X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomaha35
    • 2008
    • 9

Zaryzykowałem i kupiłem. No cóż, awb w 5D i Nissin to pomyłka. Lampa robi co chce - zakres od 3200 K do 6000 K. Dno Przepala i niedoświetla. Po 20 minutach zabawy byłem złamany.
    Ręcznie ustawione WB na 5100 w pomieszczeniach i wszystko gra, nawet naświetla w TTL poprawnie. Mimo wszystko się zastanawiam czy nie oddać tego do sklepu, jutro zrobię testy przy świetle dziennym jeszcze i zadecyduje co dalej.
    30D radzi sobie lepiej w awb i TTL, ale szału nie robi.

Komentarz

• gavin
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 1339

kurka robić na awb to raczej kompaktem

Przepala i niedoświetla w związku z awb? Jaki miałeś pomiar światła ustawiony?

Komentarz

• tomaha35
        • 2008
        • 9

Przesiadłem się z Nikona , tam awb i lampa chodziły bez zadnych problemów.
        Jako że lampy używam niewiele postanowiłem kupić coś takiego ...
        Na każdym pomiarze robiłem i robiła co chciała ...no chyba że nie jest to wina lampy a aparatu

Komentarz

• gavin
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 1339

no to ustaw punktowy, poceluj w coś szarego i zobacz jakie efekty to przynosi, a balans bieli to sobie zmienisz w dpp

Komentarz

• piotraspace
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 40

Zamieszczone przez tomaha35
            Zaryzykowałem i kupiłem. No cóż, awb w 5D i Nissin to pomyłka. Lampa robi co chce - zakres od 3200 K do 6000 K. Dno Przepala i niedoświetla. Po 20 minutach zabawy byłem złamany.
            Ręcznie ustawione WB na 5100 w pomieszczeniach i wszystko gra, nawet naświetla w TTL poprawnie. Mimo wszystko się zastanawiam czy nie oddać tego do sklepu, jutro zrobię testy przy świetle dziennym jeszcze i zadecyduje co dalej.
            30D radzi sobie lepiej w awb i TTL, ale szału nie robi.
            ehhh a pisałem, odradzałem, nie poskutkowało? a teraz płać i płacz.

Komentarz

• cybertoman
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 36

Watek zamarl, ale na wszelki wypadek - aktualizacje mozna znalezc tutaj:

Komentarz

• piotrdab

Czy ktoś ma dobre doświadczenia?

Szukając lampy do zastosowań amatorskich (raczej tylko wyzwalanie ze stopki aparatu 50D) ale o większej mocy nadal ten Nissin wydaje się ofertą nie do pobicia... Znalazłem też jakiś wcześniejszy lampy dokonany przez redakcję dfv.pl - jak najbardziej pozytywny.
                1. Jednak czytając ten wątek nabrałem wątpliwości i dlatego pytam, czy są wśród Forumowiczów zadowoleni użytkownicy Di866?
                2. Czy czy wcześniej wskazywany link do upgrade'u firmware'u ktoś już wykorzystywał? Jakie zmiany przynosi ten upgrade?

Komentarz

• tomko66
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 67

Ilu jest zadowolonych użytkowników, tego nie wiem. Pewne jest to, że ta lampa zbiera tęgi cięgi. Tu masz tego przykład: http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=3070&p=1

Komentarz

• gavin
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 1339

Ja jestem bardzo zadowolony!

Komentarz

• M&M Photography
                      • 2010
                      • 3

Zamieszczone przez tomko66
                      Ilu jest zadowolonych użytkowników, tego nie wiem. Pewne jest to, że ta lampa zbiera tęgi cięgi. Tu masz tego przykład: http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=3070&p=1
                      Niestety Twój przykład niczego nie udowadnia są to tylko kolejne dywagacje na temat tej lampy.
                      A wracając do pytania to mi też ta lampa sie bardzo podoba, począwszy od ceny (nie był to priorytet), a kończąc na wykonaniu i funkcjonalności nie ma sie do czego przyczepić
                      Lampy używałem już wielokrotnie i na stopce i zdalnie (przy pomocy ishoota)
                      i naświetlała zawsze równo, a problemy z WB są mi zupełnie obce.

Komentarz

• dziobolek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2634

Zamieszczone przez tomko66
                        Czytałeś chociaż???
                        1. Dawno, dawno... temu to było.
                        2. Narzeka jedna osoba, reszta to pretensje nt. zamieszczonego w piśmie pseudo testu.

Więc gdzie te... "tegie cięgi"???
                        Większe baty chyba zbiera w tym właśnie wątku ;-)

Pozdrówka!
                        "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                        Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                        tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• wg1983
                          • 2009
                          • 12

Di866 PRO

Wlasnie. I dodam jeszcze:
                          -ktos tam sie wypowiadal na temat USB i aktualizacji frimware
                          ze niby sie nie da.
                          Aktualizacja jest i bardzo prostym sopsobem sie ja wykonuje poprzez port USB wszystko jest opisane wraz z obrazkami na stronie producenta.

i w programie do aktualizacj ktory sciagamy z w\w strony.

P.S. Lampa u mnie dziala OK! pucha 50d
                          :cool:

Komentarz

• gavin
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 1339

zbiera te baty od osób które jej pewnie nie miały nawet w ręku

ma kilka minusów, ale więcej plusów

Komentarz

• vinietu
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 116

Od roku śmiga ,naświetla klatki bez zastrzeżeń, mocna i solidna lampa ze wszystkim co potrzeba...a nawet więcej.
                              Inna sprawa,że nie produkuję hurtowo fot(do takich celów wziąłbym zapewne dwie 580 tki),no ale wesela ,chrzciny to nie moje zainteresowania.
                              5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Komentarz

• wg1983
                                • 2009
                                • 12

Wyzwalacze do Di866 Pro

Czy ktos potrafi poprowadzic jaki wyzwalacz do lampy Di866 ??

http://allegro.pl/show_item.php?item...2+wys%C5%82any.

Czy cos takiego wchodzi w gre?
                                :cool:

Komentarz

Pracuję...