X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leinad1
    Coś już napisał
    • 2009
    • 59

Odp: YN-622 Yongnuo

Zamieszczone przez tlustyx
    Przez kabelek PC nie jest przenoszona automatyka, więc nie da się.
    Ok, ale załóżmy, że tylko lampa na sankach byłaby w ettl a te dwie sterowane 622tx byłyby w manualu. Da się tak? No i czy na lampie na body działać będzie wspomaganie AF?

Wiem, że może się to wydawać bez sensu kupowanie tego wyzwalacza i strzelanie w manualu, ale jednak jest na tyle tani, że "co to szkodzi mieć automatykę, może się kiedyś przyda".

Komentarz

• Usjwo
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1055

To nie lepiej kupic trzech YN622, masz wtedy pelna automatyke dla trzech lamp. Jedna niedogodnosc to uzywanie menu apartu zamiast 622tx

Komentarz

• leinad1
        Coś już napisał
        • 2009
        • 59

Zamieszczone przez Usjwo
        To nie lepiej kupic trzech YN622, masz wtedy pelna automatyke dla trzech lamp. Jedna niedogodnosc to uzywanie menu apartu zamiast 622tx

ale właśnie ta niedogodność jest duża, zwłaszcza, że różnica w cenie nie jest gigantyczna

Komentarz

• jinks
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2178

Jaka lampa z HSS i współpracująca z YN-622C jest w tej chwili najtańsza?
          Miłego dnia
          moja www

Komentarz

• wiktor2323
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1290

Yn- 568 II? Ewentualnie możesz poszukać metza 48-1
            Facebook

Komentarz

• tlustyx
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1304

Zamieszczone przez jinks
              Jaka lampa z HSS i współpracująca z YN-622C jest w tej chwili najtańsza?
              Zamieszczone przez wiktor2323
              Yn- 568 II? ...
              Od niedawna jestem posiadaczem owej lampy - z wyzwalaczami działa bez problemów do 1/8000s
              6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
              Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• qwert
                Coś już napisał
                • 2010
                • 51

Używałem tylko wczoraj podczas wesela i nie miałem za dużo czasu na testy, ale wydaje mi się*że po założeniu 580 EX II na YN-622 błyska ona większą mocą? Czy coś*w tym setupie musi być zmienione? Np wyłączona druga kurtyna itd?

Komentarz

• tlustyx
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1304

Zamieszczone przez qwert
                  Używałem tylko wczoraj podczas wesela i nie miałem za dużo czasu na testy, ale wydaje mi się*że po założeniu 580 EX II na YN-622 błyska ona większą mocą? ...
                  Lampa założona na wyzwalacz na body działa jak lampa bezprzewodowa w grupie A - może miałaś "podkręconą" siłę błysku dla tej grupy lub coś w tym rodzaju.
                  Zamieszczone przez qwert
                  ...Np wyłączona druga kurtyna itd?
                  W nastawach lampy zewnętrznej, wyłącz "funkcja bezprzewodowa" i będziesz mógł ustawić na 2-kurtynę, tylko wtedy używając 2 lub więcej lamp nie będziesz mógł ustawić stosunku mocy między lampami.
                  6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                  Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• skura
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 125

jako uzupełnienie posiadanego juz zestawu 4szt 622 kupiłem wczoraj wersję tx. Po pierwszych testach zdecydowania polecam na aparat wersję tx. Korzystam z body 6d i 5dmk3 więc mam sterowanie lampami w menu aparatu, ale korekty wprowadzane w sterowniku - znacznie wygodniejsze czyli szybsze. Możliwość szybkiego wyłączenia grupy lamp lub zmiany trybu manual/ttl.

Ciekawostka: w CF 6 sterownik lamp 560... nie mam takich lamp, ale ciekawe czy działa...

Jaki minus znalazłem? Dość szybko wyczerpuje akumulatory - wiadomo przez wyświetlacz. No i brak możliwości zamontowania lampy na sterowniku - nigdy jeszcze nie korzystałem z takiej opcji, ale kto wie...

Komentarz

• Grabus
                      Coś już napisał
                      • 2013
                      • 65

Ta ciekawostka o której piszesz, to zdaje się możliwość sterowania lampami podłączonymi pod 622c ze sterownika 560-tx. 622c-tx działa wtedy jako bramka pomiędzy tymi systemami.
                      http://flashhavoc.com/yongnuo-yn560-...ibility-added/ tutaj o tym nieco dokładniej, tyle że po angielsku.

Komentarz

• leinad1
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 59

Zamieszczone przez skura
                        jako uzupełnienie posiadanego juz zestawu 4szt 622 kupiłem wczoraj wersję tx. Po pierwszych testach zdecydowania polecam na aparat wersję tx. Korzystam z body 6d i 5dmk3 więc mam sterowanie lampami w menu aparatu, ale korekty wprowadzane w sterowniku - znacznie wygodniejsze czyli szybsze. Możliwość szybkiego wyłączenia grupy lamp lub zmiany trybu manual/ttl.

Ciekawostka: w CF 6 sterownik lamp 560... nie mam takich lamp, ale ciekawe czy działa...

Jaki minus znalazłem? Dość szybko wyczerpuje akumulatory - wiadomo przez wyświetlacz. No i brak możliwości zamontowania lampy na sterowniku - nigdy jeszcze nie korzystałem z takiej opcji, ale kto wie...
                        czy mógłbyć podpiąć tx przez PC do body i w taki sposob wyzwolic 3-4 lampy w roznych grupach w manualu i dodatkowo na sanki aparatu dać lampę w ettl? Możesz sprawdzić czy taki patent działa?

Komentarz

• skura
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 125

Zamieszczone przez leinad1
                          czy mógłbyć podpiąć tx przez PC do body i w taki sposob wyzwolic 3-4 lampy w roznych grupach w manualu i dodatkowo na sanki aparatu dać lampę w ettl? Możesz sprawdzić czy taki patent działa?
                          nie mam kabelka pc-pc niestety. Konfigurowałem wyzwalacze pod swoje potrzeby, a ponieważ nie używam równolegle wyzwalacza i lampy na nim zamontowanej - więc pc-pc na razie odpada, ale w przyszłości...kto wie. zastanawiam się teraz nad moblilną lampą i dużą oktą, lub parasolką, która oświetliła by mi 2 stojące postacie. i tu w grę wchodzi albo 3xmanualne lampy YN, albo jedna studyjno/plenerowa z zasilaniem akumulatorowym.

Są to na razie plany na najbliższą przyszłość, aktualnie torpedowane przez Moją Panią...- i zostawmy to bez komentarza.

jestem jednak otwarty na testy wyzwalaczy, bo jestem pewny, że drzemie w nich ogromny potencjał, ograniczony naszą pomysłowością i potrzebami chwili. Jeżeli Ktoś z Krakowa ma: wyzwalacze Yn 603 i chciałby przetestować współpracę z 622, lub rzeczony kabel pc-pc - to zapraszam na priv.

Komentarz

• Wojtko
                            Bywalec
                            • 2011
                            • 152

Witajcie, proszę Was o pomoc. Jakiś czas temu używałem zestawu Yongnuo YN 622C z Canonem 5dII - tam sterowanie nadajnikami odbywa się z pozycji aparatu. Przesiadając się na 1ds II zauważyłem, że nadajniki mimo resetowania przeze mnie ustawień zawsze wracają do trybu 24mm + E-TTL i nawet gdy uda mi się przestawić lampę na wybrany tryb i zoom, wtedy i tak po lekkim ruszeniu spustu migawki, lampy wracają do ustawień 24mm + E-TTL. Odpinając nadajniki od 5dII resetowałem na każdym ustawienia. Gdyby ktoś z Was mógłby pomóc będę wdzięczny. Pozdrawiam.

Komentarz

• wiktor2323
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1290

Nie wiem czy dobrze rozumiem Twój problem ale spróbuj na nadajniku nacisnąć przycisk od kanałów przez około 5 sekund Wtedy wyzwalacz nie powinien ruszać ustawień lampy
                              Facebook

Komentarz

• Wojtko
                                Bywalec
                                • 2011
                                • 152

Pomogło, ślicznie dziękuję, a teraz tak patrzę i jest w instrukcji nawet :/

Komentarz

Pracuję...