X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sw.wilq
    • 2011
    • 5

W moim przypadku w tej chwili jest to C 500D, ale w połowie przyszłego roku planuję doposażyć się jeszcze w 7D lub ... 5D jeśli jakimś cudem budżet pozwoli.

Co do charakterystyki pracy to zdjęcia portretowe, fotografia dziecięca - domowe studio + plener.

Komentarz

• andymis
      Bywalec
      • 2007
      • 113

Pozwolę sobie przylączyć sie do wątku - nigdy nie miałem i nie używałem zewnętrznej lampy. Na czym polega ostrzenie lampy ? Byłem przekonany, że ostrzy aparat, a lampa doświetla - zdziwiły mnie stwierdzenia, że jedna lampa ostrzy lepiej od drugiej. Pytam, gdyz doszedłem do wniosku, że też juz dorosłem do kupna i myślałem o YN-565

Komentarz

• grzegorzki
        Początki nałogu
        • 2009
        • 369

Zamieszczone przez andymis
        Na czym polega ostrzenie lampy ?
        Lampa wspomaga prace autofokusa, wyswietlajac na czerwono 'wzorek' kresek, które powinny sie pokrywać z punktami autofokusa, ale w YN 565EX skrajne boczne kreski z wzorka są umieszczone zbyt wąsko i nie pokrywają się z punktami ostrzenia np 5D i 450D. Pozostałe punkty, a tym bardziej centralny, działają OK.
        To wspomaganie jest przydatne wyłącznie w warunkach słabego światła zastanego.
        6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
        Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• andymis
          Bywalec
          • 2007
          • 113

OK, dziekuję, czyli jeśli dobrze zrozumiałem de facto lampa wspomaga AF aparatu, ale do tego celu wzorek z lampy powinien pokrywać sie z polem punktów AF ? W takim wypadku wspomagane byłyby wszystkie punkty, a w tym YN jest zbyt wąsko więc właściwie wspomagany jest centralny i te na linii środkowej i dwóch wewnetrznych - problem ze skrajnymi, czy tak ? Przy okazji jak to wygląda dla 400d i 60d ?

Komentarz

• andymis
            Bywalec
            • 2007
            • 113

Mam jeszzce jedno pytanie odnośnie braku HSS w tej lampie - wg danych czas błysku jest od "•Czas błysku: 1/800 s–1/20000 s". HSS działa teoretycznie przy czasach poniżej 1/250s - jak to odczytać i interpretować ?

Komentarz

• Usjwo
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1055

Czas blysku to czas blysku . HSS to mozliwosc powtorzenia wielokrotnie tego krotkiego blysku, aby naswietlic calo klatke gdy nie jest calkowicie odslonieta przez migawke

Komentarz

• andymis
                Bywalec
                • 2007
                • 113

OK, dziekuję za informację, czyli jeśli potrzebujemy np. błysku przy czasie 1/1000 to HSS daje nam serię błysków o krótszym czasie np 20 błysków o czasie 1/20000. Mam nadzieję, że teraz dobrze to zrozumiałem. Podpowiedzcie, czy z Waszego doświadczenia HSS jest niezbedny, czy w normalnym amatorskim użytkowaniu można sie bez niego obyć ?

Komentarz

• Usjwo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1055

To tak jak ze wszystkim, na poczatku amator moze sie bez niego obejsc, potem staje sie niezbedny . Ja uzywam baaardzo rzadko, ale wlasnie na te okazje warto miec

Komentarz

• preinwher
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 458

HSS to świetna opcja, powinna być w każdej lampce.

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• andymis
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 113

Problemem jak zwykle jest czas, a czas jak wiadomo to ... Te lampki z HSS niestety kosztuja sporo stąd myślałem o omawianym YN-ie, jako alternatywę brałem systemową C 430 EX. Niestety jej ceny oscylują koło 1000PLN.

Komentarz

• simon83
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 216

Jest jeszcze alternatywa w postaci Metza 50 AF1 (ok. 800 zł), którego mam zamiar osobiście zakupić jako uzupełnienie posiadanej 430EX.
                        Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
                        Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Komentarz

• andymis
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 113

Tak, patrzyłem na Metza, przyznam, że naprawdę wpadł mi woko ten YN, trochę po informacjach od innych zmartwił mnie brak HSS, poza tym jak dla mnie idealna. Musze jeszcze to przetrawić. Ciekawi mnie też jak rozwinie sią wątek o awaryjności.

Komentarz

• grzegorzki
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 369

Zamieszczone przez andymis
                            OK, dziekuję, czyli jeśli dobrze zrozumiałem de facto lampa wspomaga AF aparatu, ale do tego celu wzorek z lampy powinien pokrywać sie z polem punktów AF ? W takim wypadku wspomagane byłyby wszystkie punkty, a w tym YN jest zbyt wąsko więc właściwie wspomagany jest centralny i te na linii środkowej i dwóch wewnętrznych - problem ze skrajnymi, czy tak ? Przy okazji jak to wygląda dla 400d i 60d ?
                            Dobrze zrozumiałeś.
                            Szczerze i konkretnie, to ktoś na tym forum napisał o problemie z punktami skrajnymi. Założyłem EX580 II, wszystko się pokrywało i plumkało. Nuuuda. Założyłem YN565, zgasiłem światło i ustawiłem AF na punkt skrajnie lewy. Na wizjerze zauważyłem że punkt AF jest niewiele, ale bardziej na lewo od ostatniej kreski wyświetlanego wzorka. Tym niemniej przy +-50% ujęć wyszło ostro, w pozostałych przypadkach musiałem zmienić kadr o kilka-kilkanaście cm aż AF 'zaskoczył', mimo iż nie pokrywał się. Jak wiadomo, aparat nie ustawia ostrości na punkt świecenia diody, lecz minimalnie obok.
                            Ogólnie wzorek YN565 jest bardziej wyraźny od EX580 II i w punkcie centralnym sprawia wrażenie, że wspomaga lepiej.

Co do współpracy z EX580 II to jest jedna ciekawostka. Jeśli ustawi się YN jako slave to czas sychro spada do 1/120; ale jeśli działa samodzielnie lub jako slave, ale bez włączenia opcji slave to czas synchro jest 1/250. EX580 II ma czas synchro 1/200, dalej trzeba włączyć HSS i koniec współpracy z YN 565.
                            Czyli mówiąc inaczej (całkiem inaczej ), YN565 można odpalić jako slave używając lampy wbudowanej, bo ma fotocelę.
                            Można też jako slave z e-ttlem gdy mamy EOS 60D, 600D lub 7D lub EX 580 II.
                            6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
                            Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• swallow77
                              Początki nałogu
                              • 2010
                              • 322

Zamieszczone przez grzegorzki
                              (...) Na wizjerze zauważyłem że punkt AF jest niewiele, ale bardziej na lewo od ostatniej kreski wyświetlanego wzorka. (...)
                              eee, to chyba naturalne. Jeszcze nie widziałem hot shoe, w którym lampy nie dałoby się obrócić w poziomie (lewo-prawo) wykorzystując luz stopki. Co innego, gdyby trzeba było wyżej-niżej.

Komentarz

• andymis
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 113

Zamieszczone przez grzegorzki
                                Dobrze zrozumiałeś.
                                ...Założyłem YN565, zgasiłem światło i ustawiłem AF na punkt skrajnie lewy. Na wizjerze zauważyłem że punkt AF jest niewiele, ale bardziej na lewo od ostatniej kreski wyświetlanego wzorka. Tym niemniej przy +-50% ujęć wyszło ostro, w pozostałych przypadkach musiałem zmienić kadr o kilka-kilkanaście cm aż AF 'zaskoczył', mimo iż nie pokrywał się. Jak wiadomo, aparat nie ustawia ostrości na punkt świecenia diody, lecz minimalnie obok.
                                Ogólnie wzorek YN565 jest bardziej wyraźny od EX580 II i w punkcie centralnym sprawia wrażenie, że wspomaga lepiej.
                                W tych sprawach jestem laikiem - nigdy dotąd , a bawię się już około 25 lat nie używałem zewnętrznej lampy - czy z lampą dzięki temu wspomagającemu wzorkowi jestem w stanie zrobić ostrą fotę w ciemnosci ? Czy AF w tym momencie ustawia się widząc wzorki na obiekcie a nie sam obiekt ?

Komentarz

Pracuję...