Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
posiadam aparat: Canon PowerShot SX1 IS - jestem z niego bardzo niezadwolony - słaba jakość zdjęć (jedynie filmy są super), duże zaszumienie, często bardzo prześwietlone zdjęcia. Teraz dodatkowo pojawił się problem z wizjerem - pokazuje nieostry obraz, trzeba mocno mrużyć oczy żeby cokolwiek w nim przeczytać, zobaczyć.
Aparat jest jeszcze na gwarancji.
Zastanawia mnie jedna sprawa - ten aparat w sprzedaży był dosłownie kilka miesięcy i... jak kamień w wodę - zniknął z półek - czy to czasem nie jest tak, że on po prostu został wycofany z uwagi na dużą awaryjność i niską jakość (jakieś wady fabryczne?)
Co do zaszumienia, powinno pomóc ustawienie mniejszego iso. Co do prześlwietlenia to z całym szacunkiem, ale wydaje mi się że w głównej mierze zależy ono od fotografującego. Z kolei w kwestii wizjera - niesotry obraz można wyregulować pokrętłem regulacji dioptrii znajdującym się po lewej stronie wizjera. Jeśli to nie pomoże, to skoro aparat jest na gwarancji to należy zgłosić usterki i pozostawić do naprawy. Pozdrawiam.
SX1IS to bardzo dobra konstrukcja i szkoda, że Canon nie rozwijał dalej tego modelu w przeciwieństwie do SX10IS.
Co do zgłoszonych problemów przez pawi81 to regulacja ostrości wizjera jest do skorygowania przez małe pokrętło regulacji dioptrii po lewej stronie (patrząc od tyłu) przy wizjerze.
Szumy przy wysokim ISO są faktycznie widoczne mimo matrycy CMOS ale nie jest aż tak źle choć to jedyna rzecz, która mi nie pasuje.
Co do prześwietlania to z wielką dozą prawdopodobieństwa mogę powiedzieć, że za ten fakt odpowiedzialność ponosi fotografujący. Mam ten aparat od ponad roku i nie zauważam takiego problemu.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Podobnie mam kilka różnych aparatów i nie zauważyłem takiego efektu, może jednak zgłoś ten problem do serwisu.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Po urlopie zgłoszę i tyle a co do wizjera to mieliście rację - aż wstyd przyznać - nie zauważyłem tego małego pokrętełka
A coś mi mówiło, że nawet jak wyjadę poczuję tę Polskość.
Skoro masz do czynienia z dużą ilością sprzętu fotograficznego - nadal nie rozumiem jak mogłeś zapomnieć o ustawieniu dioptrii ?
Dodatkowo pozwolę sobie zasugerować ustawienie ISO na stałą wartość. Trzeba pamiętać, że automat może czasem szaleć. Jeśli chodzi o prześwietlanie, to także będzie wina ISO. Na pewno gdzieś w menu masz poustawiane różne funkcje Najważniejsze to:
INSTRUKCJA
A coś mi mówiło, że nawet jak wyjadę poczuję tę Polskość.
Zawsze możesz zmienić narodowość
Zamieszczone przez N00bek
Skoro masz do czynienia z dużą ilością sprzętu fotograficznego - nadal nie rozumiem jak mogłeś zapomnieć o ustawieniu dioptrii ?
Robisz zdjęcia o godzinie 12, nic nie przestawiasz, włączasz aparat za godzinę i coś jest nie tak a nic nie przestawiasz - z góry zakładasz, że ufoludki Ci pozmieniały ustawienia dioptrii?
Zamieszczone przez N00bek
Dodatkowo pozwolę sobie zasugerować ustawienie ISO na stałą wartość. Trzeba pamiętać, że automat może czasem szaleć. Jeśli chodzi o prześwietlanie, to także będzie wina ISO. Na pewno gdzieś w menu masz poustawiane różne funkcje
Mógłbyś pierw zapytać jakie mam ustawienia aparatu, inaczej Twoja sugestia nie ma sensu. :-D
Najważniejsze to:
INSTRUKCJA
Też tak sądzę. Ale czy zawsze jak przestudiujemy instrukcję to wszystko z niej pamiętamy?
Robisz zdjęcia o godzinie 12, nic nie przestawiasz, włączasz aparat za godzinę i coś jest nie tak a nic nie przestawiasz - z góry zakładasz, że ufoludki Ci pozmieniały ustawienia dioptrii?
Ty się pytasz czy głośno myślisz. Bo powyższy test przedstawia Twoją, a nie moją sytuację
Zamieszczone przez pawi81
Mógłbyś pierw zapytać jakie mam ustawienia aparatu, inaczej Twoja sugestia nie ma sensu. :-D
Właściwe moja odpowiedź jest jak najbardziej na miejscu. Założyć mi wolno i w dodatku po Twojej wpadce z dioptrią moje założenia są jak najbardziej trafne. No tak jeszcze dochodzą ufoludki, tylko pytanie czy Twoja 'radosna' psychika Ci pomoże?
Zamieszczone przez pawi81
Też tak sądzę. Ale czy zawsze jak przestudiujemy instrukcję to wszystko z niej pamiętamy?
Tak o to wyjaśniliśmy sprawę dlaczego instrukcja jest papierowa
bylem "szczesliwym" posiadaczem sx1 pewien czas temu. Kupilem go wkrotce po premierze, gdyz chcialem miec cos lekkiego, gdyz nie zawsze chcialem nosic lustrzanke z obiektywami.
Niestety, potwierdzilo sie, ze kupowanie kota w worku nie poplaca (nie bylo jeszcze miarodajnych testow), Aparat okazal sie wielka porazka. Z naciskiem na slowo aparat - kamera HD byla z niego bardzo fajna, niestety zdjecia nieakceptowalne - w glownej mierze za sprawa duzego zaszumienia na KAZDYM iso. Moze to raczej nie kwestia nie tylko samego zaszumienia, ale rowniez totalnego braku detalu.
Gdy porownuje zdjecia z sx1 do g11, to niestety widac roznice... nawet nie staram sie robic jakichkolwiek porownan z 5d lub d700.
Aparat swietnie naswietlal klatki, mial zdecydowanie dobrze dzialajacy automatyczny balans bieli - generalnie bardzo udana konstrukcja... tylko ta matryca
bylem "szczesliwym" posiadaczem sx1 pewien czas temu. Kupilem go wkrotce po premierze, gdyz chcialem miec cos lekkiego, gdyz nie zawsze chcialem nosic lustrzanke z obiektywami.
Niestety, potwierdzilo sie, ze kupowanie kota w worku nie poplaca (nie bylo jeszcze miarodajnych testow), Aparat okazal sie wielka porazka. Z naciskiem na slowo aparat - kamera HD byla z niego bardzo fajna, niestety zdjecia nieakceptowalne - w glownej mierze za sprawa duzego zaszumienia na KAZDYM iso. Moze to raczej nie kwestia nie tylko samego zaszumienia, ale rowniez totalnego braku detalu.
Gdy porownuje zdjecia z sx1 do g11, to niestety widac roznice... nawet nie staram sie robic jakichkolwiek porownan z 5d lub d700.
Aparat swietnie naswietlal klatki, mial zdecydowanie dobrze dzialajacy automatyczny balans bieli - generalnie bardzo udana konstrukcja... tylko ta matryca
mam go jeszcze - pewnie zostawie wlasnie jako kamere do full hd - na prawde daje rade, ale zdjecia? stary SX100 w moim przekonaniu lepiej robi zdjecia (tez go mam)
ja przeskoczylem na sx1 z a620
zawsze lubie miec oprocz lustra rowniez idiotkamaer na niezobowiazujace pstrykanie.
nawet zdjecia z 620ki wypadaly lepiej
a takiego skoku jakosciowego sie spodziewalem
Dla mnie jedynie zaskoczeniem był poziom szumu na wyższych ISO i to niestety od 400 a spodziewałem się, że będzie lepiej. Nie mniej jako prosty aparacik i lekki jest idealny.
Filmiki wychodzą super to fakt ale film nie jest moją mocną stroną.
Może ja wtrącę jeszcze swoje trzy grosze. Pomimo, że śledzę tematy na forum już od ładnych kilku miesięcy to jest mój debiut. Aparat mam od kilku miesięcy i jak na moje skromne wymagania fotografa - amatora (choć już z 30-letnim stażem) jest zupełnie wystarczający. W zasadzie jedyną poważną wadą jest duże zaszumienie, ale robiąc zdjęcia przy iso <200 eliminujemy i ten problem. Natomiast fantastycznie działa układ stabilizacji obrazu. Przy najdłuższych ogniskowych i zupełnie przeciętnych warunkach ekspozycji ciężko jest zrobić nieostre zdjęcie. Oczywiście trudno porównywać go nawet ze średniej klasy lustrzanką ale czy wszyscy tu obecni mają aż tak wysokie aspiracje, robią bóg wie jak duże odbitki i może jeszcze dają je na wystawy fotograficzne. Moim zdaniem powinniśmy się cieszyć z każdego udanego zdjęcia a to, że jest ono technicznie ciut gorsze od zrobionego aparatem za ciężkie pieniądze potraktować jako rzecz drugorzędną. Natomiast znakomita większość tzw. usterek jest spowodowana naszą niewiedzą, brakiem umiejętności czytania ze zrozumieniem instrukcji. Przykładowo polska instrukcja od SX1 IS zawiera ponad 300 stron informacji. Fotograf z jako takim stażem w miarę szybko opanuje materiał ale laik już niekoniecznie tym bardziej, że jest bardzo dużo czysto technicznych, specjalistycznych informacji które ciężko pojąć bez objaśnienia przez osobę bardziej doświadczoną. Niestety im bardziej zaawansowany aparat tym większą wiedzę powinniśmy na jego temat posiadać. Wiele osób przesiadających się z prostego kompaktu na chociażby SX1 IS myśli, że tylko naciśnie spust i zrobi zdjęcie pretendujące do nagrody World Press Photo. Nie ma lekko...
Podsumowując swoje wypociny muszę Wam powiedzieć, że mój wybór był wybitnie zdroworozsądkowy. Mam w ręku aparat ważący ok. pół kilo z 20- sto krotnym zoomem, całkiem niezłą optyką, wieloma funkcjami wykorzystywanymi w dużo droższych aparatach no i znakomitą kamerę full HD. W tej chwili do szczęścia brakuje mi tylko dobrego piwa ale nie cieszcie się, mam je w lodówce, czego i Wam życzę. Nara.
Komentarz