Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Kwestia priorytetów, dużo do tej pory cykałem takich motywów gdzie zlewanie się zieleni jest dyskwalifikujące. Wydaje mi się że czekanie na kompakty demolujące kompletnie rynek luster entry level zabierze kawałek życia. Podpisuję się pod stwierdzeniem że sx30 to wypas na słoneczny dzień, nie lubię wychodzić w takich aparatach poza iso 80 (które wygląda jak co najmniej 800 w 20D). Wybaczcie chwilowe porównanie do lustra, ale jak się to przeliczy na minimalny czas ekspozycji (szczególnie przy długich ogniskowych) to żarty z dużych i niewygodnych lustrzanek się kończą...Uniwersalność kompakta potrafi prysnąć jak bańka mydlana, gdy tylko słońce zajdzie na chmurkę.
No ale video 720p plus potężna ogniskowa daje arcyciekawe możliwości, chyba nawet to jest warte ceny tego aparatu.
Tyle że z czasem może pojawić się chętka na bardziej kreatywne zastosowania, zabawy z głębią ostrości w video więc lustra/bezlustra z jasnymi obiektywami ciężko zupełnie wypchnąć na margines. Bezlusterkowce jednak na nadmiar obiektywów z funkcjonującym w video AF (tym bardziej jasnych) jeszcze trochę poczekają więc dla ludzi z bardzo przeciętnym budżetem to takie sobie tylko dywagacje.
Dywagacjami ciężko utrwalić coś co jest tu i teraz, więc przy najbliższej okazji trzeba pomacać sx30 a sx210 przy okazji, wiem że zoomik malutki- tylko 14x ale za to do kieszeni.
Heh, ciekawe ilu ludzi ze 3 lata temu miało w nie_kieszonkowym kompakcie 14x:-D
qrcze...
przekonujesz mnie do (wymażonego) E-PL1 z plackiem 17 a później dokupię 9-18.
lustrzanki już raczej nie kupie [nigdy nie mów nigdy ].
Absolutnie nie przekonuję, za duża kasa wchodzi w rachubę żeby agitować, w każdym razie agitować bezinteresownie
Głośno myślę, bo jeżdżę czasem rowerkiem, czasem bywa stromo i kilogramy skutecznie przeszkadzają. Tyle że chyba każdemu czasem wyjdzie takie zdjęcie, ze grzechem byłoby zachować je tylko dla siebie.
Na wyświetlaczu jest OK, a później rzeczywistość skrzeczy.
Kiedyś cyknąłem kompaktem sarnę na polanie (nie w lesie- zapomnij) ale iso400 (konieczne) zrobiło z tego zdjęcia produkt o walorach jedynie sentymentalnych. Teraz do taniej używki 20D przypinam tani 50-250IS, na iso800 (bo obiektyw ciemny- 5.6 na długim końcu), robię 5 kl/s w RAW (i kwękam, że bufor 20D więcej nie mieści). Z tych kilku obrobionych rawów coś się da wybrać. To pewnie specyficzna sytuacja, ale bez mitów że jakaś nisza. Ileż można cykać kwiatki i krzaczki ? Jeśli nie żyjesz ze zdjęć, to pewnie robisz je w czasie wolnym od pracy i innych konieczności. Wyskrobiesz (wręcz ukradniesz) więc czas przy dogodnej pogodzie, w godzinach kiedy światło jest OK, dostaniesz się w miejsce gdzie coś ciekawego widać lub (gorzej) bywa widywane i po całej tej mobilizacji przynieść do domu g... z którego później godzinami na kompie trzeba bicz kręcić ? A ukręcić trzeba bo jak uzasadnić sobie inwestowanie takiej ilości czasu i energii w bezcelowe działania.
To temat rzeka, jeśli przywłaszczyłbym sobie sx30 to głównie za przybliżenia i za przybliżenia w trybie video. I tak w sumie można by ględzić w nieskończoność, czy to nie za mało atutów jak na uniwersalny kompakt, odpuszczając te 35x na rzecz 14x wolałbym sx210 w kieszeni. Bezlusterkowce to lepsza jakość bez dwóch zdań, tylko ta ich cholerna szklarnia...a raczej jej brak. Z obiektywami wcale nie są małe, niewiele różnią się tym od Rebeli. No i wraca problem torby pełnej obiektywów. Mam ględzić dalej ? grzeSiuu- wybierz i rób zdjęcia, błędy wyboru dają się naprawiać:-D
hmmm dla mnie ciekawe ględzenie.
teraz mnie jeszcze bardziej przekonałeś do PEN(is)a
akurat te dwa obiektywy, które chce kupić są małe... no i najgorszy fakt kasa duża za taką małą zabawkę, która będzie uzyteczna tylko w wolnych chwilach.
a tych coraz mniej
Tak sobie czytam i czytam. Dyskutujecie o tym, który samochód jest lepszy: Fiat Doblo, czy Ferrari? Odpowiedź jest taka, że to zależy do czego ma służyć ten samochód. Za pomocą Ferrari nie przewieziecie np. lodówki. Prawda?
Tak samo jest z aparatami. Do czego ma służyć aparat? Jeśli chcemy fotografować ptaki i nie stać na wydatek 15000$, to najlepszym rozwiązaniem jest właśnie SX30. 14m pikseli pozwala na swobodne kadrowanie do 75%, jeśli nie chcemy drukować zdjęć do formatu A4. Oznacza to, że możemy uzyskać nawet ponad 60-krotne przybliżenie w stosunku do 35mm.
No to niech to ktoś mi zrobi jakimś pen'em! Dobry żart.
Ale jeżeli nie zależy nam na robieniu zdjęć w biały dzień z odległości dwóch kilometrów, to proszę bardzo: pen jest super. A jak nie mamy nic przeciw noszeniu kilogramów szkła w plecaku, to może być cokolwiek innego APS-C.
Wasza dyskusja jest nieco jałowa, bo jeśli ktokolwiek z Was chce uzyskać dobrą jakość, to skończmy gadanie o Canonach i weźmy się za średni format jak Hasselblad lub Mamiya.
Reasumując trzeba powiedzieć, że SX30 jest genialnym produktem, ale nie dla każdego. Na pewno na rynku nie znajdzie się lepszy aparat na wakacje lub długie wycieczki, na których będziemy chcieć cykać sobie fotki zarówno przed Statuą Wolności, fotografować dzikie zwierzęta jak i robić makro z 1 centymetra.
A jeżeli chodzi o HS10, to jest to całkiem niezła kompaktowa sztuka, ale fakt, że w stopkę można wkładać tylko manualne lampy Vivitara lub Metza, totalnie dyskredytuje ten produkt. Ale oczywiście to jest moje zdanie. Jeśli ktoś nie jest zainteresowany nocnymi zdjęciami z flash'em, to HS10 może okazać się godnym przeciwnikiem SX30.
Aha, wybieram się do ciepłych krajów i chyba zafunduję sobie wodoszczelny Lumix DMC-FT2. Do płytkiego nurkowania jest zdecydowanie lepszy od wszystkich penów, sxów i rebeli razem wziętych.
mistrzu... powiem Ci o co chodzi.
nie traktuj mnie jak dziecko
ja porównuję np:
* e-pl1 do gf1, czy nex'a... no może i nx
lub
* sx30 do hs10 lub Pro EX-F1 (i temy podobne mEEga zOOmy)
problem polega na tym, że sie nie mogę zdecydować na żadne rozwiązanie (aparat na wakacje, czy bardziej ambitny aparat).
nie wspomnę już, że mam mętlik co do modeli w danej dziedzinie :@
do lustrzanki nie chcę wrócić... "choć nigdy nie mów nigdy". powodów jest kilka, troszki za duże to wszystko. robi sie także skarbonka bez dna itd..
i tu mam też obawy do tych małych bezlusterkowców, że jeżeli mozna rozbudowywać, to zawsze mnie bedzie coś kusić.
ale nie mogę się rozstać z szerokim kątem a ten występuje tylko w aparatach z wymienną optyką lusterkowiec, czy też bez..
i tyla
ondyne- czy ktoś tu neguje atrakcyjność zooma, ceny i "kompaktowości" kompakta SX30 ? Mam wrażenie że wyczytałeś to co chciałeś wyczytać. Po prostu chciałbym aby ten aparat wrócił na swoje miejsce bo jakby ciut "aspiruje" a jego wielka atrakcyjność jako aparatu IMO wakacyjnego (choćby dlatego tak go tu nazwałem, bo jest TEŻ za duży żeby go zawsze mieć przy sobie) może przesłonić potencjalnym nabywcom pewne fakty.
Zamieszczone przez ondyne
Tak samo jest z aparatami. Do czego ma służyć aparat? Jeśli chcemy fotografować ptaki i nie stać na wydatek 15000$, to najlepszym rozwiązaniem jest właśnie SX30.
Chciałeś napisać najtańszym. Jeśli dobrze pamiętam stale podkreśla się tu zalety gigantycznych przybliżeń SX30. Nowe obiektywy 300mm (czyli 600mm dla cropa u43) wchodzące do sprzedaży kosztują od 500 do 900$- skąd kwota 15000$ ?
14m pikseli pozwala na swobodne kadrowanie do 75%, jeśli nie chcemy drukować zdjęć do formatu A4.
ondyne- to że cropujesz zdjęcia z 450d z dobrym efektem nie oznacza że z kompaktem też tak można poszaleć jakby jakość per pixel zdjęć z sx30 była zbliżona do tych z 450d. Szczególnie na iso400 czy raczej 800 bez którego IMO nie ma co startować do ptaków w ich naturalnym środowisku (piszę o naszych rodzimych i nie w ptaszarni) z ciemnawymi obiektywami.
Oznacza to, że możemy uzyskać nawet ponad 60-krotne przybliżenie w stosunku do 35mm.
No to niech to ktoś mi zrobi jakimś pen'em! Dobry żart.
Ano zdjęcie na 600mm (bez kombinacji z telekonwerterami) z pena można znacznie bardziej cropować niż sx30 ze względu na różnicę jakości per pixel właśnie- głównie chodzi mi o szum luminacji degradujący detale. Przydatność wielkich rozdzielczości w takich kompaktach do cropowania jest mocno dyskusyjna nie tylko ze względu na jakość matrycy, ale i obiektywu. W przypadku Panasa FZ18 rozdzielczość na najdłuższych ogniskowych spada do 1/2 tej z szerokiego kąta. Nie ma podstaw żeby sądzić że w przypadku SX30jest lepiej (FZ18 optykę ma niezłą), jest pewnie gorzej bo max ogniskowa FZ18 a max ogniskowa SX30 to jednak przepaść. Zaryzykowałbym tezę że ok 5mpix to rozdzielczość rzeczywista zdjęć na długim końcu, trzeba naprawdę dobrego obiektywu żeby wyciągnąć więcej. Z cropowaniem zdjęć z kompaktu nie jest więc chyba tak różowo.
Ale jeżeli nie zależy nam na robieniu zdjęć w biały dzień z odległości dwóch kilometrów, to proszę bardzo: pen jest super. A jak nie mamy nic przeciw noszeniu kilogramów szkła w plecaku, to może być cokolwiek innego APS-C.
Cenna uwaga, ja położyłbym nacisk na ów "biały dzień". Moja codzienność to nie studio i nie egzotyczne kraje, skazany jestem na światło zastane w momencie kiedy ja mam czas i okazję fotografować a przykładowo zwierzaki mają zwyczaj w tych godzinach wykazywać aktywność. Korzystam z iso800 bardzo, bardzo często.
Wasza dyskusja jest nieco jałowa, bo jeśli ktokolwiek z Was chce uzyskać dobrą jakość, to skończmy gadanie o Canonach i weźmy się za średni format jak Hasselblad lub Mamiya.
No nie, chodzi mi głównie o możliwość zrobienia jakiegokolwiek zdjęcia w warunkach nie_idealnych które nie będzie przypominało multi ekspozycji i da się oglądać w formacie większym niż 800x600.
Na pewno na rynku nie znajdzie się lepszy aparat na wakacje lub długie wycieczki, na których będziemy chcieć cykać sobie fotki zarówno przed Statuą Wolności, fotografować dzikie zwierzęta jak i robić makro z 1 centymetra.
Wybacz, jeśli czepiam się słówek, ale raczej "wygodniejszy i tańszy". Żeby tylko zawsze były wakacje i długie wycieczki :-D
tantal...
dzięki, ja już tylko rozglądam się wśród małych (w miarę) aparatów z wymienną optyką i dużą (w miarę) matrycą.
jeszcze tylko ten nowy fuji mnie interesuje ale ja się boję jednego stałego obiektywu.
dlatego kupiłem lx'3 a nie sigmę.
Zastanawiam się nad kupnem tego aparatu po Nowym Roku. Fotografuje głównie przyrodę zależy mi głównie na makro i zoomie, szeroki kont jest mi prawie nie potrzebny, ten aparacik ma wszystko co mi się podoba no i podobno super stabilizację obrazy ale rozważam tez Sony alfę 200 i Sigma 70-300 F4-5.6 APO DG MACRO, cenowo wyjdzie podobnie lub dołożyć i wziąć alfę 450, podobno lepsza. Nie wiem jakie powiększenie uzyskam tym obiektywem w porównaniu z sx30.
Doradźcie co wybrac.
Co to jest kąto i czy dobre zdjęcia będzie robić, czy może robiło?
"Kąto", to jest to samo co "kont" Mistrzu. Rzuć okiem w swój poprzedni post
Mam porównanie między 450D i SX5. Różnica jest kolosalna zwłaszcza jeżeli chodzi o szumy. Przy długiej ogniskowej na SX5 pojawiają się nieco denerwujące abberacje chromatyczne. Prędkość 450D przy SX5 zdaje się być prędkością kosmiczną. To wszystko razem powoduje, że między 450D i SX5 jest różnica przynajmniej jednej klasy. Podobnie będzie z SX30. Jeżeli to ma być aparat na wakacje do noszenia 16 godzin na dobę, to na pewno SX30 jest super. Kupuj i nie zastanawiaj się. Jeśli natomiast myślisz o poważniejszym zastosowaniu albo o sprzedawniu fotek przez np. Dreamstime, to zapomnij o kompakcie.
Dziś kupiłem sobie Lumix DMC-FT2. Ale fotograficzny badziew! Szumi jak diabli. Automat 100% - zero ustawień manualnych. Typowa idiot camera. Ale można wsadzić w kieszeń spodni i pójść na imprezę. Można też robić zdjęcia podwodne. Ale fajna zabawka!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oczywiście powyżej pisałem o S5 a nie SX5. Jakoś tak się zasugerowałem tym iksem od trzydziestki, że mi się przykleił do piątki.
Ostatnio edytowany przez ondyne; 13571.
Powód: Automerged Doublepost
Przepraszam za ostatnie pytanie, było trochę złośliwe, wiem że lustrzanka nawet najtańsza zrobi lepsze zdjęcia ale ta cena jeszcze do tego obiektywy, po prostu mnie nie stać zamierzam wydać do 1500 zł. Chcę fotografować głównie przyrodę więc makro i zoom bo nie zawsze da się podejść.
Chciałbym rady co wybrać: SX30, HS10, FZ38, 45, 100, czy są między nimi jakieś wyraźne różnice w jakości bo śledząc różne fora i wiele wypowiedzi mam mętlik. Forumowicze chwalą każdego z nich i na każdym psy wieszają, większość testów nie wykazuje istotnych różnic więc sam już nie wiem co lepsze?
Komentarz