro aż tak bardzo potrzebne ci wysokie ISO? Makro jakoś mi sie kojarzy ze specjalistycznym oświetleniem - w tym błyskowym.
        Niewątpliwie wygodną rzeczą do makro jest uchylny ekranik - ale to ostania rzecz którą bym sie kierował.Seria S jest "wszystkomającymi" aparatami dla bardziej zaawansowanych fotgrafujących - seria G to z założenia "handy profi" - jakby bardziej wymagająca grupa odbiorców.

Komentarz

• Krali Marko

W wątku SX-ów właśnie jest omawiany ten sam temat: G10 czy SX1/SX10... + linki do zdjęć testowych.
          pzdr

Komentarz

• Sempoo
            Początki nałogu
            • 2007
            • 273

Widziałem sample z SX1 IS - szajs. CMOS daje tu tylko szybkostrzelność i filmy HD, ale szumy są masakryczne. Brałbym solidnego i mniejszego G9 z macro od 1cm.
            60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• Krali Marko

Natomiast sample SX10 i G10 to już trudniejsza decyzja - takie same...

Komentarz

Pracuję...