Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Też długo sie wahałem aż w końcu...cena wygrała. Zobacz to: http://www.metz-lampy.pl/?/aktualnosci/pokaz/6
Ciekawe podejscie do lampy pierścieniowej.
Lampa naprawdę pracuje bezprzewodowo jako slave w systemie Canona!
Ja wysterowuję ją ST-2 ale normalnie przewidziane jest do tego celu używanie:
- wbudowanej lampy która przesłania się by ukryć błysk a zostawić transmisję - (dostarczaną w zestawie)specjalną przysłoną
- dowolną lampą master
Dośc sprawnie i szybko sie ładuje; pozwala dzieliś proporcje palników; potwierdza prawidłowośc naświetlenie.
Całość w przyzwoitym futerale z pierścieniami i szybką rozpraszającą.
Używam z Eneloopami AA - bez najmniejszych problemów.
Sprawdza się również w portrecie całkiem udanie - no i jak to lampa systemowa - może współpracować z większa ilością Canonowych błyskotek.
Za zalety uznaję niezwykle kompaktową budowę i "zero kabelkologi" oraz możliwość regulowania kąta świecenia palników.
No i cena... znalazłem w ceneo za naprawdę przyzwoitą kasę!
Uznałem że Metz to jest marka a nie "jakaś" marka i nie narzekam.
Wygląda bardzo ciekawie , cena też zachęcająca ale
Zamieszczone przez hekselman
Ja wysterowuję ją ST-2 ale normalnie przewidziane jest do tego celu używanie:
- wbudowanej lampy która przesłania się by ukryć błysk a zostawić transmisję - (dostarczaną w zestawie)specjalną przysłoną
- dowolną lampą master
Dośc sprawnie i szybko sie ładuje; pozwala dzieliś proporcje palników;
1) przecież wbudowana lampa nie wysyła żadnych sygnałów tylko błysk ( no może w 7D ale nie jestem pewien)
2) master i slave muszą "na siebie patrzeć". Jeśli zapniemy np. 580EX na body to jak się będą widzieć ?
3) W jakiej proporcji można podzielić błysk palników ?
4) Regulacja o te 20* to na zewnątrz czy w stronę osi obiektywu ?
Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro
Jaka jest średnica nominalna otworu, na jaki gwint pasuje, bez przejściówek??
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
Od tyłu:
Potrzebna jakaś przejściówka - max średnica to 72 mm.
Podstawowe 52, 55 i 58 jest w komplecie.
Dalej..
1.Lampa coś tam chyba wysyła...chocby przedbłysk i błysk właściwy.
ST2 wysyła tylko błysk wyzwalający i to ciemnoczerwony (niewidoczny na zdjęciu).Przesłona która jest w komplecie z lampą - też jest mocno tłumiąca w kierunku ciemnoczerwonego czyli - pozwala najprawdopodobniej wyzwalać lampę pierścieniową.
A E-TTL to w końcu sprawa aparatu a nie lampy.
Nic więcej chyba nie trzeba przekazywac lampie bo to slave - a podczerwienią do slava przekazuje sie jedynie dane dotyczące nastawów lampy możliwe również do zrealizowania ręcznie.
2.Hmmm...ja praktycznie używam systemu master - slave Canona. Zdziwiłbyś się zapewne jak dalekie od rzeczywistości jest to stwierdzenie " master i slave muszą "na siebie patrzeć". W życiu nie! Do tego stopnia że bez problemu w pomieszczeniu wyzwalam np schowane w softboxach i niewidoczne lampy. A czasem jak chcę się odsunąc - to wyzwalam z pomieszczenia do pomieszczenia (wiadomo ze musza być otwarte drzwi bo to nie radio) zadziwiająco skutecznie. Natomiast gdy sie widzą - to w pełnym słońcu - 25 m spoko i na 100%.
Dla mnie - system Canona jest tyle samo niedoceniany co nieznany. Miałem przyjemność pobawić sie radiówką z TTLem - nie widze sensu kupowania j e d n e g o takiego urządzenia za cenę jednej lampy najnowszej generacji. Obecnie dłubię w lampie by "wyodrębnić" z niej moduł łączności bezprzewodowej tak by można było go umieszczać w odległości do pół metra od lampy lub wspomóc dodatkowym układem optycznym.Wtedy - nie ma takiej radiówki co temu "podskoczy" .Fajnie mieć 5 czy 6 szt dobrze rozmieszczonych choćby 420 a lepiej 550 z dodatkowym zasilaniem ze wszystkimi zaletami TTLu i sterowania.
3. 1/1 - 1/64
4.20 stopni co dziesięć ze skierowaniem do środka - to by precyzyjniej naświetlić bardzo bliskie przedmioty.
Dodam że można oczywiście postawić lampkę choćby po to by gdzieś za rozjaśniacz cieni czy podświetlacz tła służyła - nawet współpracując z macierzystą lampką aparatu!
Zapomniałem napisac że lampa posiada bardzo skuteczne diodowe oswietlenie wspomagające AF - przy makro - świetna sprawa! No i światło modelujące...:-)
O rzesz w mordę , ale kusisz.:-D
Jakby miała też master to już bym był zdecydowany.
Powiedz jeszcze dobra duszo czy próbowałeś wyzwalać ją lampą zewnętrzną Canona 430Ex lub 580Ex ?
Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro
Bo ja wiem czy kuszę? No - fajna lampka: zwarta; bez kabli - myk i zapięta.
Sprawdziłem z 580 I - tak miało być?
Ustawienie lampy 580 w tryb normalnej pracy -NIE POWODUJE WYZWALANIA Metza!
Dopiero przełączenie jej w tryb albo Master albo Slave - włącza pierścieniową.
Wtedy zależnie od ustawienia palnika 580 używa sie jej światła bądź nie. Przy czym nawet wyłączenie w menu błysku 580 powoduje że ten błysk jest - tylko nie ma mocy.
Lampa i tak błyska ale jest to najwyraźniej jakiś błysk o mini mocy przeznaczony do sterowania. Chyba też przenosi jakieś informacje bo korekta +/- naświetlenie błyskiem na 580 czy w menu aparatu - daje efekty na zdjeciu - doświetlenie llub niedoświetlenie światłem Metza.
Cały czas mówimy o 580 I.
"Dwójka" daje ten komfort że można to wszystko z poziomu menu aparatu.
Próbowałem wyzwolić Metza lampą 420 - w żaden sposób nie daje się!
Wniosek z tego - potrzebna jest lampa/ST2/aparat(?) pracujące z możliwościa trybu master.
Nawet starsza 550 która mam niezależnie jak jest ustawiona: master czy slave / z błyskiem czy bez - też wyzwala Metza.
Ale MUSI byc włączony jakiś tryb sterowania.
Nie mam puszki z wbudowaną lampą.
I - mała poprawka: regulacja mocy 1/1-1/64 dotyczy trybu manualnego.
Rozdział proporcjonalny pomiędzy palnikami to 1/1-1/8
Jest aktualizacja firmware do Metz 15 MS-1 digital
Ukazło się nowe firmware do tej bezprzewodowej lampy pierścieniowej (nie tylko do makro) - świetnie współpracującej również z zewnętrznym, dowolnym masterem Canona i dającej duże możliwości zrównoważonego i bezcieniowego oświetlenia przy zaskakującej sprawności.
Witam w nawiązaniu do wcześniejszego wpisu, czy ktoś używa tej lampy Metz mecablitz 15 MS-1 digital lub innych pierścieniowych. Jeżeli tak to proszę podzielić się wrażeniami, bardzo mnie interesują przykładowe fotki bo niestety nigdzie ich nie mogę znaleźć
czy ktoś używa tej lampy Metz mecablitz 15 MS-1 digital
hekselman napisał już na tyle dużo, ze wydzieliłem w postaci odrębnego watku, ponieważ uważam że lampa ta jest godna osobnego tematu.
Przy okazji dorzucam link do instrukcji:
Też długo sie wahałem aż w końcu...cena wygrała. Zobacz to: http://www.metz-lampy.pl/?/aktualnosci/pokaz/6
Ciekawe podejscie do lampy pierścieniowej.
Ja wysterowuję ją ST-2...
pozwala dzieliś proporcje palników
Czy ratio pomiędzy palnikami działa z ST-E2 (A:B) czy też trzeba "dłubać" w ustawieniach na lampie?
Ratio palników łatwo ustawia się z poziomu "dłubania w lampie" - całe niewielkie MENU lampy uważam za łatwo dostępne.
Ratio sterowane z systemu Canona działa pomiędzy lampą Metza a innymi - współdziałającymi. Ja np często używam (dla poprawienia plastyczności zdjęcia) zamiast ST2 - drugiej lampy z sanek (sterującej) bądź lampy ustawionej z boku.
Za niewielkie pieniądze znajomy tokarz wykonał mi pierścień umożliwiający założenie do obiektywów filtrem 77mm - co prawda na ogniskowej 16 mm winietuje ale na 24-70 bez widocznych ubytków!
Lampa bardzo efektywnie współpracuje z zasilaniem Eneloopami (najmniejszymi).
Jesli chodzi o zdjęcia - lampa pierścieniowa pozwala na bardzo bliskie podejście do przedmiotu bez obawy o przysłonięcie obiektywem dostępu światła - to przy makro.
Osobiście uważam że bardzo cennym jest - przy doświetleniu dwoma lampami: pierścieniową i z sanek - zaskakująco skuteczne (nieosiagalne innymi prostymi metodami) wygubienie/rozmycie cieni.
hekselman a masz może jakieś macro z użyciem tej lampy? Powiedzmy przy f9-14 i iso max 200? Miałem w rękach tą lampę przez kilka min i wydawało mi się, że za słabo błyska.
Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 , C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne
Komentarz