X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dominiko
    • 2014
    • 5

nadajnik YONGNUO RF603

Witam,
    ma ktoś wiedzę czy nadajnik YONGNUO RF603 bedzie przenosił mi TTL z gorącej stopki aparatu do lampy Canon 430EX? Tzn. wpinam nadajnik RF603 w sanki aparatu i na niego lampę z TTL . Oprócz tego nadajnik ten ma wyzwalać inne lampy w trybie M . Pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez dominiko; 50839.
  • Usjwo
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1055

Odp: nadajnik YONGNUO RF603

Nie bedzie, z TTL to YN622

Komentarz

• dominiko
      • 2014
      • 5

Dzięki za odpowiedź. Generalnie chodzi mi doświetlenie tła na sali . Plan jest taki aby mieć na aparacie lampę z TTL, oraz ze 3 YONGNUO w manualu jako doświetlenie.
      Pozdro

Komentarz

• blumarine
        Coś już napisał
        • 2009
        • 52

jak wyzej, niestety tak to nie dziala, jak po drodze miedzy lampa a puszką bedzie nadajnik RF603C to tylko manual wszedzie. Nie jestem pewien czy przy poprzednim modelu RF602 nie dało sie tego spinać jakoś ze lampa była na sankach a nadajnik miał coś pokombinowane i był wpiety do aparatu do jakiegoś gniazda..

Komentarz

• Vter
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 32

Do tego celu sam używam RF-602 podłączone złączem PC-sync (Prontor-Compur) z aparatem i wyzwala zewnętrzne lampki w trybie manualnym. Na sankach zaś lampa systemowa.
          Uwaga - nadajnik RF-602 musi być w starszej wersji, ze złączem PC-sync. Nowsze nie mają tego złącza (chociaż można dość łatwo je zrobić)
          Testowałem kiedyś RF-603 w tym samym celu. Niestety nie nadają sie. Urządzenie RF-603 staje się nadajnikiem dopiero po osadzeniu na stopce aparatu. Nie da się go uruchomić ze złącza PC-sync.

Komentarz

• Usjwo
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1055

Wszystkie lampy YN maja fotocele, wiec o ile nie sa zasloniete za bardzo, nie ma co kombinowac z radiowymi wyzwalaczami

Komentarz

• Vter
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 32

Yongnuo mają, ale Canony już nie. Ponadto fotocela nie zawsze zadziała (zasłonięta), albo zostanie wyzwolona przez aparat osoby postronnej.

Komentarz

• Usjwo
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1055

Ja sie musze posypac glowe popiolem, nie doczytalem/nie zrozumialem pierwszego posta.
                Konfiguracja: nadajnik na aparcie, a na nadajniku lampa, ttl chyba powinien dzialac, inaczej po co byloby tyle styków na stopce nadajnika

Komentarz

• Vter
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 32

Zamieszczone przez Usjwo
                  Konfiguracja: nadajnik na aparcie, a na nadajniku lampa, ttl chyba powinien dzialac, inaczej po co byloby tyle styków na stopce nadajnika
                  No właśnie w RF-603 to nie działa! Te dodatkowe styki są chyba tylko po to aby wybudzić uśpiony nadajnik a potem odbiornik z lampą i przygotować na sygnał do błysku.

Komentarz

• blumarine
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 52

RF603 nie przeniesie TTL-a, mam 4 szt wiec mówie to jeszcze raz.. jak opisałem też wyżej i kolega Vter potwierdził to samo - w starszym RF602 tak sie dało, wiec jak Ci na tym szczególnie zależy to takiego szukaj.

Komentarz

• dominiko
                      • 2014
                      • 5

Dzięki wszystkim za udział w tej dyskusji. Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...