X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zenek
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 37

Kilka pytań do wyzwalamia ST-02

Posiadam chińskie ST-02, lampy C580EXII i YN565EX a aparat to C50D i pytania dotyczą wyzwalania za pomocą tego zestawu i robię zdjęcia małemu przedmiotowi tak z max 1 m.

1. Czy można wyłączyć miganie na lampach w trybie slave ? Na zdjęciach mam czerwone kolorki od nich (poza oczywiście skręceniem lampy żeby świeciła obok)
    2. Czy można wyłączyć wspomaganie AF na ST-02 ? Na lampach wyłącza się to wchodząc do np menu C50D i tam mogę wyłączyć AF, na ST-02 to nie działa, tzn mogę wejść do Fn i zobaczyć co tam jest (same 0) ale zmienić juz nie mogę.
    3. Czy można ustawiać manualne ustawianie na lampach za pomocą ST-02 ? Jak mam ustawioną lampę C580EXII na master na stopce to mogę wchodząc do menu aparatu ustawić manual błyskania i np na lampie B ustawić 1/64 mocy. Na ST-02 po wejściu do menu aparatu widzę, że można ustawic manual ale po wybraniu manual natychmiast przeskakuje na ETTLII.
  • miszaqq
    Uzależniony
    • 2006
    • 678

1. duck/duct tape ?
    2. duck/duct tape ?
    3. ?
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• Zenek
      Dopiero zaczyna
      • 2011
      • 37

Myślałem o jakimś bardziej finezyjnym rozwiązaniu

Komentarz

• miszaqq
        Uzależniony
        • 2006
        • 678

te najprostsze czest sa najskuteczniejsze
        czy jestes pewien ze te czerwone kolorki masz od blyskajacych lampek ?
        i dlaczego chcesz wylaczac wspomaganie AF ? czyzby zywy obiekt ktory ucieka sprzed obiektywu jak mu zamrugasz na czerwono ?
        EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• Zenek
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 37

Na pewno mam czerwoną linię od ST-02 bezpośrednio na przedmiocie (po bokach czerwone od lampek myślę, przedmiot metalowy, błyszczący) Oczywiście nie ucieka Odległość fotografowania jakieś 40 cm, więc ta czerwona linia bardzo widoczna.

Komentarz

• sylwek2k
            Początki nałogu
            • 2009
            • 352

a) najprawdopodobniej widoczna czerwien, to odbicie blysku od czerwonej zaslepki, gdzie znajduja sie diody AF
            b) wejdz do fn APARATU (a nie lampy) i wylacz tam wspomaganie :]
            c) nie, nie mozna
            Ostatnio edytowany przez sylwek2k; 26229.

Komentarz

• Zenek
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 37

Dzięki
              a) nie, to jest ładna pionowa centralna długa linia (choć faktycznie boki mogą być z odblasku)
              b) zadziałało zapomniałem o nastawach aparatu
              c) szkoda myslałem, że jak działa na lampie jako master to na St02 też zadziała, ale przynajmniej nie będę szukał

Komentarz

Pracuję...