Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kubak1988
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 42

Dylemat Speedlight 430EX II czy 580EX II?

Witam,
    Mam poważny dylemat, bo planuję zakup lampy i nie wiem którą kupić. Czy warto dołożyć 500zł do 580 EXII? Za 430 zapłacę 900 a za 580 1400zł. Czy różnice są aż takie duże?
    Jeśli chodzi o body to mam Canona 50D.
    Pozdrawiam!
  • MarcinG
    Bywalec
    • 2007
    • 123

Zamieszczone przez kubak1988
    Czy różnice są aż takie duże?
    znajdź sobie w internecie specyfikacje obu lamp i porównaj, to naprawdę takie trudne dla Ciebie?!

To nie forum wróżek.
    Sam sobie musisz odpowiedzieć na pytanie czy potrzebujesz większej liczby przewodniej, sterowania innymi lampami...
    500 zł dla jednych to mało a dla innych bardzo dużo, nie powiem Ci czy stać Cię na ten wydatek żeby mieć krótszy czas ładowania czy błysk stroboskopowy...
    Zdjęcia na CB i www

Komentarz

• GTeam
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 44

Zamieszczone przez kubak1988
      Witam,
      Mam poważny dylemat, bo...

Czy warto dołożyć 500zł do 580 EXII? Za 430 zapłacę 900 a za 580 1400zł. Czy różnice są aż takie duże?
      Jeśli chodzi o body to mam Canona 50D.
      Ale pytanie. Coś w stylu czy warto dołożyć 100tys do Mercedesa niż kupić tańszego WW.

Odpowiedz sobie sam - czy potrzebujesz stobbistycznych rzeczy, sterowania lampami bezprzewodowo, czy potrzebujesz gniazdo PC, czy potrzebujesz większej mocy, szybszego ładowania, lepszego wykonania i ogumienia.
      Jak Ci wisi te 500zł to kup 580. O ile wykorzystasz ją w pełni, jak nie to zawsze brakuje Ci potem niewiele do 2ch 430...
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      P.S. Mam obydwie lampy - 430 II i 5680II - każda do czegoś innego służy i winnych okolicznościach.

BTW: Dlaczego nie mogę zedytować postu>??
      Ostatnio edytowany przez GTeam; 8121. Powód: Automerged Doublepost
      Duża czarna puszka z napisem Canon + stałki + zuuumy + jakieś świeczki i inne gadżety/śmieci. Rozwijam listę sprzętu szybciej niż umiejętności...

-------------

Komentarz

• rodeoo
        Coś już napisał
        • 2005
        • 63

Gdyby nie było warto nie było by drożej
        Pytanie jakie postawili poprzednicy czy potrzebujesz takiej mocy,osobiście przerabiałem prawie wszystkie Speedlite , i pozostaje przy 2x580ex II

Niemniej wolę pracę bez lamp:P

Komentarz

• Arek_Gd
          Bywalec
          • 2008
          • 249

To już wszystko wiesz :]

a tak na serio to nie lepiej dorzucić 200 zł i kupić lekko używaną 580tkę ? Ja bym tak zrobił
          Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            PREMIUM member
            • 2006
            • 4250

430EX świetnie się nadaje do doświetlania sceny kiedy pracuje się z jasnymi obiektywami, wtedy nigdy nie brakuje mocy. Jest mała i przede wszystkim lekka. Jeśli nie rąbiesz seriami i nie używasz obiektywów f/4-5.6 w ciemnych pomieszczeniach to 430EX w zupełności wystarczy.
            Digart

Komentarz

• Tomeksad2
              Bywalec
              • 2008
              • 211

Można poczytać

W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Komentarz

• axk
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2027

Zamieszczone przez GTeam
                ...lepszego wykonania...
                Wykonanie 430EX/EX II wcale nie jest gorsze a niżeli modelu 580EX II.
                EOS + Speedlite

Komentarz

• patric89
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 336

ja mam 430EXII 2 lata jestem z niej bardzo zadowolony. Moim zdaniem wykonanie 580 jest lepsze, pracuje w sklepie i mam właśnie 2 przed sobą. Sam musisz się zastanowić na czym Ci zależy. Jeżeli masz 500zł wolne kup 580 jak kupisz 430 na pewno nie bedziesz niezadowolony. Jak masz jakieś pytania o 430 to pisz.
                  pozdrawiam
                  5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

Pracuję...