X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JurekGR
    Bywalec
    • 2005
    • 245

Wielkie dzięki za rady!
    Będę dalej próbował, mam nadzieję, że wreszcie uporam sie z nim.
    Pozdrawiam,
    Jurek.
    Nex :cool:

Pozdrawiam,
    Jurek.

Komentarz

• Mac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2063

Zamieszczone przez snow
      Zapomniałeś dodać że trzeba mieć kase na te obiektywy o czym się jakoś zapomina przy kupnie lustra ;-)
      Dodaj jeszcze DUŻĄ KASĘ na dobre obiektywy
      EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Mac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2063

Zamieszczone przez LFB
        Vitez --> Ja do szybkości AF w G6 nic nie mam, dla mnie jest ona ok, ale czytałem że u niektórych konkurencyjnych modeli bywa do 50 % szybciej (np Sony DSC-V3). Niemniej jednak jak pisałem G6 to Nr 1 na mojej liście
        Jako stary handlowiec powiem Ci, że specyfikacja sprzętu to coś w co nie koniecznie musisz wierzyć ale swoje własne odczucie napewno tak. Ja jestem zdecydowanym zwolennikiem Canona i serii G. G5 nadal używam, choć zdecydowanie rzadziej bo przesiadłem się na lustro. Mam w firmie również innego kompakciki jak Nikon Coolpix czy Olympus C725. Dla mnie Sony nie jest realnym producentem ponieważ na cyfrę wszedł w ostatnim czasie i nie ma tradycji. Co innego Canon, Nikon, Olympus czy Pentax no i jeszcze Konica-Minolta. Zalew sprzętu jest tak duży, że jestem pełen uznanania dla Ciebie z tytułu pracy przeglądowej, którą wykonałeś. Sporo producentów kusi gadżetami i nowinkami tak jak Panasonic (nie lubię tej firmy) czy Kodak. Jednak zawsze bardzo ważnym argumentem jest doświadczenie producenta w rozwoju technologii a tej niektórym firmom trudno odmówić a innym nie (zaleciało Matrixem).
        Powodzenia z G6
        EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• osasa
          Bywalec
          • 2005
          • 131

Zamieszczone przez LFB
          ...Jeśli do tego dodamy brak dedykowanej stopki dla zewnętrznej lampy w aparacie Fz20...
          Gwoli ścisłości:
          Nowoczesne medium, porządkuje świat i dostarcza angażujące informacje, rozrywkę i usługi w czasie rzeczywistym. Przewodnik Polaków w wirtualnym świecie.

Na zdjęciu stopka jest
          Ostatnio edytowany przez osasa; 2272.
          Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Komentarz

• LFB
            Początki nałogu
            • 2005
            • 372

osasa --> jak najbardziej jest, tylko że uniwersalna a nie dedykowana co wydaje mi się wpływa mocno na funkcjonalność zamocowanej lampy ( It's a non-dedicated shoe, so you can use any flash that conforms to ISO 10330 - trigger voltage of under 24 volts)
            Dla porównania tak wygląda stopka G6 http://www.dpreview.com/reviews/Cano...es/hotshoe.jpg a tak wygląda stopka FZ20 http://www.dpreview.com/reviews/Pana...otshoe-001.jpg
            O bardziej precyzyjne opisanie różnic pomiędzy uniwersalną stopką a dedykowaną prosił bym profesjonalistów :-)
            http://www.tomasz-studio.pl

Komentarz

• Parteq
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1159

Przekornie powiem: "nie"

Zamieszczone przez LFB
              [...] Body jeśli chodzi o system oparty o lustrzankę to "mały pikuś" w ogólnej puli wydatków. Jesli chcesz odczuć różnicę po przesiadce z G6 na tego 300D, to poza kwestią działania AF i możliwością manewrowania GO nic więcej nie uświadczysz dopóki nie zainwestujesz kolejnych pieniędzy, przewyższajacych cenę samego korpusu. Potrzebne ci będą dodatkowe obiektywy i to raczej nie byle jakie, a takie 70-200 2.8L IS + 17-40 4L to wydatek równy zakupowi 2 czy trzech takich body, przyda się dodatkowa lampa kolejne 700-1800 zł, grip, filtry, itd. itp. [...]
              Hm..

Po dluzszym zastanowieniu nie zgodzie sie do konca z tym co napisano.
              W przypadku osoby ktora chce szybkiego AF, lepszej jakosci, oraz zabawy GO i 'rozwiajania sie fotograficznego' (a niech nawet trwa to latami) to wejscie w system nie jest zlym pomyslem.
              Drogim - tak jak opisujesz - tez nie musi tak byc.

Szkla o ktorych piszesz sa oczywiscie dobre, ba - pewnie swietne. Natomiast kupujac 300D z kitem (ktory jest na poczatek b.dobrym obiektywem jako szeroki - sam sie o tym przekonalem dopiero po podpieciu 70-210) mozna dokupic niezlego uzywanego zooma w przedziale 500 - 800 pln i takim zestawem bawic sie juz dlugie tygodnie i miesiace. Nie widze potrzeby wkladania tysiecy w L'ki dla poczatkujacego uzytkownika lustra.

Lampa ? Szczerze mowiac to zalezy od Twoich potrzeb, przez kilka miesiecy uzylem jej (wbudowanej) chyba z kilkanascie razy - wole zdecydowanie dlugie czasy. Moze kiedys bedze mi potrzebna - jak na razie nie wisi nade mna taka inwestycja.

Od siebie moge polecic goraco szkla M42 - jesli jestes cierpliwy i myslisz powazniej o fotografii - chocby jako o pasji czy hobby - to zabawa tymi szklami jest przednia i stosunkowo bardzo tania. Daje zas tak samo duzo satysfakcji (a czasami wiecej ;-> )

Powiem przekornie - nie zastanawiaj sie, przesiadaj sie ;-)

Pozdrawiam,
              Parteq

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• Lutek
                Uzależniony
                • 2005
                • 560

Zamieszczone przez LFB
                No więc jeśli o mnie chodzi to posiadam aktualnie A80 i planuję zamienić go na G6 :-P. Jestem więc trochę rozeznany w temacie. Przeglądam różne fora, serwisy i "skanuje" zaawansowane kompakty. Do tej pory zdecydowanym liderem na mojej liście jest G6. Jego jedyna wada względem niektórych konkurentów to stosunkowo powolny autofokus. Jeśli natomiast chodzi o jakość i ostrość zdjęć to G6 nie ma sobie równych. Z opisami Fz20 też się spotkałem. W aparacie tym jest dość ciekawy obiektyw o bardzo dużym zakresie ogniskowych i stałym światle F2,8. Niestety matryca nie dorównuje klasą obiektywowi ani matrycy z G6. Jest zdecydowanie mocniej szumiąca, posiada mniejszą rozdzielczość i jest mniejsza niż ta w G6. Poniżej zamieszczam dwa linki, jedno zdjęcie jest wykonane aparatem G6 drugie Fz20. Proponuje przyjrzeć się szczegółom odwzorowania dachu :-D myślę że wnioski są oczywiste.(Dodam, że różnice widać nie tylko na tym zdjęciu i nie tylko na zdjęciach na tym serwisie)

Tech Talk - Discuss PC Hardware, Software, Internet and Other Technology

Tech Talk - Discuss PC Hardware, Software, Internet and Other Technology

Jeśli do tego dodamy brak dedykowanej stopki dla zewnętrznej lampy w aparacie Fz20, brak formatu RAW i nieruchomy ekranik LCD to o ile nie jesteś miłośnikiem fotografi przyrodniczej (szczególnie wszelkiego drobiu ;-P ) lub sportowej zdecydowanie lepszym wyborem jest i był zakup Canona G6.
                Mnie w tym zdjeciu z G6 razi jakaś nienaturalna ostrośc....

Pozdr
                Lutek
                EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Komentarz

• himi
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 2638

Trochę na opak, ale zapytam, jak współpraca g6 z lampą 420 EX? Próbował ktoś? Pytam m.in w odniesieniu do wspomagania AF, działa takowe cudo w tym tandemie?

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez himi
                    Trochę na opak, ale zapytam, jak współpraca g6 z lampą 420 EX? Próbował ktoś? Pytam m.in w odniesieniu do wspomagania AF, działa takowe cudo w tym tandemie?
                    Mialem G3 z 420EX. Wspomaganie AF nie dziala. Zreszta chyba w instrukcji do aparatu jest to opisane.

Komentarz

• himi
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 2638

buuuu, trudno. Dzięki Vitez

Komentarz

Pracuję...