X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • msmb33
    • 2012
    • 8

Problem z lampą METZ 50 AF - 1

Witam serdecznie.
    Mam problem z Metz'em 50 af - 1 podłączonym do Canon'a 550d. Gdy na przykład w nieco ciemniejszym pomieszczeniu zmieniam tryb w aparacie na Av i wybieram przysłonę powiedzmy 5.6 f to czas ustawia mi się ok. 10 sek. (z podłączoną lampą). Co mam zrobić w takiej sytuacji, aby ustawił się optymalny czas? Gdyby nie było lampy to wiadomo, że ustawił by się taki lub nawet dłuższy czas. Bardzo proszę o odpowiedź.
  • yrats
    Zablokowany
    • 2011
    • 146

Odp: Problem z lampą METZ 50 AF - 1

Problem nie tkwi w lampie tylko w niezrozumieniu działania trybu AV. Włącz tryb M i ustaw czas na 1/200 s i będzie po problemie.

Komentarz

• Demonos
      Początki nałogu
      • 2011
      • 251

Ja polecałbym zajrzeć do instrukcji aparatu, bo tam jest opisane, jak aparat współpracuje z lampą zewnętrzną min w trybie Av.
      Generalnie aparat lampę zewnętrzną używa jako światła wypełniającego - priorytet ma światło zastane i dlatego aparat ustawia parametry ekspozycji jakby nie było lampy.
      Rozwiązanie - zdjęcia z zewnętrzną lampą robić w trybie M.

Ustaw parametry ekspozycji, jakie chcesz (czyli np. czas 1/60, przysłona 5.6) a lampa dobierze odpowiednio siłę błysku biorąc pod uwagę zadane parametry ekspozycji i światło zastane.
      W trybie M lampa jest głównym źródłem światła dla aparatu - w Av tylko światłem wypełniającym
      1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Komentarz

• msmb33
        • 2012
        • 8

Bardzo Wam dziękuję, jest to moja pierwsza zewnętrzna lampa i stąd moje pytanie. Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...