X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Borneq
    • 2015
    • 5

Jak zrobić mini-sieć?

Kupiłem i przyszedł dziś Canon PowerShot SX510 HS. Nie ma co prawda GPS ale działa na nim sieć Wifi i te informacje może zdobyć ze smartfona.
    Na smartfonie zainstalowałem program Camera Connect. Zarówno aparat jak i telefon widzą moją sieć internetową - Wifi domowe. Ale co gdy będę w dowolnym miejscu na ziemi a nie w swoim domu? Czyli - chciałbym połączyć tylko aparat z telefonem bez sieci internetowej. Canon ma jakieś inne możliwości - pokazuje inne sieci m.in. z hasłem pin. Natomiast telefon (Samsung Galaxy S4) uparł się w programie Camera Connect widzieć tylko moją sieć internetową.
    Co zrobić?
  • PawelB
    Uzależniony
    • 2005
    • 578

Odp: Jak zrobić mini-sieć?

Aparat i telefon łączą się bezpośrednio ze sobą czy tylko "na około" przez Twoją sieć domową? Czy w telefonie masz włączoną funkcję routera? Może też się nazywać acces point, udostępnianie połączenia czy jakoś tak.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Komentarz

• Domcia
      Dopiero zaczyna
      • 2012
      • 29

Z telefonu masz możliwość wystawienia sieci wi-fi, wtedy będąc poza domem możesz do niego podłączyć aparat.

Samsung Galaxy S4 - konfiguracja telefonu - - mojtelefon.info

O ile link traktuje o wystawianiu internetu, to samo stworzenie sieci wifi z telefonu robi się dokładnie w ten sam sposób. Nie spodziewam się, żeby aparat sam z siebie chciał coś ssać z internetu, a jeśli tak, to możesz wyłączyć transfer danych w telefonie - w rezultacie wystawisz wifi ale bez połączenia internetowego. Sprawdź sobie czy ten Camera Connect będzie umiał skorzystać z tego (nie znam tego oprogramowania).

Komentarz

• Bolek02
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 3225

Tutaj masz tutorial jak to zrobić na przykładzie 6D https://www.youtube.com/watch?v=DnPlzeXi80A
        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Borneq
          • 2015
          • 5

Udało się zrobić, jednak aplikacja smartfonowa "Camera Connect" nie ma funkcjonalności wyboru sieci Wifi. Do tego potrzeba aplikacji WIFI-HASŁO (WEP-WPA-WPA2).
          Z kolei ta ma wiele reklam.

Komentarz

• Bolek02
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 3225

Jak coś jest darmowe, to zawsze są reklamy. Jak się ich nie chce trzeba kupić wersję komercyjną - takie życie
            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• jotes25
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3608

Zamieszczone przez Borneq
              Udało się zrobić, jednak aplikacja smartfonowa "Camera Connect" nie ma funkcjonalności wyboru sieci Wifi. Do tego potrzeba aplikacji WIFI-HASŁO (WEP-WPA-WPA2).
              Z kolei ta ma wiele reklam.
              Sieć Wi-Fi, z którą chcesz się połączyć wybierasz w ustawieniach telefonu. Nie potrzeba do tego oddzielnej aplikacji.

Komentarz

Pracuję...