Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
jak w temacie czy jest jakas godna polecenia do 400zl ? jakies sunpaki czy tumaxy albo cos w tym stylu? do zdjec sportowych najbardziej potrzebna wiec musi byc dosc mocna. bedzie wykorzystywana z odbiornikiem radiowym.
i moze troche offtopic ale czy slyszal ktos o filtrach firmy SELCO ? na allegro uzytkownik www_afe_pl sprzedaje je za male pieniadze.
W tej cenie trudno znaleźć coś, co będzie nowe i zarazem przyzwoite. Na temat Tumaxów i Sunpaków nic Ci nie powiem, bo bazuję jedynie na opiniach przeczytanych w necie, a te są delikatnie mówiąc "podzielone" Z własnych doświadczeń doradzę Ci dwa wyjścia:
1. Używany Canon Speedlite 420EX - miałem,używałem i mam jak najlepsze zdanie. Wady, to nieco dłuższy czas ładowania, niż w 430EX i lekko popiskujące kondziory. Zalety, to cała reszta:lampa działa w trybie slave, dobra powtarzalność błysków, wystarczająca moc, ruchoma głowica, prądożeroność na przyzwoitym poziomie.Przy odrobinie szczęścia wyrwiesz za 400zł niezoraną sztukę (tańsza i nieco słabsza alternatywa, to Canon Speedlite 380EX).
2. Jeśli stać Cię na lekką dokładkę, to polecam także Nissina 622, którego możesz kupić za 500zł. Za tę kwotę kupisz nówkę, z gwarancją. Kiedyś pstryknąłem kilkanaście zdjęć z Nissinem mojego kolegi i zrobiła na mnie pozytywne wrażenie. Nie jest to oczywiście 580EX, czy Metz 58, ale jak za pięć i pół paczki, to lampa jest naprawdę dobra.
420EX jest ok, ale brakuje trybu ręcznego i to mnie czasami trochę boli. Jeśli nie potrzebujesz (poradzisz sobie kompensacją mocy błysku z aparatu) to poza tym nic więcej nie potrzeba. 380EX to już widać że czasami nie daje rady.
Skoro chcesz używać z odbiornikiem radiowym a lampę chcesz za ~400zł, to pewnie ten odbiornik raczej z niższej półki będzie i nieprzenoszący automatyki. Wtedy można się pokusić np. o Vivitar 285HV - jest tylko manulna, w cenie rzędu 400 jeśli ktoś przywiezie z USA nową albo używana z Europy, bo nowa z transportem i cłem będzie bliżej 500.
Powiem tak - swego czasu, bodaj na tym forum zapytałem o sunpaka i inne lampy "alternatywne" Odradzono mi mówiąc: uzbieraj więcej kasy i kup conajmniej 430ex. Tak też zrobiłem - no i wyboru nie żałuję, czego i tobie życzę.
to zbieram kase na 420 albo 430ex ale tez zastanawiam sie teraz nad tym nisssinem 622. a co do tego ktos cos wie ? i jeszcze pytanie co do obiornikow radiowych do tej lampy jakie niedrogie sa dobre ? pozdrawiam
Jesli lampa ma byc uzywana glownie z radyjkiem to vivitar 285 bylby calkiem dobrym wyborem. Jak potrafisz lutowac to za taka sama cene mozesz kupic 2 szt vivitar 283 i dorobic sobie regulacje mocy za kilka zl ( w necie sa instrukcje). Albo uzywka 430ex. Mam V283 i 430ex - obie spisuja sie ok.
Jeśli jesteś w stanie wysupłać jeszcze z 20-30 zł, to najlepszym wyborem będzie Nissin di622 - właściwie wszędzie polecana, dobre wyniki w testach, stosunek ceny do jakości - chyba najlepszy z możliwych (przynajmniej jeśli chodzi o nowe lampki). Wady ma dwie - brak HSS i brak możliwości zdalnego odpalania czymś innym niż fotocela lub kabel TTL.
Jeżeli będziesz jej używać na aparacie, lub na kablu TTL, to powinieneś być bardzo zadowolony.
Aha, właśnie doczytałem, że chcesz wyzwalać radiowo - w takim wypadku możesz się zastanowić nad używanym Nikonem sb-26 - ma wszystko, co trzeba, wyzwala się wszystkim i zmieścisz się w cenie (to nie jest mój pomysł - w Strobist Lighting 101 ją polecają).
co lepiej? używane Speedlite 380ex czy nowe Metz 36 AF-4C?
może jest lepsza alternatywa w podobnej cenie?
lampa ma służyć do amatorskiego użytku, również na wyzwalaczu radiowym. jeśli ktoś miał pozytywne lub negatywne doświadczenia z tymi lampami będę wdzięczy za poradę.
dodam że rzadko korzystam z af i obiektywów zmiennoogniskowych, więc te lampki powinny wystarczyć, jeśli chodzi o moc również
co lepiej? używane Speedlite 380ex czy nowe Metz 36 AF-4C?
może jest lepsza alternatywa w podobnej cenie?
lampa ma służyć do amatorskiego użytku, również na wyzwalaczu radiowym. jeśli ktoś miał pozytywne lub negatywne doświadczenia z tymi lampami będę wdzięczy za poradę.
dodam że rzadko korzystam z af i obiektywów zmiennoogniskowych, więc te lampki powinny wystarczyć, jeśli chodzi o moc również
Kupiłem używkę 420EX w bardzo dobrym stanie za 370 zł z przesyłką :-D.
Komentarz