Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ience
    • 2010
    • 9

580ex II blysk stroboskopowy

Na poczatek witam wszystkich.
    Mam takie pytanie krotkie. Kupilem przedwczoraj lampke 580ex II i ogolnie mowiac jestem zachwycony. Z godziny na godzine siedzenia nad nia i instrukcja utwierdzam sie w przekonaniu ze warto bylo wydac tyle kasy.

Nie jestem w stanie tylko wyobrazic sobie do czego moze mi sie przydac blysk stroboskopowy. Kolega mi powiedzial ze do poruszajacych sie obiektow... Czyli powiedzmy jak stane sobie na ulicy i bede chcial cyknac zdjecie jakiemus przypadkowemu samochodzikowi tak zeby tlo bylo rozmazane to jak to poustawiac? Wiem ze tam mozna ustawic MOC, ILOSC i CZAS, tylko do tej pory jak robilem takie zdjecia to ustawialem sobie czas w aparacie ok 1/30 - 1/60 bez zadnej lampy i jakos to wychodzilo.
    Jak mam to wszystko obliczyc? Bo takich rzeczy nie ma niestety w instrukcji

Za odpowiedz bylbym wdzieczny.

A skoro juz pisze tutaj to nie bede zakladal nowego tematu, napewno nie bedzie to problem. Mam jeszcze pytanie...
    Czy z KITowym szklem jest sens isc do kosciola pstrykac? Zakupilem lampe poki co bo bez niej na pewno nie ma to sensu. Jezeli nie to jakie byscie polecili szkla? tak do 1500 zl?
    We wrzesniu kolega sie chajta i chcial zebym mu zrobil zdjecia ze slubu i pozniej jeszcze plener, a ze nie chce nic spierniczyc to juz slecze nad tym tematem bo to bedzie moj debiut...

Dzieki z gory za wasze wypociny.
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

jeśli chodzi o szkło to Tamron 17-50 2.8

jesli chodzi o błysk stroboskopowy to podam Ci taki przykład:

ustaw Hz np na 20, moc błysku daj 1/64,
    weż jakas pilke, np tenisowa,
    aparat ustaw na statywie albo na stole, byle bylo stabilnie i bez ruchu
    przelacz aparat na M, ustaw ISO 400 i przyslona F/5.6, czas daj 0,5 sekundy,

w kadrze uposci pilke na ziemie i rownoczesnie wcisnic spust aparatu, zadbaj aby w kadr byl nieco szerszy i bylo widac miejsce gdzie odbije sie pilka
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• dzik
      Uzależniony
      • 2008
      • 884

blysk stroboskopowy nie sluzy do takiego celu, do tagiego efektu jest blysk pojedynczy na druga kurtyne

Komentarz

• ience
        • 2010
        • 9

jakoz e dopiero wrocilem z pracy i jutro znow musze smigac od rana zrobie ten test o ktorym wspomnial sebcio80 w poniedzialek. tak czy owak wiem juz o co chodzi mniej wiecej.

a dzik jakbys mi w skrocie powiedzial o co chodzi z tym blyskiem na druga kurtyne bylbym rad

sory ze jestem taki nieogarniety w temacie i pytam o totalne banaly zapewne ale.. trzeba sie uczyc nie?

dzieki

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

Zamieszczone przez dzik
          blysk stroboskopowy nie sluzy do takiego celu, do tagiego efektu jest blysk pojedynczy na druga kurtyne
          nieprawda, jest tak jak napisalem, błysk stroboskowy słuzy do tego aby dany obiekt "łapać" w kadrze kilka razy podczas jednej ekspozycji
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Tezet-gdynia
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1283

Ja Ci opisze Tak w skrocie

Wybierasz sie np w nocy na jakas ulice, ustawiasz czas naswietlania np 5 sekund. Samochod zaczyna jechac. I teraz dwie opcje:

1 - blysk na pierwsza kurtyne - Najpierw nastepuje blysk - dopiero naswietlanie = wynik: ostry samochod + smugi swiatel idace dalej.
            2 - blysk na druga kurtyne - Najpierw naswietlanie - dopiero blysk = wynik: smugi smugi + na koncu ostry samochod

Tak samo z np ludzmi. Dlugi czas + blysk

1 kurtyna - ostry czlowiek + mazy na nim
            2 kurtyna - mazy + ostry czlowiek na nich
            www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• sebcio80
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2655

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
              Ja Ci opisze Tak w skrocie

Wybierasz sie np w nocy na jakas ulice, ustawiasz czas naswietlania np 5 sekund. Samochod zaczyna jechac. I teraz dwie opcje:

1 - blysk na pierwsza kurtyne - Najpierw nastepuje blysk - dopiero naswietlanie = wynik: ostry samochod + smugi swiatel idace dalej.
              2 - blysk na druga kurtyne - Najpierw naswietlanie - dopiero blysk = wynik: smugi smugi + na koncu ostry samochod

Tak samo z np ludzmi. Dlugi czas + blysk

1 kurtyna - ostry czlowiek + mazy na nim
              2 kurtyna - mazy + ostry czlowiek na nich
              ale on pyta o błysk stoboskopowy przeciez a to zupelnie co innego

tu jest najlepszy przyklad uzycia takiego błysku:

swoja droga fajna lampka i generator...

Komentarz

• Tezet-gdynia
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1283

Ty odpowiedziales na to co chcial, a ja sie odnioslem do tego

Zamieszczone przez ience
                ... Czyli powiedzmy jak stane sobie na ulicy i bede chcial cyknac zdjecie jakiemus przypadkowemu samochodzikowi tak zeby tlo bylo rozmazane to jak to poustawiac? ...
                Czyli tego co napisal dzik
                www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• streaker
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 389

Zamieszczone przez sebcio80
                  ale on pyta o błysk stoboskopowy przeciez a to zupelnie co innego

tu jest najlepszy przyklad uzycia takiego błysku:
                  Przecież to żadne strobo, tylko zwykły tryb seryjny :P

...:::EDIT:::...
                  Ok, dopatrzałem do końca, mój błąd
                  Ostatnio edytowany przez streaker; 30324.
                  "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Komentarz

• ience
                    • 2010
                    • 9

kurde probuje probuje i mi nie wychodzi... najleszpy efekt jaki mi sie udalo uzyskac to 2 klatki ze tak sie wyraze i to praktycznie niedoswietlone wcale... lekki zarys dlugopisu ktorym targalem w dwoch miejscach.

efekt ten udalo mi sie uzyskac dopiero na 1/4 mocy lampy, ale niestety tylko 2 blyski z taka moca mozna zrobic dlatego mam 2 niedoswietlone klatki...

z ustawieniami ktore mi podal sebcio dlugopis w ogole sie nie narysowal, a to chyba nie ma roznicy czy uzywam dlugopisu czy pilki tenisowej nie?

probowalem tez manualem od aparatu i du##

cos pewnie robie zle jak myslicie? czy ta lampa za slaba ?

Komentarz

• sebcio80
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2655

podalem przykladowe parametry, wiadomo ze trzeba je dopasowac to swiatla zastanego chociazby i innych czynnikow

Komentarz

• micles
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 4359

Strobo wg mnie jest używane do takiego czegoś : http://people.rit.edu/andpph/text-fi...per-girl-9.jpg

Jest to robione w taki sposób, że aparat jest ustawiony na długi czas naświetlania (tyle ile nam potrzeba, by zarejestrować cały ruch)

Teraz jest kilka opcji :

1) Tło jest cholernie czarne, albo światło lampy na nie nie pada (suma wszystkich błysków nie może naświetlić zbytnio tła, bo wyjdzie nam duch-poświata na tle, a nie postać) i postać porusza się (na tyle szybko, żeby się nie nakładała jedna na drugą, chyba że taki nasz zamiar, ale wtedy musimy też uważać na przepały (znowu zasada sumy błysków))

2) To samo w pkt 1., ale postać stoi w miejscu, za to aparat się "porusza" (zazwyczaj stoi na statywie i ruchem jednostajnym wykonuje się panning od jednej strony kadru do drugiej (zaczynamy z postacią po lewej stronie kadru, kończymy wtedy, gdy postać znajdzie się po prawej)

3) Tło nie jest cholernie czarne, aparat stoi w miejscu, ale przed obiektywem jest czarna kartka (dla uproszczenia) z wyciętym otworem odpowiadającym wielkości obiektu który chcemy fotografować, postać przemieszcza się, a za nim wędruje "sztuczny kadr" zrobiony przez ten otwór.

Komentarz

• ience
                          • 2010
                          • 9

dobra spoko bede dalej eksperymentowal dziekuje panowie za odpowiedzi juz wiem o co chodzi zaje####

Komentarz

• dzik
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 884

Zamieszczone przez sebcio80
                            nieprawda, jest tak jak napisalem, błysk stroboskowy słuzy do tego aby dany obiekt "łapać" w kadrze kilka razy podczas jednej ekspozycji
                            Wiem, tylko ze autor watku nie chce obiektu lapac kilka razy.

Aby uzyskac efekt rozmazania ktore ma symbolizowac ruch to trzeba dobrac tak czas naswietlania by byl odpowiedni dla swiatla zastanego, ev korekta -1EV, -2EV, ustawimy blysk na druga kurtyne (poczytac w intrukcji) i efekt gotowy.

Komentarz

• ience
                              • 2010
                              • 9

super sprawa. dziekuje wam bardzo za wszystkie odpowiedzi. przy okazji dowiedzialem sie do czego sluzy strobo w mojej lampie, blysk na druga i pierwsza kurtyne i w ogole
                              jestescie genialni wszyscy

dziekuje

Komentarz

Pracuję...