X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

niezgoda w tym wypadku dotyczy tylko i wyłącznie wspomnianych ustawien lampy z poziomu body, nic wiecej
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• mistasz
      Bywalec
      • 2005
      • 160

To chyba znaczy że nie do końca wszystko współgra.
      Może ktoś się odezwie co ma taki zestaw i sprawdzi u siebie jak jest.
      W tej sytuacji jestem w kropce co robić.

Komentarz

• MC_
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3444

Lampa jest zgodna i powinno wyświetlać się w/w menu.

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

Zamieszczone przez mistasz
          To chyba znaczy że nie do końca wszystko współgra.
          Może ktoś się odezwie co ma taki zestaw i sprawdzi u siebie jak jest.
          W tej sytuacji jestem w kropce co robić.
          jest zgodna w 100%, to tylko ustawienia przez body, ktore maja ulatwic zycie jedynie, wszystkie te funkcje dzialaja jak trzeba ale ustawiac je mozna tylko z poziomu lampy,

moze najpierw pokaz nam te przepalona zdjecia, wstaw oryginaly JPG gdzies na serwer

Zamieszczone przez MC_
          Lampa jest zgodna i powinno wyświetlać się w/w menu.
          rozmawiany o 580EX a nie o 580EX II
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• mor_feusz
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1370

Zamieszczone przez jacekxyz
            Czyli co twierdzicie, ze 580EX powinna bez problemowo wspolpracowac z 50D?
            Wspolpacuje dobrze. Niee mozesz sterowac lampa z poziomu body (zmieniac ustawienia) poniewaz do tego wymagana jest EX II - czyli 430EX II oraz 580EX II. Jesli to jest 580EX - nie zadziala. Tylko wersje EX II moga byc kontrolowane przez body.

Komentarz

• mistasz
              Bywalec
              • 2005
              • 160

Sytuacja całkowicie inna gdy zmieniam ustawienie w zakładce:
              C.Fn I -7 Tryb Av - czas synchr.błysku

Było - 0: Auto
              Dałem-1: 1/250–1/60 s auto
              Gdy tak ustawione - lampa nie prześwietla.
              Przy ustawieniu na 0:Auto czas naświetlania się bardzo wydłuża i zdjęcia wychodzą prześwietlone.
              Przy ustawieniu na 1: czas nie jest ustawiany dłuższy jak 1/60.

Cyt. z instrukcji dotyczący wbudowanej lampy:
              Jeśli nie chcesz korzystać z długich czasów otwarcia migawki, ustaw funkcję
              C.Fn I -7: Tryb Av - czas synchr.błysku] jako [1: 1/250-1/60sek.
              autom.] lub [2: 1/250s (stały).

Komentarz

• Loome
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1008

ale pisales tez o trybie Tv, tam czas sie przeciez nie wydluzal..

Komentarz

• mistasz
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 160

Zamieszczone przez Loome
                  ale pisales tez o trybie Tv, tam czas sie przeciez nie wydluzal..
                  Jeżeli chodzi o Tv - gdy ustawiam czas i ISO tak aby nie migała przysłona że za mało światła to zdjęcie prześwietlone.
                  Z tego wszystkiego wynika że jak czas synchronizacji błysku jest zdefiniowany na 1/60 lub 1/125 wszystko pasuje. Zdaje się że czasu synchronizacji "Auto" lampa nie odczytuje ( o ile jej to potrzebne)

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

strasznie pogmatwales wszystko, to o czym piszesz to podstawy fotografowania z lampą, proste i dosc logiczne zaleznosci trybow automatyki do blysku lampy, myslisz tez chyba pojecia, co dla Ciebie znaczy w ostatnim poscie ze "zdjecie przeswietlone" ??

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

Zamieszczone przez jacekxyz
                      w jednym przypadku (sam sprawdzalem) nie dalo sie ustawic krotkich czasow tylko chyba 1/250, wszystkie problemy ustepowaly po zamianie na EX II, wiec cos chyba jest na rzeczy.
                      Zamieszczone przez mistasz
                      Sytuacja całkowicie inna gdy zmieniam ustawienie w zakładce: C.Fn I -7 Tryb Av - czas synchr.błysku

Było - 0: Auto
                      Dałem-1: 1/250–1/60 s auto
                      Gdy tak ustawione - lampa nie prześwietla.
                      Przy ustawieniu na 0:Auto czas naświetlania się bardzo wydłuża i zdjęcia wychodzą prześwietlone.
                      Przy ustawieniu na 1: czas nie jest ustawiany dłuższy jak 1/60.
                      Sugeruję zapoznanie się jeszcze kilka razy z instrukcjami obsługi aparatu i lampy oraz przeczytanie podklejonego w tym dziale wątku odnośnie ettl..
                      bo skoro piszesz o czasie synchronizacji i dziwisz się że coś się nie da ustawić to znaczy że tu podstawy się kłaniają (podpowiedź: "HSS")
                      Dodam też jeszcze że zarówno z 580 i 580II lampy działają bardzo podobnie - bo jak w podklejonym wątku jest napisane ETTL2 to funkcja body, a nie lampy..

Zamieszczone przez sebcio80
                      strasznie pogmatwales wszystko, to o czym piszesz to podstawy fotografowania z lampą, proste i dosc logiczne zaleznosci trybow automatyki do blysku lampy, myslisz tez chyba pojecia, co dla Ciebie znaczy w ostatnim poscie ze "zdjecie przeswietlone" ??
                      dokładnie..i tak na końcu zabaw z lampą dojedziesz do wniosku że cała zabawa z lampą na Av czy Tv i tak jest bez większego sensu i zaczniesz robić na M - tu kontrolujesz wszystko jak chcesz i wtedy są najlepsze efekty
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• mistasz
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 160

strasznie pogmatwales wszystko
                        Tak, pogmatwałem. W końcu aby wyjaśnić o co mi chodzi chciałem dzisiaj zrobić przykładowe zdjęcia. A tutaj zaskoczenie, wszystko działa normalnie, zdjęcia dobrze naświetla. Nawet po ustawieniu "C.Fn I -7 Tryb Av - czas synchr.błysku"
                        na "0: Auto" ???????????????
                        co dla Ciebie znaczy w ostatnim poscie ze "zdjecie przeswietlone" ??
                        Szkoda że pokasowałem wczorajsze pstryki. Chodziło mi o to że total prześwietlone. Nawet ściany które są koloru "brzoskwinia" wychodziły białe.
                        Coś gdzieś siedzi albo siedziało i oby się nie powtórzyło. Nie mam pojęcia co by mogło być.
                        Na razie dzięki za podpowiedzi i wyrozumiałość.

Komentarz

• digitgreg
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 56

ja miałem coś takiego:

Body 40D, lampa 580 EX II

Komentarz

• mistasz
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 160

Sprawdziłem parametr "bezpieczne przesuw. ekspozycji" i miałem na "wyłącz"
                            Wszystko już gra. Nie wiem czy gdzieś źle stykało czy co, dzisiaj po załączeniu jest jak najbardziej OK.

Komentarz

• argar
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 41

używałem zestawu 50D + 580EX i gra to idealnie.... swietna lampa ... obecnie sprzedałem 580ex bo generalnie nie używałem lampy za często.... za to ostatnio nabyłem 550EX.... i również z 50D ta lampa daje super rezultaty....

Komentarz

• mistasz
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 160

W sumie moja lampa poszła do naprawy. Podejrzewam że coś ze stykami stopki, często głupieje po zdjęciu/założeniu.

Komentarz

Pracuję...