X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nonsense
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 25

Softbox vs Standardowy dyfuzor na lampe

Witam.
    Z góry uprzedzam, że szukałem ale nic konkretnego nie znalazlem a potrzebuje jeszcze dzisiaj zamówić dyfuzor. Generalnie jest mi potrzebny na studniówkę gdzie będzie dosyć ciemno. Potrzebuje dosyć taniego, bo jest mi potrzebny tylko na ta jedna okazje.

Daje linki do aukcji :

czy

? Proszę o odpowiedź i z góry pozdrawiam. Michał
  • MacRo
    Coś już napisał
    • 2011
    • 87

Tak się składa, że posiadam zarówno dyfuzor, jak i ten mini-softbox.

Dla porównania:

Strzał bezpośredni z założonym dyfuzorem:

Strzał bezpośredni z założonym softboxem:

Na studniówce to raczej lepiej wykorzystać światło zastane + wspomaganie lampą kierowaną w sufit lub na ścianę za Tobą. Chociaż, wszystko zależy od sytuacji, do której fotograf powinien potrafić na bieżąco się dostosowywać.

Stwierdzenie, że potrzebujesz jakiegoś "rozpraszacza" na jedną okazje jest troszkę dziwne. Przecież dla takiego dyfuzorka można znaleźć mnóstwo okazji do wykorzystania
    FotoMaciej
    C 7D (Magic Lantern)| C 400D (400plus mod + IR MOD) | Sigma 17-50 f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 | C ex430 II | Nissin 866 Mark II

Komentarz

• Joshec
      Bywalec
      • 2006
      • 167

może tu:

no i wątek o zdjęciach na studniówce

I na koniec... naprawdę tylko na raz, za to najtaniej, szybko i skutecznie? -> (zupełnie poważnie) kawałek białego kartonika na palniku na gumce ...
      Ostatnio edytowany przez Joshec; 5857.

Komentarz

• suchyHc
        Uzależniony
        • 2007
        • 504

Owiń lampę kartką tak jak wspomniał przedmówca :P Weź czystą formatu a5, kawalek gumki i skostruuj sobie z tego odblysnik. Ja nawet nie biore tego zestawu ze soba, bo w kazdym miejscu gdzie robie zdjecia kartki ma recepcja, kuchnia czy cokolwiek... często mają też gumki recepturki Efekt jest o wiele lepszy niż strzał bezpośrednim światłem z małej powierzchni dyfuzora. Zaoszczędzone pieniądze rozdaj cyganom
        Skasowali mi ;(

Komentarz

• KUBAwo
          Początki nałogu
          • 2008
          • 449

Zamieszczone przez MacRo
          Tak się składa, że posiadam zarówno dyfuzor, jak i ten mini-softbox.

Dla porównania:

Strzał bezpośredni z założonym dyfuzorem:

Strzał bezpośredni z założonym softboxem:

Na studniówce to raczej lepiej wykorzystać światło zastane + wspomaganie lampą kierowaną w sufit lub na ścianę za Tobą. Chociaż, wszystko zależy od sytuacji, do której fotograf powinien potrafić na bieżąco się dostosowywać.

Stwierdzenie, że potrzebujesz jakiegoś "rozpraszacza" na jedną okazje jest troszkę dziwne. Przecież dla takiego dyfuzorka można znaleźć mnóstwo okazji do wykorzystania
          Ale co do pierwszej fotki to zdaje mi się, że raczej lampą ze stofenem itp nie błyska się na wprost tylko pod kątem 45 stopni.

pzdr
          5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• r3b
            Bywalec
            • 2011
            • 216

Zamieszczone przez suchyHc
            Owiń lampę kartką tak jak wspomniał przedmówca :P Weź czystą formatu a5, kawalek gumki i skostruuj sobie z tego odblysnik. Ja nawet nie biore tego zestawu ze soba, bo w kazdym miejscu gdzie robie zdjecia kartki ma recepcja, kuchnia czy cokolwiek... często mają też gumki recepturki Efekt jest o wiele lepszy niż strzał bezpośrednim światłem z małej powierzchni dyfuzora. Zaoszczędzone pieniądze rozdaj cyganom
            Ja w myśl przedmówcy stosuje coś takiego: http://allegro.pl/odblysnik-kierunko...039340917.html

Bardzo dobry sprzęcik. Polecam jeśli nie chcesz się bawić z kartkami, bo nie da to innego efektu niż zwykła kartka papieru

Komentarz

• nonsense
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 25

Dzięki za odzew. Napisałem, że tylko na tą okazję ponieważ pożyczyłem lampkę, więc miało być to użyte tylko ten jeden raz. Jednak posłuchałem Was i zrobię coś home made. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam !

Komentarz

• drac
                Coś już napisał
                • 2011
                • 61

Jeśli home made to polecam ci zrobić coś takiego http://www.pieroway.com/reflectorcanon.pdf
                Canon 5D, C50/1.4, METZ 58

Komentarz

• kamyk123
                  • 2011
                  • 2

Zamieszczone przez drac
                  Jeśli home made to polecam ci zrobić coś takiego http://www.pieroway.com/reflectorcanon.pdf
                  A on bardziej pasuje do lampy zewnętrznej? Do wbudowanej też się nada ?

Komentarz

• Viqy
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 407

Zamieszczone przez kamyk123
                    Jeśli tylko uda Ci się wygiąć wbudowaną tak, aby świeciła do góry ...
                    rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• MacRo
                      Coś już napisał
                      • 2011
                      • 87

Zamieszczone przez kamyk123
                      Oj chyba ciężko będzie ten odbłyśnik przytwierdzić do lampy wbudowanej Do takiego zastosowania są gotowe dedykowane dyfuzory dostępne np na allegro.

A co do samego odbłyśnika który podałeś w linku to jego działanie jest naprawdę świetne.
                      FotoMaciej
                      C 7D (Magic Lantern)| C 400D (400plus mod + IR MOD) | Sigma 17-50 f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 | C ex430 II | Nissin 866 Mark II

Komentarz

• kamyk123
                        • 2011
                        • 2

A może ktoś z was natrafił na taki wynalazek, wsuwany w uchwyt do mocowania zewnętrznej lampy, z tworzywa z małym lusterkiem mającym skierować błysk z wbudowanej lampy na sufit? W którymś z wątków ktoś podawał nawet jego nazwę ale siedzę i szukam i nie mogę tego znaleźć. Wybaczcie mały OT

Komentarz

• FlatEric
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 572

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/delta-...lyskowych.html
                          SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
                          Analogowy DeviantArt
                          Wypociny formalne
                          Wypociny techniczne

Komentarz

• 4bert
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 74

Jeden problem. Głębokie wsunięcie w sanki powoduje, że aparat odbiera to jako zewnętrzną lampę (czujnik?) i nie otwiera lub nie uruchamia wbudowanej. Delikatnie wsunięty nieco się chwieje. Jakieś sugestie?
                            Rozum jest rzeczą najsprawiedliwiej wśród ludzi podzieloną, bo nie spotkałem nikogo, kto by się uskarżał, że ma go za mało
                            Wg Kartezjusza

Komentarz

• sylwek2k
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 352

Pilniczek i jazda ))

Komentarz

Pracuję...