X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • smigaczka
    Bywalec
    • 2010
    • 148

Zamieszczone przez Przemek_PC
    Planujesz dokupić drugą lampę choćby 420EX?
    Nie, nie planuję. Na razie chcę kupić jedną lampę. Nie mam funduszy na drugą, chociaż nie wykluczam, że może w przyszłości taki zakup popełnię.
    Chyba, że po prostu kupię coś bardziej stacjonarnego, cos z lamp studyjnych.
    Może coś takiego .

Komentarz

• lukasz_g
      • 2011
      • 5

Lampa do EOS 30D, do 850zł

Witam,
      jest to mój pierwszy post, więc chciałem się przywitać.
      Rozważam zakup lampy błyskowej do mojego EOS-a, mam do wydania 850zł, wolałbym tej kwoty nie przekraczać. Lampę chciałbym nową, a myślę nad kilkoma modelami. Najbardziej skłaniam się do Canona 430EXII, co prawda nie jest najmocniejsza, ale zawsze to Canon. Oprócz tego myślałem o Metzie 50AF-1, oraz Yongnuo 565EX, ale Chińczyka trochę się boję. Czytałem też o Nissinie di866, ale nie był on zbytnio chwalony.
      Lampa będzie używana amatorsko, na imprezach, wyjazdach, i do "walenia" na wprost i do doświetlania cieni, jednym słowem ma być uniwersalna. W dalszej przyszłości pewnie będę chciał dokupić coś oprócz tego, myślę że po większym przypływie gotówki będzie to 580exII. Będzie to moja pierwsza lampa, nigdy nie korzystałem z zewnętrznej, więc wiedzę mam tylko teoretyczną, liczę na to, że bardziej doświadczeni forumowicze pomogą mi z wyborem, ewentualnie zaproponują coś innego.
      Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi oraz wyrozumiałość dla świerzaka
      EOS 30D, kit 18-55, C 50 1.8, Helios 58 2.0, CZ Sonnar 135 3.5

Komentarz

• lukasz5DmkI
        Bywalec
        • 2011
        • 223

Ja na 30D mam Metza 48 AF-1 i jest to moja propozycja uważam że w tej cenie jest to najlepsza propozycja , lepsza od 430EX II

Komentarz

• rjr
          • 2011
          • 6

Kup używaną 580 EX

Komentarz

• takisefotograf

...albo używanego Metz-a 58 AF-1.
            Ja kupiłem takiego w idealnym stanie za 750 zł i jestem mega zadowolony A też rozważałem kupno nowej lampy ...

Komentarz

• lukasz_g
              • 2011
              • 5

Myślałem nad używkami, jeśli bym miał z pewnego źródła, to bym pewnie wziął, ale nie wiadomo jak lampa była traktowana, ile "przepracowała" i w jakich warunkach, dlatego bardziej się skłaniam do kupna nowej. Jaka jest różnica między Metzem 50 a 48? Bo tych drugich raczej mało na allegro. Czym oprócz mocy Metz przewyższa Canona? Czytałem gdzieś że lubią się popalić...

Komentarz

• Darx
                Uzależniony
                • 2011
                • 725

Metz 50 jest właściwie następcą 48. W tym, co wyczytałem na nikoniarzach,to oprócz mocy, szerszego kąta i gorzej ułożonego menu nic więcej nie ma.
                |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Komentarz

• merida
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 416

Nie kombinuj ,dla mnie wybór był jednoznaczny przy posiadaniu podobnej kwoty,ale i okazał się trafny z perspektywy czasu-430EXII .Jak dozbierasz to systemową 580tke.
                  Instagram

Komentarz

• axk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2027

Zamieszczone przez lukasz5DmkI
                    ...uważam że w tej cenie jest to najlepsza propozycja , lepsza od 430EX II
                    Stwierdzenie "lepsza" kompletnie o niczym nie mówi. Może jakiś konkret?
                    EOS + Speedlite

Komentarz

• lukasz_g
                      • 2011
                      • 5

Na placu boju zostały tylko 2 lampy, Canon 430e xII oraz Metz 50af-1. Chyba jednak bardziej się skłaniam ku systemowej błyskotce, chociaż Metz cały czas kusi... Używał ktoś może obu lamp i potrafi wymienić konkretne różnice w użytkowaniu, coś czego nie widać w specyfikacji? Ktoś gdzieś pisał że Metza się gorzej obsługuje. A teraz zadam głupie pytanie, bo pisałem wcześniej nigdy nie korzystałem z lampy, czy te klawisze się w ogóle przydają, czy lampę się obsługuje głównie z poziomu aparatu?
                      Przepraszam za ewentualne literówki, pisze z komórki.

Komentarz

• lukasz_g
                        • 2011
                        • 5

I co, znajdzie się ktoś miłosierny kto pracował na obu lampach?

Komentarz

• lukasz_g
                          • 2011
                          • 5

Mam jeszcze jedno pytanie, czy Metz 50AF-1 będzie działał jako slave z lampą Canon 580EXII tylko poprzez fotocele?

Komentarz

• stintrepid
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 66

[QUOTE=lukasz_g;1022299]Na placu boju zostały tylko 2 lampy, Canon 430e xII oraz Metz 50af-1. Chyba jednak bardziej się skłaniam ku systemowej błyskotce, chociaż Metz cały czas kusi... Używał ktoś może obu lamp i potrafi wymienić konkretne różnice w użytkowaniu, coś czego nie widać w specyfikacji? Ktoś gdzieś pisał że Metza się gorzej obsługuje. A teraz zadam głupie pytanie, bo pisałem wcześniej nigdy nie korzystałem z lampy, czy te klawisze się w ogóle przydają, czy lampę się obsługuje głównie z poziomu aparatu?
                            Przepraszam za ewentualne literówki, pisze z komórki.[/QUOTE

Sam miałem podobny dylemat kilka miesięcy temu szukałem lampy miałem Nissana DI622 sprawował sie rewelacyjnie z 50D jednak kiedy kupiłem 1Ds Mark II okazało sie ze nie błyska i zamiast dokupić większego Metza bo do niego sie skłaniałem dla świętego spokoju kupiłem nową 430 EX II. To tylko taka sugestia żebyś kupował zmieniki po sprawdzeniu czy na pewno działają z twoja puszką.
                            Canon 1Ds Mark II, C24-105/4L IS USM, C17-85/4-5.6 IS USM, C70-300/4-5.6 IS USM, C28 1.8 USM, C50 1.4 USM, C430EX II
                            http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• Maver
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 397

Jakis czas temu toczyly sie dyskusje ze Metz'e sie strasznie popsuly, w srodku wygladajak jak chinskie badziewia i nie sa teraz warte swojej ceny. Wiec lepiej chhyba kupic Canona.
                              --
                              Pozdrawiam
                              Krzysztof Zagórski

Komentarz

Pracuję...