X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • filip1977

metz 58 af - 1 czy canon 580ex do 350d.

Mam problem z wyborem lampy.Pomóżcie;-)
  • 1czarek1
    Coś już napisał
    • 2006
    • 67

Zdecydowanie canon 580ex miałem wcześniej metza 54 af-1 z 350 d i były problemy, czasami ale występowały np. brak włączenia synchronizacji piorunek się palił w aparacie a na programie w ciemnym pomieszczeniu dawał czs 1/10s lub brak zmiany kąta palnika ( aparat i lampa nowe obiektyw też nowy 17-85 IS) a nawt to że się razem wcale nie widziały :-(
    2x EOS R3,

Komentarz

• piotrek2
      Coś już napisał
      • 2005
      • 69

czarek, zwroc uwage, ze metz nie poleca lampy 54 af-1 do cyfrowek canona.
      Byc moze nie jest ona w 100% zgodna.
      Za to 58 AF-1 digital powinna byc calkowicie zgodna i jest chyba najnowszym produktem metza, a na dodatek ma gniazdo USB, przez ktore bedzie mozna uaktualniac soft.
      Ja sie powaznie zastanawiam nad 58.

Komentarz

• 1czarek1
        Coś już napisał
        • 2006
        • 67

Ale to była wersja dokładnie "54AF-1c digital" czyli dydykowana do aparatów cyfrowych zresztą z analogowym 1n też miała podobne problemy
        2x EOS R3,

Komentarz

• piotrek2
          Coś już napisał
          • 2005
          • 69

aha?!? na stronie metza nie 54 z dopiskiem "digital". Zerknalem do instrukcji 54 AF-1 C i sie okazuje, ze ta lampa nie wspomaga nawet ETTL II. dziwne.

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

Zamieszczone przez piotrek2
            aha?!? na stronie metza nie 54 z dopiskiem "digital". Zerknalem do instrukcji 54 AF-1 C i sie okazuje, ze ta lampa nie wspomaga nawet ETTL II. dziwne.
            Ileż razy można pisać... ETTL-II to funkcja BODY a nie LAMPY. Aby ono działało wystarczy odpowiednie body i lampa ETTL. Poczytaj sobie wątki przyklejone w tym dziale.
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• piotrek2
              Coś już napisał
              • 2005
              • 69

piast9, mozliwie i dzieki za info. Chodzi mi tylko o to, ze w instrukcji do 58 AF-1 C digital jest o ETTL II napisane, a w 54 AF-1 C nie, wiec moze jest za stara i nie pracuje w pelni poprawnie z nowszymi cyfrowkami.

Komentarz

• furzyk
                Bywalec
                • 2006
                • 125

tez mam podobny dylemat - moze ktos pracowal na metzu i speedlicie cos wiecej napisze ?
                śluby, studio - Poznań
                5dmkII, 12-200mm w 5 szklach

Komentarz

• BigTom
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 49

Nie mam doswiadczen w Metzu ale, kiedy sam mialem taki problem to ktoś na forum napisał - szukasz lampy czy kłopotów? - i bardzo tej osobie dziekuje. Mam lampe Canona i jestem baardzo zadowolony..czasem tylko mi brak ręcznych ustawien ale zdaje się, że w 580 nie ma tego problemu. Nie zatanawialbym sie ani chwili - bierz Canona jak tylko Cie stac!!!!
                  Pozdrawiam

Komentarz

• KuchateK
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 4895

Co do tego "stac"... Oszczedni podobno placa dwa razy
                    ...

Komentarz

• filip1977

Tu nie chodzi o oszczędność.Jest to różnica chyba ok 200pln a w tej kwocie to niewiele.Mam na myśli bardziej uniwersalność lampy.Metz 58 af 1 ma 2 błyski a canon 1 i w metzu jest usb do modyfikacji i zmiany softu, poza tym jest dedykowana do canona a metz robi lampy już od wielu lat - i tylko lampy!Może ktoś miał z nią styczność?Dzięki i pozdrawiam.(nie dyskredytuję canona;-)biorę wszystkie za i przeciw)

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18766

Zamieszczone przez piotrek2
                        piast9, mozliwie i dzieki za info. Chodzi mi tylko o to, ze w instrukcji do 58 AF-1 C digital jest o ETTL II napisane, a w 54 AF-1 C nie, wiec moze jest za stara i nie pracuje w pelni poprawnie z nowszymi cyfrowkami.
                        No Metz robi trochę zamieszanie to fakt. Ale jeśli jest napisane, że jest ETTL to możesz być spokojny, że z body z ETTLII będzie pracować prawidłowo.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• 1czarek1
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 67

Dane producenta http://www.metz.de/de/datenblatt_pe/338/
                          2x EOS R3,

Komentarz

• piotrek2
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 69

Kolekcjoner: no mieszaja troszke. Sprawy z ettl juz mi sie wyjasnily dzieki pomocy kolegow i nie tylko

Metz jednak tej 54 nie wymienia wsrod lamp polecanych do cyfrowek canona, np dla 400D:
                            mecablitz 58 AF-1C
                            mecablitz 76 MZ-5 digital
                            mecablitz 45 CL-4 digital
                            mecablitz 36 AF-4C
                            mecablitz 44 AF-4C (V2)
                            mecablitz 28 AF-3C (V2)
                            mecablitz 54 MZ-4 / 54 MZ-4i ,

wiec moze dlatego byly z nia problemy, mimo, ze dziala w ettl? (swoja droga, po szybkim przegladnieciu, to oni tej 54 to do zadnego canona nie polecaja, do analoga tez )

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

Podobno na jakiejś amerykańskiej stronie poświęconej lampom Metz-a jest to dość dokładnie wymienione (która i z czym współpracuje). Niestety nie udało mi się jej znaleźć.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...