X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MariuszJ
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1697

Konfiguracja E-TTL + lampy manualne

Wiem, że odpowiedź na to lamerskie pytanie jest na tym forum, nie bijcie, ale nie znajduję.

Konfiguracja: 580EXII na sankach w E-TTLu. Na kablu PC wisi nadajnik Yongnuo RF-602, do odbiorników poprzyczepiane manualne lampy.

Błysną z przebłyskiem pomiarowym? Innymi słowy - pomiar E-TTL będzie zrobiony z doświetleniem przez te lampy manualne czy też bez? Jak zrobić żeby był (inaczej E-TTL w takiej konfiguracji nie ma sensu).
    Entuzjastyczny Neofita
  • szwayko
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2076

Witam ja wlasnie tak tego uzywam.
    Tyle ze na lampie E-TTL mam -2EV czasem -3EV. Zeby tylko doblysnela z przodu delikatnie.
    frickr FB
    www.szwajkowski.pl

Komentarz

• MariuszJ
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1697

Ale (właśnie znalazłem) http://canon-board.info/showpost.php...72&postcount=7

Zamieszczone przez KuchateK
      Wszelkie montowane na stopce akcesoria ktore nie sa dedykowane reaguja tylko na blysk wlasciwy. Przedblysk to funkcja lamp dedykowanych, ktore wspolpracuja z body i to body decyduje o sile blysku. Gniazdo PC zawsze tylko blysk wlasciwy.
      Szwayko, czy to znaczy że mierzysz E-TTLem ciemnicę, bez doświetlenia lampami manualnym, wyzwalanymi na pałę z błyskiem właściwym?
      Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

z FELem powinno chyba zadziałać.. ale szczerze to chyba bez sensu trochę..
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• szwayko
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2076

Zamieszczone przez MariuszJ
          Szwayko, czy to znaczy że mierzysz E-TTLem ciemnicę, bez doświetlenia lampami manualnym, wyzwalanymi na pałę z błyskiem właściwym?
          Dokładnie - jak mam na dane warunki ustawione lampy manualne - ta lampa E-TTL swoim programem działa, tzn. niedoświetli o 2-3EV, tak jakby manualni nie było, bo przecież przy przedblysku (FEL) ich nie ma.
          frickr FB
          www.szwajkowski.pl

Komentarz

• MariuszJ
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1697

To przyznam, że już nie rozumiem, po co Ci w takim razie ten E-TTL na masterze
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            .
            Może sprecyzuje, co chcę osiągnąć - E-TTL mierzący światło, generowane przez manualne lampy z wyzwalaczami radiowymi.

Aż nie chce mi się wierzyć, że najtańszym rozwiązaniem są Pixele z lampami wspierającymi E-TTL...
            Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630. Powód: Automerged Doublepost
            Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• MariuszJ
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1697

.
              To może z innej nieco beczki

Na stopce mam Pixela TR-332. Do 2 odbiorników przyczepione 580EXII i jakiś tani manual powiedzmy Yongnuo 460. Czy chińczyk błyśnie do pomiaru E-TTL czy odpali jedynie jego błysk właściwy?

Innymi słowy - czy w lampowym systemie mieszanym (E-TTL i manuale) przedbłyski pomiarowe emitują wyłącznie lampy kompatybilne z E-TTL?
              Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• szwayko
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2076

nie wiem jak zadziala tr-332
                frickr FB
                www.szwajkowski.pl

Komentarz

• sebcio80
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2655

.
                  To może z innej nieco beczki

Na stopce mam Pixela TR-332. Do 2 odbiorników przyczepione 580EXII i jakiś tani manual powiedzmy Yongnuo 460. Czy chińczyk błyśnie do pomiaru E-TTL czy odpali jedynie jego błysk właściwy?

Innymi słowy - czy w lampowym systemie mieszanym (E-TTL i manuale) przedbłyski pomiarowe emitują wyłącznie lampy kompatybilne z E-TTL?
                  chinczyk blysnie tylko blyskiem wlasciwym,
                  zreszta uwierz mi, ze w wiekszosci przypadkow przedblyski pomiarowe z ronych lamp psuja efekt i falszuja pomiary aparatu,
                  Moje wątki na forum: sport | fashion
                  | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• MariuszJ
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1697

Zamieszczone przez sebcio80
                    chinczyk blysnie tylko blyskiem wlasciwym,
                    zreszta uwierz mi, ze w wiekszosci przypadkow przedblyski pomiarowe z ronych lamp psuja efekt i falszuja pomiary aparatu,
                    No to mix lamp w E-TTLu i manualnych jest po prostu bez sensu. Albo full E-TTL albo full manual. Przyznam, że jestem mocno zawiedziony brakiem możliwości synchronizacji przedbłysku z nastawionymi lampami manualnymi, tak żeby robiły za światło zastane. W N...nie też tak jest?
                    .
                    Fotocele reagujące na każdy błysk dadzą radę (błysną raz z pomiarowym, drugi z właściwym?) czy nie wyrobią?
                    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• sebcio80
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2655

No to mix lamp w E-TTLu i manualnych jest po prostu bez sensu. Albo full E-TTL albo full manual. Przyznam, że jestem mocno zawiedziony brakiem możliwości synchronizacji przedbłysku z nastawionymi lampami manualnymi, tak żeby robiły za światło zastane. W N...nie też tak jest?
                      .
                      Fotocele reagujące na każdy błysk dadzą radę (błysną raz z pomiarowym, drugi z właściwym?) czy nie wyrobią?
                      nie wyrobią,
                      sesnu to raczej nie ma aby aparat miezyl jako zastane swiatlo blysk lampy, zdajesz sobie sprawe ze gdyby lampa ustawiona manualnie blysnela w trakcie pomiaru to body uznalo by, ze swiatla jest duzo i lampy w ETTL, blysnely by tylko minimalna moca,

w wiekoszsci konfiguracji nawet mierzony przedblysk z lamp E-TTL przeklemuje pomiar i zdjecie jest niedoswietlone tam gdzie chcemy,
                      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• MariuszJ
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1697

nie wyrobią,
                        sesnu to raczej nie ma aby aparat miezyl jako zastane swiatlo blysk lampy, zdajesz sobie sprawe ze gdyby lampa ustawiona manualnie blysnela w trakcie pomiaru to body uznalo by, ze swiatla jest duzo i lampy w ETTL, blysnely by tylko minimalna moca,
                        Masz rację, zaskoczyła mi teraz jakieś zwapniała synapsa... całe moje kombinowanie zasadzałem na wierze, że pomiar E-TTL trwa równie długo, co późniejsze naświetlanie (czyli mierzy w czasie, który sam właśnie wylicza )

Wybaczcie debilizm...

w wiekoszsci konfiguracji nawet mierzony przedblysk z lamp E-TTL przeklemuje pomiar i zdjecie jest niedoswietlone tam gdzie chcemy,
                        Mam doświadczenie jedynie z E-TTL na jednej lampy i w zasadzie trudno mi się doczepić do rezultatów tego pomiaru. Inna sprawa co system robi w przypadku wielu E-TTL-owych lamp - macie jakieś doświadczenia?
                        Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• sebcio80
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2655

Mam doświadczenie jedynie z E-TTL na jednej lampy i w zasadzie trudno mi się doczepić do rezultatów tego pomiaru. Inna sprawa co system robi w przypadku wielu E-TTL-owych lamp - macie jakieś doświadczenia?
                          system niestety nie jest zbytnio inteligenty, nie wie ile jest lamp i jakie przedblyski mierzy, jesli jakas lampa swieci na biale tlo to aparat uwaza ze jest wystarczajaco jasno i lampy swiecoce na glowny temat blyskaja za slabo,

zasadniczo jak chcesz korzystac z E-TTL to polecam uzywanie go dla jednej lampy ktora swieci na glowny temat a reszta lamp juz w manualu i kontrujace a przede wszystkim te swiecace na tlo,

jak chcesz wszystko w E-TTL to tylko Pocketwizard z Zone Controllerem, tam system dziala bardziej inteligetnie i kazda grupa lamp jest jakby traktowana osobno

Komentarz

• MariuszJ
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 1697

system niestety nie jest zbytnio inteligenty, nie wie ile jest lamp i jakie przedblyski mierzy, jesli jakas lampa swieci na biale tlo to aparat uwaza ze jest wystarczajaco jasno i lampy swiecoce na glowny temat blyskaja za slabo,
                            Masakra... to jest rzeczywiście bezużyteczne...

zasadniczo jak chcesz korzystac z E-TTL to polecam uzywanie go dla jednej lampy ktora swieci na glowny temat a reszta lamp juz w manualu i kontrujace a przede wszystkim te swiecace na tlo,
                            Czyli tak jak Szwayko. Pytanie na grzyba mi wtedy cały ten pomiar. Sensowniej wrzucić full manual na wszystkich lampach, strzelić próbnie, skorygować wg histogramu (na lampach, czasem, przysłoną). Ustawienia błysku samotnej lampy E-TTLowej są nijak bowiem nieprzystające do sytuacji świetlnej w czasie naświetlania matrycy.

Myślałem o czymś bardziej dynamicznym niż błyskanie studyjne w stałych warunkach oświetleniowych (rozproszenie doświetlających lamp manualnych i dynamiczny reportaż z aparatem i E-TTLową lampą na sankach). Już wiem, że jajco z automatyki, chyba że jak proponujesz:

jak chcesz wszystko w E-TTL to tylko Pocketwizard z Zone Controllerem, tam system dziala bardziej inteligetnie i kazda grupa lamp jest jakby traktowana osobno
                            Czyli reasumując: Pixele względem prostych Yongnuo dadzą Ci jedynie HSS oraz wygodny off-shoe dla jednej lampy w E-TTL.
                            .
                            są nijak bowiem przystające (zamotałem się w przeczeniach)
                            Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              PREMIUM member
                              • 2006
                              • 4250

zasadniczo jak chcesz korzystac z E-TTL to polecam uzywanie go dla jednej lampy ktora swieci na glowny temat a reszta lamp juz w manualu
                              To też nie zadziała bo aparat mierzący światło lampy pracującej w trybie ETTL nic nie wie o tym jak jasno będzie w kadrze gdy odpalone zostaną lampy pracujące w manualu. Oznacza to że błysk dla ETTL zostanie obliczony dla ciemnej sceny, bez oświetlenia lamp pracujących w manualu. No chyba że jest taki system, który lampy manualne odpala dwa razy, raz w trakcie przedbłysku dla lampy w ETTL i drugi raz już do zdjęcia.
                              A dlaczego nie ma sensu? Ja sobie takie ustawienie wyobrażam np. lampa w trybie 'M' robi ogólne oświetlenie pomieszczenia, a druga lampa w ETTL oświetla modela, który może się ruszać i za każdym razem potrzebna jest inna moc błysku.
                              Ostatnio edytowany przez MMM; 4761. Powód: Automerged Doublepost
                              Digart

Komentarz

Pracuję...