X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yrats
    Zablokowany
    • 2011
    • 146

Odp: Jaką lampę do eos 450d? Proszę o pomoc...

Zamieszczone przez grzegorzki
    Na czym opierasz podejrzenia wobec Szanownej Elgawy o wykonywanie jakowychś wywrotowych przedbłysków ?
    Kolega raczy żartować czy na serio nie zrozumiał na czym polega działanie tego typu fotoceli? Nie mówię o Elgawie tylko o błysku aparatu fotograficznego, który ją ma wyzwolić. Niestety nawet przy ustawieniu aparatu w tryb M wbudowana lampa i tak robi swoje czyli wysyła przedbłysk pomiarowy. Oczywiście można to obejść sztucznie wymuszając ów przedbłysk i kilka sekund później (po ponownym naładowaniu szanownej Elgawy), jak to Kolega zgrabnie ujął, zrobić zdjęcie.
    Takie rozwiązanie jest jednak mocno prowizoryczne podobnie jak otępianie czułości fotoceli taśmą - ot zabawa nie warta Elgawy.

Komentarz

• Ligo
      Początki nałogu
      • 2012
      • 385

Zamieszczone przez yrats
      ot zabawa nie warta Elgawy
      Hmm, ciekawe...
      Że prowizorka, to oczywiste. Ale niewarta Elgawy?
      Mam N128 od 1984r, kiedy kupiłem ją w NRD. Byłem przekonany, że poznałem ją na wskroś,
      bo to w sumie bardzo prymitywna lampa. A jednak o czymś nie wiem?

Acha, moja ma na stopce 220V, czyli tyle samo, na wejściu, co na wyjściu

Komentarz

• yrats
        Zablokowany
        • 2011
        • 146

Zamieszczone przez Ligo
        Hmm, ciekawe...
        Że prowizorka, to oczywiste. Ale niewarta Elgawy?
        Mam N128 od 1984r, kiedy kupiłem ją w NRD. Byłem przekonany, że poznałem ją na wskroś,
        bo to w sumie bardzo prymitywna lampa. A jednak o czymś nie wiem?

Acha, moja ma na stopce 220V, czyli tyle samo, na wejściu, co na wyjściu
        Ligo - lampa nie kryje żadnej tajemnicy, sam kiedyś miałem trzy sztuki takowej i synchronizowałem je fotocelami własnej konstrukcji, sprawowały się świetnie i zabawa była przednia, ale:
        - doskonale wiesz, że to wiekowe lampy i ich kondensatory dożywają resztkami sił,
        - regulacji żadnej nie mają więc trzeba sobie radzić inaczej (kalki itp.),
        - zasilane sieciowo, czyli kable. przedłużacze i patrzenie pod nogi
        - kłopoty z synchronizacją już omówiliśmy ( ten przedbłysk) no i inwestycja w fotocelę pomijającą przedbłysk ( to trochę więcej niż wartość rynkowa samej lampy)...
        Nie umniejszam absolutnie wartości eksperymentowania z takim zestawem, ale to zabawa bardziej dla wprawionych fotografujących i mających jakieś doświadczenie z błyskaniem.
        Moje stwierdzenie wzięło się z tego, że ktoś niedoświadczony w temacie ( a sądzę, że skoro ktoś zadał takie pytanie to jest właśnie na tym etapie) może być mocno zawiedziony efektami, a co za tym idzie mocno rozczarowany użyciem światła błyskowego. Oczywiście dla cierpliwych wszystko jest do zrobienia...
        Pozdrawiam!
        Ostatnio edytowany przez yrats; 42950.

Komentarz

• Ligo
          Początki nałogu
          • 2012
          • 385

Zamieszczone przez yrats
          Ligo - lampa nie kryje żadnej tajemnicy
          Uspokoiłeś mnie. Dzięki.

Komentarz

Pracuję...