tak się właśnie zastanawiam czy nie zmienić YN na te strato2 z wygody. Żeby nic nie dyndało itp. historie.
X
-
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk -
Tak sobie czytam i zglebiam temat... ale co to za zaleta, skoro na sanki i tak wpinam lampe (np 580tke) ktora steruje mi nie tylko w manualu ale i eTTl? Rozumiem, gdyby sam nadajnik pracowal tak jak st-e2 to bylaby zaleta Strato.Zaleta jest taka, że możesz jednocześnie mieć radiowo sterowane lampy manualne do strobingu, a na body lampę systemową do oświetlania AF i doświetlania pierwszego planu.Komentarz
-
Bo Strato maja:
a) srube kontrujaca na sankach nadajnika - nic sie nie wysuwa
b) lepsze zasilanie nadajnika (2xAAA)
c) na 'sanki' zakladam lampe Master, ktora steruje mi slave'y, a do do odbiornika strato podpinam lampe full manual.
Minusem jest wyzsza cena, ale mi akurat az tak bardzo nie wadzi, wole to, niz zwisajacy od aparatu gdzies z boku nadajnik YN :PKomentarz
-
Jakiś kompromis musi być. A zawsze można gdzieś na rzepę przypiąć nadajnik z Rf- 602Komentarz
-
Bo systemowa pracuje przez IR??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym kto powiedział, że na statyw chce innego automata Canona? Planuję manualne YN które jest tanie jak barszcz. Ciekawe jak bym miał ją wyzwolić przez IR z 580-tki?5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + SandiskKomentarz
-
No bo tak jest przesylana informacja w wireless ettl :P
YN maja fotocele, wiec wyzwolisz je przez 580-tke
Komentarz
-
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + SandiskKomentarz
-
Panowie mam prośbę. Mam 580exii i planuję zakupienie właśnie rf-602 z dwoma odbiornikami. Teraz mam pytanko. Jaką najtańszą lampkę mi polecicie jako drugi odbiornik. Dopiero zaczynam przygodę z wyzwalaniem bezprzewodowym więc proszę o wyrozumiałość
^_^Komentarz
-
Możesz wybrac YN-460II za cca. 140 PLN z ebay, albo YN-560 za cca 200 PLN z ebay.
Obie mają niby ta samą moc. Mój światłomierz pokazuje jednak 1/3 EV róznicy na niekorzyść YN-460II.
Są to proste lampki z fotocelą, tanie, bardzo dobre do doświetlania. YN-560 jest solidniej zrobiona i ma zoom, co akurat jest mało potrzebne do strobingu.Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
-
-
A) moze reagowac z opoznieniem - czyli w praktyce na tzw drugi blysk
B) 580EX moze pracowac w trybie manualnym - czyli bez generowania przedblyskow
Kazdy sposob wyzwalania ma pewna zawodnosc - najczesciej zmniejszajaca sie wraz z poniesionymi kosztami.Komentarz
-
Witaj , ja korzystam od jakiegos czasu z zestawu pixel pawn, dosc dobre wykonanie , niezawodne w terenie (jesli chodzi o zasieg) , polecamKomentarz
-
no dobrze, a co z yongnuo RF-603 ??
używa już ktoś?
idea uniwersalnych transciverów zamiast nadajnik+odbiornik jest bardzo fajna. np. kupuję 4 sztuki i mam raz jeden nadajnik i trzy odbiorniki (aparat steruje 3 lampami), a kiedy indziej mam dwie niezależne pary (aparat steruje lampą, a my sterujemy aparatem)
cena RF-602 i RF-603 wydaje się zbliżona...
pozdro.,
m.
Świetna sprawa. Dobra cena i co przy tym ważne, nie wygladają kiczowato i tandetnie. Nie zdazyło mi sie zeby nie wyzwolily lampy. Jedyne co mi się nie podoba to to, że gdy założe nadajnik na aparat a na nadajnik lampę systemową to TTL nie jest przenoszony - lampa błyska z pełną mocą. Nie wiem dlaczego tak jest (bo przeciez wszystkie styki od ttl są naniesione na nadajnik). Może ja mam jakąś felerną sztukę, albo coś źle robię. aa i z moim 5d synchro tylko do 1/160 :/
Komentarz
-
Czy do RF-60x lub Strato można podłączyć bezpiecznie lampy stare, z wysokim napięciem na stopce?Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
KonfucjuszKomentarz
Komentarz